pasninkas

24 straipsnių

Pasninkas – laikinas susilaikymas nuo kai kurių maisto produktų bei gėrimų, pramogų. Dažniausiai pasninkaujama dėl religinių priežasčių. 

„Žinių radijo“ laida „Ryto espresso“, kalbino Tomas Loiba, parengė Giedrė Balčiūtė

Pasninkas – tradicija, kurios per Didįjį Penktadienį laikosi daug kas. O jeigu kiekvienas penktadienis būtų be mėsos mitybos racione? Kurios mėsos verta atsisakyti išvis, o kurios valgyti kuo daugiau? Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Ryto Espresso“ papasakojo mitybos ekspertas daktaras Artūras Sujet...

Žinių radijo laida „Sveikatos laikas“, vedėja Rima Balanaškienė, parengė Gabrielė Grinkaitė

Bulvių negalima valgyti su mėsa. Kažkur sklandant šį teiginį tikriausiai esame girdėję visi. Tačiau ar tikrai? Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus, mitybos mokslininko Rimanto Stuko, toks lietuvių derinys tikrai galimas, tik verta prisiminti, kaip bulves valgyti, kad gautume...

GIEDRĖ MONTVILAITĖ

Likus beveik mėnesiui iki Kalėdų prasideda adventas. Dažnai šis laikotarpis suprantamas kaip niūrus susivaržymo metas. Tačiau, pasak etnologės Gražinos Kadžytės, toks jis negali būti. Jis turi būti viltingas. O pagal senąsias tradicijas, kartu su juo prasidedantis pasninkas įpareigoja kur kas mažiau...

kalbino Kristina Ciparytė, Laida „Sveikatos receptas“, parengė Gabrielė Grinkaitė

Viduržemio jūros dieta, keto mityba, „cheat day“, 5:2... Šie pavadinimai tikriausiai girdėti kiekvienam, kuris yra bandęs numesti svorio. Laidoje „ Sveikatos receptas “ mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė aptarė šiuos populiarius lieknėjimo būdus ir pasakė, ko iš jų galima tikėtis.

Irma Baranauskaitė

Adventas (lot. adventus reiškia atėjimą) – susikaupimo, pasiruošimo Kristaus atėjimui į šį pasaulį metas, trunkantis beveik mėnesį. Apytikrė Advento pradžia – šv. Andriejaus diena (lapkričio 30-oji). Jis prasideda nuo artimiausio sekmadienio ir visada baigiasi gruodžio 25-ąją, per šv. Kalėdas.

Penktadienį Airijoje ir daugelyje kitų šalių bus minima šv. Patriko – Airijos globėjo – diena. Su žalia spalva siejama šventė šįmet pridarė tam tikrų problemų airių katalikams, nes vis dar tęsiasi pasninkas, o tradicinis šventinis airių stalas bent jau Jungtinėse Valstijose neįsivaizduojamas be jaut...

LRT radijo laida „Ryto garsai“

Didžiausia blogybė – žmonės linkę sulaužyti pasnink ą, LRT RADIJUI sako etnologė Gražina Kadžytė. Tačiau ji priduria, kad šiais laikais pasninko žmonės vėl ima laikytis, nes mano, jog tai – madinga dieta. Pasak pašnekovės, jeigu toliau laikytumėmės senųjų lietuviškų Advento, kuris prasidėjo sekmadie...

Ieva Urbonaitė-Vainienė

Per Gavėnią svarbu apvalyti ne tik kūną, bet ir mintis, tad vis daugiau žmonių Didžiąją savaitę pasitenkina duona ir vandeniu, atsisako alkoholio, rūkymo, sekso, linksmybių ar bendravimo socialiniuose tinkluose.