dilgėlė

25 straipsnių

Justina Asakavičiūtė

Nors kai kuriuos šių augalų žmonės laiko įkyriomis piktžolėmis, žolininkė Danutė Kunčienė juos vadina „šventąja trejybe“: dviejų savaičių kursas – puiki dovana kūnui, o naudingos savybės ne tik stiprina organizmą, jį valo, bet ir padeda atsikratyti varginančio skausmo. Šiuos tris augalus verta atras...

Laida „Sveikatos receptas“, kalbino Kristina Ciparytė, parengė Gabrielė Grinkaitė

Šių metų lietuviškiausiu vaistiniu augalu buvo išrinkta didžioji dilgėlė. Nors neretai ją priskiriame piktžolėms ir stengiamės kuo mažiau su ja susidurti, mat bijome įdilginimo, iš tiesų šis augalas turi daugybę naudingų savybių. Apie tai, kokiomis medžiagomis galime papildyti organizmą vartodami di...

Siekiant puoselėti tradicijas, gilinti visuomenės žinias apie gamtoje esančius vaistinius augalus ir tinkamą jų vartojimą, prieš pat Lietuvos valstybės atkūrimo šventę išrinktas lietuviškiausias metų vaistinis augalas.

Erika Šimienė

Dilgėlės įkandimas pažįstamas turbūt kiekvienam. Įkandimo mechanizmas šio augalo labai panašus į uodo. Maži plaukeliai, kurie dengia lapus ir stiebą, įduria odą ir išleidžia savo naudingą „nuodą“, kurio sudėtyje yra skruzdėlių rūgšties.

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė

Dažnai girdžiu, kad šiais laikais gyventi sveikai yra labai brangu, tad atėjus pavasariui, rekomenduoju eiti į laukus ar miškus ir prisirinkti mums gerai žinomų piktžolių, pavyzdžiui, dilgėlių, kurios ne tik nieko nekainuoja, bet, pasirodo, pasižymi ir gausybe naudingų savybių.

Algirdas Acus, LRT TELEVIZIJOS laida „Laba diena, Lietuva“, LRT.lt

Dilgėlė – vienas iš nedaugelio augalų, kurie kontaktuodami įšvirkščia žmogui tam tikrą kiekį „nuodų“. Pasak Mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjo Almanto Kulbio, kaip ir švirkštai, dilgėlės turi mažas ampules.

Giedrė Bružienė, „Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės“

Kai babos baba dainavo, kai linksma dūšioj buvo, kai pavasaris jau nebe už kalno, paukšteliukai jau visur čiulba, vanagas klykaun, o pelėdos ūkaun besiženydamos. Zuikis musiet irgi nuo pavasario būna išblūdęs, pirmųjų dilgėlikių užėdęs, vieną zūbą nusidilginęs, uodegą iškėlęs, lek pakrūmaliais pasiv...

Giedrė Bružienė, „Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės“

Kai jau visi lietūs išlijo, o šalnų dar didelių nebuvo, galima iš trobos nosį iškišt ir užkampiais notrelių paieškoti – labai paprastas, neryškus, užtat labai svarbus augalėlis. Kartais notrelė painiojama su dilgėle, bet viena yra iš notrelinių, o kita iš dilgėlinių šeimos kilusios.

Birutė Davidonytė

Viename Vilniaus restorane naudojama daug keistų produktų, kuriuos lietuviai seniai pamiršo arba tiesiog laiko piktžolėmis. Virėjai naudoja sezoninius produktus, todėl žiemą ar rudenį restorano lėkštėje nerasite pomidoro, bet kartais galite surasti dilgėlės viršūnėlę.