augalinis aliejus

3 straipsnių

Augalinis aliejus – aliejaus rūšis, gaunama iš įvairių aliejinių augalų. Jis naudojamas kulinarijoje (salotoms pagardinti, kepimui, gaminant margariną). Kai kurių rūšių aliejai taip pat populiarūs chemijos pramonėje, naudojami gaminant kosmetiką, higienos priemones (muilą, šampūną), naudojami kaip biokuras.

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Majonezas yra vienas populiariausių padažų visame pasaulyje. Toks, kokį mes šiandien žinome, atsirado dar XVIII amžiaus pabaigoje Prancūzijoje. Beje, kai kurie kulinarijos istorikai pastebi, kad senovės egiptiečiai ir romėnai vartojo į majonezą panašų alyvuogių aliejaus ir kiaušinių mišinį. Šiandien...