Susiriejusi ir įsibauginusi Lietuva pasitinka šv. Velykas – džiugią gamtos ir Dievo sūnaus prisikėlimo, nesaikingo maisto vartojimo ir kartų nesusikalbėjimo šventę.
maisto švaistymas
111 straipsnių
Daugėja gyventojų, kuriems trūksta pinigų net būtiniausiems maisto produktams: paramos kreipiasi jaunos šeimos (38)
Praėjusį mėnesį Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo užsakymu atliktas „Sprinter“ tyrimas parodė, kad mūsų šalyje daugėja gyventojų, negalinčių įpirkti gyvybiškai svarbių prekių – maisto produktų. Plačiau apie tyrimų rezultatus ir galimas tokių tendencijų priežastis Delfi TV laidoje „Del...
Lietuvoje šiuo metu vyksta diskusijos ir svarstymai dėl Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimo. Juo numatoma ne tik didinti pakuočių atliekų tvarkymo tikslus, bet kartu papildomai apmokestinti gamintojus ir importuotojus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pasiruošimas gražiausioms metų šventėms neatsiejamas ir nuo įvairiausių valgių gaminimo. Tyrimai rodo, kad 60 proc. lietuvių išmeta švenčių metu nesuvartotą maistą. Tad kaip pasitikti didžiąsias metų šventes sąmoningiau – neišmesti maisto ir tuo pačiu daugiau sutaupyti?
Kasmet kiekvienas lietuvis šių atliekų išmeta pilną vonią: santaupomis galėję virsti pinigai keliauja į šiukšlių dėžę (1)
Šventinis laikotarpis gausus ne tik džiugesio ir šiltų akimirkų, bet ir labai neigiamų procesų, atsiliepiančių ne tik mūsų piniginei, bet ir aplinkai. Vienas tokių – maisto švaistymas. Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų stalai įprastai nukraunami įvairiausiais valgiais, kuriuos kartais ne tik nepavyksta ...
Nors kas dešimtas pasaulio gyventojas badauja, kasmet išmetama virš 2,5 milijardo tonų maisto produktų – tiek pakaktų pamaitinti 2 kartus daugiau žmonių, nei yra badaujančių. Eurostato duomenimis, vien Lietuvoje 2021 metais maisto atliekos viršijo 390 tūkst. tonų. „Mantingos“ iniciatyva pirmą kartą ...
Kasmet Europos Sąjungoje (ES) susidaro apie 2,2 mlrd. tonų atliekų. ES šiuo metu atnaujina teisės aktus dėl atliekų tvarkymo, kad paskatintų perėjimą prie tvaresnio modelio, vadinamo žiedine ekonomika. Lietuvoje šiuo metu vos 4 proc. ekonomikos yra žiedininė, šalies tikslas per kelerius metus pasiek...
Namuose išmetamas maistas sudaro didžiausią dalį viso iššvaistomo maisto kiekio. Dažniausiai tai – vaisiai, daržovės ir jau paruošti patiekalai, tačiau bendrovės „Ekonovus“ įsteigtos Tvarumo akademijos vadovė Vilmos Balčiauskaitės teigimu, šiukšlių dėžes pasiekia kone visų rūšių maisto produktai, o ...
Siūlymas leisti prekiauti pasibaigusio galiojimo produktais įtikina ne visus: įžvelgia naudą prekybininkams (12)
Siūloma leisti prekiauti pasibaigusio galiojimo, bet dar tinkamais vartoti maisto produktais. Įstatymo projektas jau pradėtas svarstyti Seime, o dabar tai daryti – draudžiama, todėl esą maisto iššvaistoma daug. Ar leisti pardavinėti pasibaigusio galiojimo maistą? Žinių radijo laidoje „Dienos klausim...
Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai vienbalsiai siūlė Ekonomikos komitetui pritarti Maisto įstatymo pokyčiams, kuriais siekiama Lietuvoje mažinti maisto švaistymą. Toliau projektas bus svarstomas ir dėl jo bus balsuojama Ekonomikos komitete. Sulaukus pastarojo narių pritarimo, dėl įs...
Siekdamas mažinti maisto švaistymą, prekybos tinklas „Lidl“ pristato naujovę – „Geradarių maišelius“, kuriuose pirkėjams bus siūlomi netobulos išvaizdos, bet puikiai vartoti tinkantys švieži vaisiai ir daržovės. Juos pirkėjai galės įsigyti už žemesnę kainą ir kartu prisidėti prie maisto tausojimo.
Prekybos tinklui „Lidl“ Lietuvoje pristačius naujovę – „Geradarių maišelį“, kurio turinys pirkėjams už mažesnę kainą lieka siurprizas, pasirodė pirmieji vertinimai. Socialiniame tinkle kilo diskusija dėl prekių kokybės ir kainos.
Maisto švaistymas yra didelė problema, su kuria susiduria daugelis Europos bei pasaulio valstybių. Nepaisant didelių ekonominių ir technologinių pasiekimų šiuolaikiniame pasaulyje, dalį valstybių, vadinamų „besivystančiomis šalimis“, kamuoja badas. Kol vieni maistą eikvoja, kiti apie jį gali tik sva...
Kai vasariška kaitra ir vėl tvyro ne tik lauke, bet ir pripildė namus, tinkamai ir saugiai laikyti maisto produktus ypač svarbu. Ir ne tik siekiant išvengti apsinuodijimų sugedusiu maistu rizikos – tai aktualu ir norint maistą kuo ilgiau išlaikyti šviežią, sumažinti išmetamą jo kiekį ir taip sutaupy...
Iš 19 skirtingų pasaulio šalių į Lietuvą atvykusių studentų grupę vienija bendras požiūris į verslą – įmonės gali kurti naudą ir uždirbti pelną ne tik sau, bet būti naudingos ir aplinkai. Studentai gilinasi į tvaraus verslo sritį. Tai vis dar naujos žinios, kurias pasiūlyti gali tik nedaugelis Europ...
Dar visai nesenai maisto dalijimasis daugeliui asocijavosi tik su pagalba jo stokojantiems bei sunkiau gyvenantiems. Tačiau šiandien dalinimasis maistu tampa vis populiaresnis ir tarp pasiturinčių žmonių. Ši tendencija įrodo, kaip sparčiai keičiasi visuomenės požiūris į tvarumą, o kartu didėja ir ki...
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė su grupe Seimo narių įregistravo iniciatyvą, padėsiančią sumažinti maisto švaistymą Lietuvoje. Priėmus įstatymą, prekybos centrams būtų sudaryta galimybė pratęsti kokybiškų produktų, paženklintų žymeniu „Geriausias iki...“ minimalų tinkamumo vartoti...
Socialinių tinklų vartotojus sudomino vaisiai, pažymėti įmonės „Apeel“ logotipu. Pasak jų, ši bendrovė priklauso amerikiečių milijardieriui Billui Gatesui ir apdorodama maisto produktus naudoja toksiškas medžiagas. „Melo detektorius“ išsiaiškino, kad nė vienas iš šių teiginių nėra teisingas.
Maisto ne į parduotuvę, o į socialinių tinklų grupę. LNK žiniose teigiama, kad maistui toliau brangstant, vis daugiau gyventojų įsitraukia į maisto atiduotuves ir maisto produktų mainus socialiniuose tinkluose.
Neigiama klimato kaita mus verčia ieškoti platesnių, įvairias sritis apimančių sprendimų. Jei norime mažiau teršti gamtą ir išgelbėti žemyną, kuriame gyvename, turėtume kreipti dėmesį ne tik į aplinką teršiančias gamyklas ar automobilius, bet ir į dar vieną taršos šaltinį, prie kurio prisidedame bev...