baklažanai

69 straipsnių

Baklažanas (lot. Solanum melongena) – vienmetis bulvinių (Solanaceae) šeimos kiauliauogių (Solanum) genties augalas.

115-180 cm aukščio, stiebas tvirtas, šakotas. Lapai širdiški, tamsiai žali su violetiniu atspalviu. Žiedai stambūs, violetiniai. Žydi gegužės – rugsėjo mėnesiais.

Roma Macijauskaitė

Ši daržovė dar nerado kelio į kiekvieną virtuvę. Ir galimai be reikalo. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė vardija ne vieną priežastį, kodėl vertėtų įtraukti baklažanus į valgiaraštį. Ir kaip juos geriau valgyti – žalius ar termiškai apdorotus – kad...

Ar žinote, kad mišrus sodinimas gali išspręsti darže nemažai problemų? Pavyzdžiui, kopūstai ilgai auga ir užima nemažai vietos lysvėse. Jei šalia kopūstų 30-40-ą dieną pasėsite ridikėlių, nuimsite du derlius iš vienos vietos. Jei šalia kopūstų pasėsite serenčių, amarai nepuls kopūstų, nes nemėgsta s...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Kilmė. Baklažanai (angl. eggplant, Prancūzijoje vadinamas Aubergine) priklauso kiauliauoginių ( Solanaceae) šeimai ir yra giminingi pomidorams, paprikoms ir bulvėms. Baklažanai vertinami dėl savo purpurinės spalvos ir blizgaus grožio, dėl nepakartojamo skonio bei tekstūros. Turguose parduodami bevei...

Moksliniai tyrimai patvirtino, kad baklažanai turi gydomųjų savybių. Tai – nekaloringa daržovė. Baklažanuose yra apie 92 proc. vandens, 3 proc. cukraus, iki 1,2 proc. ląstelienos. Juose angliavandenių nėra daug, bet labai gausu vertingų mineralinių druskų, vitaminų C, B1, B6, PP, karoteno, pektinų, ...