M4gstantieji lietuvišką virtuvę nėra abejingi cepelinams. Gaminame su mėsa, grybais, o šįkart – su varške. Patiekite cepelinus su grietine ar spirgučių padažu.
bulvės
573 straipsnių
Valgomoji bulvė (lot. Solanum tuberosum, angl. Potato, vok. Kartoffel) – bulvinių (Solanaceae) šeimos kiauliauogių genties augalas.
Vienmetis žolinis augalas 50-120 cm aukščio, su kuokštinėmis šaknimis. Apatinė stiebo dalis su požeminėmis palaipomis, ant kurių susidaro įvairaus pavidalo ir spalvos stambūs stiebagumbiai (bulvės).
Gana paprastai paruošiama šviežių kopūstų sriuba – ne veltui yra daugelio mėgiama. Švelnaus skonio, gardi ir neapsunkinanti sriuba. Patiekite šviežių kopūstų sriubą apibėrę krapais.
Kroketai – puikus būdas paįvairinti pietų ar užkandžių stalą. Juos galite pateikti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, o taip pat – padėti ant užkandžių stalo. Kroketai skanūs tiek karšti, tiek atvėsę.
Norint apsaugoti šakniavaisius, nebūtina naudoti „cheminių medžiagų“. Iš užkrėstos sodinamosios medžiagos neįmanoma išauginti gausaus ir kokybiško derliaus, todėl svarbu žinoti, kaip prieš sodinimą bulves apdoroti nuo kolorado vabalų, taip pat kitų kenkėjų ir ligų.
Bulvė – itin populiari daržovė lietuvių virtuvėse. Tiesa, dažnai kažkodėl demonizuojama, kai kurie vis dar ragina jos atsisakyti, o siekiant sulieknėti tebegalioja stereotipinė taisyklė bulvėms sakyti „sudie“ ir pasisveikinti su ryžiais. Pasirodo, visai be reikalo.
Maisto prekėms toliau ploninant lietuvių piniginę, kartais pasirodo ir gerų žinių. Kai kurie prekybos tinklai pasiūlė bulvių kilogramą vos po 3 centus ar net pigiau. „Delfi“ kalbinti žemės ūkio verslo atstovai sako, kad tai yra laikinas, švenčių laukimo padiktuotas reiškinys, o daržovių kainos artim...
Dažna šeimininkė daro šias klaidas: patarė, kaip gaminti bulves, kad iš jų būtų kuo daugiau naudos (6)
Apie tai, kaip teisingai reikėtų virti bulves, tikriausiai ginčijamasi nuo neatmenamų laikų. Išsiaiškinkime šį klausimą kartą ir visiems laikams. „Mano močiutė sakydavo, kad pavasarį ir žiemą bulves reikia pradėti virti šaltame vandenyje. Tačiau rudenį bulvės metamos jau į verdantį vandenį. Ir ji bu...
Jei mėgstate bulvinius patiekalus, gaminkite švilpikus. Svarbu – gamindami tešlą nepadauginkite miltų. Skaniausia švilpikus valgyti šiltus, bet gardūs ir šalti.
Vaida Kurpienė apie bulves – nereikės baimintis kalorijų, jei gamindami maistą laikysitės tam tikrų taisyklių (2)
Kaip pastebi dietistė, Vaida Kurpienė, bulvė ant lietuvių stalo būna taip dažnai, kad ją būtų galima vadinti antrąja duona. Nors dauguma žmonių bulves laiko kaloringa ir svorį auginančia daržove, sveikos mitybos specialistė tikina: bulves valgyti galima, tik reikia laikytis tam tikrų taisyklių jas r...
Jei sugalvojote kepti žemaičių blynus, laiko jų gamybai reikės skirti. Tačiau labai gardus patiekalas vertas kiekvienos jam skirtos minutės. Žemaičių blynus patiekite apipiltus skaniu sviesto ir grietinės padažu.
Dažnam lietuviui bulviniai blynai – vienas gardžiausių bulvinių patiekalų. Valgomi visaip – kam skaniau su grietine, o kam – su uogiene. Bet kokiu atveju, bulviniai blynai – tikras malonumas.
Bulvių keksiukai, tai – sotus ir labai gardus garnyras, kurį virtuvės šefai rekomenduoja patiekti prie jautienos ar vištienos patiekalų. Neabejojame, kad bulvių keksiukai su sūriu taip patiks, kad norėsite gaminti dar ir dar.
Bulvės – sotus ir pigus įvairių lietuviškų patiekalų ingredientas, kurį rastume kiekvienoje virtuvėje. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai ne tik kompleksinių angliavandenių, bet ir kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis, o vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc...
Kristina kviečia išbandyti šeimos mėgiamiausius patiekalus iš bulvių: 11 receptų, kurie niekada nenuvilia (2)
„Ir kam gali nepatikti bulvės – jas mėgsta visi“, – įsitikinusi tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė. Šaltuoju metu laiku kaunietė namiškiams dažnai gamina patiekalus iš šios daržovės ir jau sukaupė visą krūvą receptų. Šiandien ir su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi šeimos mė...
Bulvinius blynus nesudėtinga paruošti, o ir ingredientų reikia nedaug. Skaniausi – ką tik iš keptuvės. Bulvinius blynus patiekite su skrudinta šonine bei spanguolių uogiene. Skanu ir su grietine ar varške.
Žinoma, silkė gali būti valgoma ne tik per kūčias, tačiau šiuo metu patiekalai su šia žuvimi – itin populiarūs. Silkės kūčioms receptų yra daug ir neįmanoma išrinkti patį pačiausią, tačiau šis – tikrai vertas dėmesio.
Tikriname Vilniaus cepelinų kainas ir kokybę. Kiek kainuoja, kaip greitai juos atveža pavežėjai, ar visus galima suvalgyti.
Dietų kultūra užvaldžiusi pasaulį. Žmonės baiminasi valgyti bulves, duoną, ypač šviesią, riebalus. Tačiau gydytoja dietologė, psichoterapeutė Rasa Audickienė griauna mitus ir paaiškina, kodėl kai kurie produktai demonizuojami visiškai be reikalo. Gydytoja siūlo neatsisakyti nei angliavandenių, nei r...
Diabeto diagnozę išgirsta ne tik vis daugiau suaugusių, bet ir vaikų, todėl ši liga laikoma viena sparčiausiai augančių XXI amžiaus sveikatos problemų. Deja, dalis pacientų į diabeto diagnozę žvelgia pro pirštus ir neskuba imtis mitybos ir fizinio aktyvumo pokyčių, o tai – itin pavojinga ir gali bai...
Prisiminkite šią taisyklę, kad vėl netektų žingsniuoti į parduotuvę. Mes įpratome, kad kai kurias nusipirktas daržoves reikia greičiau suvalgyti, antraip jos suges – pvz., pomidorus, agurkus ar salotas. Tačiau yra ir ilgaamžių – daržovių, kurios gali išbūti ilgiau nei mėnesį. Tik kartais padstebime,...