31-erių R. Krivičius bene dešimtmetį sėdėjo už grotų dėl 12-metės išprievartavimo. Tada mergaitę jis pasičiupo gatvėje ir nusitempė į atokesnę vietą.

Į laisvę išėjęs pernai rudenį jaunas vyras nesugebėjo įsikabinti į gyvenimą, iškart pradėjo valkatauti ir girtuokliauti.

Įtariama, kad 2022 metų lapkričio 24-osios vakarą R. Krivičius prie pat Žvėryno tilto užpuolė iš treniruotės einančią 10-metę. Mergaitę jis sugriebė ir pagrasino papjauti. Neaišku, kuo viskas būtų pasibaigę, jei ne drąsus praeivis, paklausęs, kas čia vyksta, ir išgąsdinęs maniaką.

Atpažino žurnalistas

Žinia apie užpuolimą žaibiškai pasklido socialiniuose tinkluose, kai ja pasidalino mergaitės tėvas, nurodęs užpuoliko požymius: juoda žymė ant nosies ir kaukė, dengianti burną. Šį įrašą perskaitė ir TV3 reporteris Bronius Jablonskas.

„Kiekvieną vakarą einu pasivaikščioti po senamiestį, – liudydamas Vilniaus miesto apylinkės teisme pasakojo B. Jablonskas. – Tiesiog eidamas Gedimino prospektu pamačiau žmogų su šašu ant nosies, gobtuvu, o apačioje toks juodas audeklas. Atkreipiau dėmesį, nes ne kiekvieną dieną pamatysi žmogų su šašu ant nosies, ypač kai buvo toks kreipimasis, o dar ir netoli užpuolimo vietos. Galvojau skambinti į policiją, bet ką aš jiems būčiau pasakęs.“

Patyręs žurnalistas, jau ne vieną dešimtmetį visuomenę informuojantis apie kriminalines aktualijas, nusprendė nufilmuoti jam įtarimų sukėlusį vyrą ir nusiųsti įrašą tiesiai mergaitės tėvui, tad pradėjo jį sekti.

„Jis buvo dar su dviem žmonėm, iškart atkreipiau dėmesį, kad visi trys panašūs į benamius. Tas žmogus, su šašu ant nosies, man buvo nematytas. Senamiesčio benamius aš visus žinau iš matymo, bet šito nesu matęs. Benamiai turi savo teritorijas, nedažnai pamatysi naujokų“, – pasakojo jis.

Ramūnas Krivičius

Visa kompanija nuėjo link Katedros aikštės, buvo linksmai nusiteikę ir atrodė gerokai išgėrę. Kai jie stabtelėjo prie kiosko, B. Jablonskas ištaikė progą užfiksuoti įtariamąjį.

„Aš jį užkalbinau. Priėjau, sakau: „Labas, ar nebuvai prisikabinęs prie mergaitės?“ Jis atsisuko, pasakė „ne“. Tuo ir baigėsi. Aš jį tada nufilmavau. Iškart persiunčiau įrašą mergaitės tėvui, po minutės jis atrašė: „Broniau, laikyk jį, čia tas, mano dukra jį atpažino“, – prisiminė žurnalistas.

Į įvykio vietą buvo iškviesta policija, tačiau tąkart įtariamojo sučiupti nepavyko: jis pradingo namo kieme netoli Kudirkos aikštės.

Prievartautoją paleido

Visgi žurnalisto nufilmuotas maniako veidas buvo išplatintas internete. R. Krivičių jau kitą dieną moteris atpažino „Panoramos“ prekybos centre.

Ji iškart surinko numerį 112, o policija paprašė pasekti įtariamąjį, jei tik tai įmanoma. Liudininkė nusekė jį iki laiptinės, kur po maždaug 40 min. atvykę pareigūnai jį sulaikė.

Po sulaikymo paaiškėjo, kad mergaitės užpuolikas – liūdnai pagarsėjęs prievartautojas.

Būdamas 21-erių metų jis jau buvo spėjęs atlikti bausmę už plėšimą. Vos išėjęs į laisvę įvykdė visuomenę sukrėtusį nusikaltimą – 2012 metų gruodį Klaipėdoje išžagino iš būrelio ėjusią 12-metę.

Ramūnas Krivičius

Jis mergaitę gatvėje sugriebė už sprando ir pareikalavo atiduoti vertingus daiktus, auka padavė 10 litų ir „Samsung“ telefoną. Tada R. Krivičius nusitempė ją į atokesnę vietą ir išprievartavo.

Pareigūnams per savaitę pavyko nustatyti įtariamąjį, nes jis pasiliko pagrobtą mergaitės telefoną.

R. Krivičius buvo užkluptas jo motinos namuose Žemaičių Naumiestyje, tačiau sugebėjo basas žiemą pasprukti nuo policijos. Porą dienų dar prasislapstė katilinėje, kol galiausiai įkliuvo į pasalą ir buvo suimtas.

Už mažametės išžaginimą jis galų gale pasiųstas už grotų 8 metams. Išėjęs į laisvę atsikraustė į sostinę, kur valkatavo, girtuokliavo ir vartojo narkotikus.

Nepaisant tokios biografijos, teisėsauga, R. Krivičių apklaususi ir pateikusi įtarimus dėl grasinimų sutrikdyti 10-metės sveikatą, paleido jį atgal į laisvę, tik su įpareigojimu periodiškai užsiregistruoti policijoje.

Bandė išprievartauti

Po sulaikymo praėjus kiek daugiau nei mėnesiui, sausio 2-osios vakarą, įtariama, R. Krivičius Konstitucijos prospekte, netoli Sakurų parko, nusižiūrėjo dar vieną auką: užpuolė ją ir bandė išžaginti.

Moteris tuo metu ėjo iš sporto klubo, kai iš nugaros pribėgęs vyras ranka užspaudė jai nosį ir burną, o tada, pareiškęs, kad nori dulkintis, pradėjo stumti ją link krūmų.

Moteris visomis išgalėmis gynėsi, stengėsi durti vyriškiui į akis, bet sulaukė grasinimo, jei dar taip elgsis, sudaužys jai galvą.

„Ji bandė nuplėšti rankas, nes net jau duso. Vyko grumtynės ir jis intensyviai stūmė ją į krūmus, bandė pargriauti, – apie tai, ką teko išgyventi maniako aukai, teisme pasakojo moters sutuoktinis. – Tada ją parvertė ant žemės. Jie ilgai kovojo. Mano žmona apsivijo jam aplink koją, suspaudė, kad jis negalėtų judėti, keisti pozicijos.

Galiausiai, kadangi buvo vartojęs visokių psichotropinių medžiagų, išsikvėpė, pasidarė sukalbamesnis. Kadangi ji dirba psichologe, bandė užmegzti kontaktą, sakė, kad reikia geranoriškai viską išspręsti. Ir jai pavyko per gebėjimą bendrauti padaryti poveikį, šiuo atveju tai jai padėjo.“

Užpuolikas net pasakė, kad jis – Ramūnas iš Klaipėdos, čia dirba statybose, o prieš tai visą dieną su draugu vartojo alkoholį, privalgė ekstazio tablečių, o galiausiai sugėrovą primušė.

Išlaukusi progos moteris išsilaisvino ir paspruko. Tada ji iškart puolė skambinti savo vyrui.

„Ji verkdama pasakė, kad ją mušė, prievartavo, – pasakojo liudytojas. – Dar paklausiau, ar skambino policijai. Sakė, neskambino. Paklausiau, kur ji yra. Sakė, važiuoja autobusu ir išlips Europos stotelėje.“

Netoliese vaikštinėjęs sutuoktinis bėgte pasileido link žmonos, tuo pat metu iškvietė policiją.

„Atvažiavo policija, paklausė, ar rašysim pareiškimą. Nustebau, kad jie išvis klausia tokių dalykų, koks čia klausimas. Pasakėm: „Žinoma, kad rašysim.“ Jie atsakė, kad susisieks, ir išvažiavo“, – pirmąją policijos reakciją prisiminė jis.

Vyras pats sėdo į automobilį ir važinėjo po miesto centrą, tikėdamasis pastebėti įtariamąjį, bet tą vakarą jam nepavyko.

„Toks rezonansinis įvykis daro didžiulę įtaką, nes iki tol saugiai jautėmės. Nesitikėjom tokių įvykių ir dabar tikėjimas visiškai sugriuvęs“, – reziumavo liudytojas.

Puolė vėl

Jau kitą dieną, sausio 3-iąją, R. Krivičius užpuolė moterį Žemaitės gatvėje. Ją nuo didesnės nelaimės išgelbėjo pro šalį bėgęs jaunuolis.
„Prabėgau pro vyrą ir moterį, pabėgėjau apie 100 metrų ir išgirdau riksmą. Apsisukau, grįžau ir pamačiau vyrą, užgulusį moterį“, – prisiminė liudytojas.

Užpuolikas savo auką įstūmė į pakelės griovį ir ją užgulė, o tada ranka užspaudė burną. Tokį vaizdą pamatęs jaunuolis pradėjo rėkti: „Kas čia vyksta?! Ką čia darai?!“

„Tada jis moterį paleido. Pradėjau kalbėtis su vyru, kas vyksta, kas darosi. Jis iš pradžių sakė, kad jie yra sutuoktiniai, tada jau kalbėjo, kad užpuolė ne tą moterį, neva suklydo“, – prisiminė jis.

Iš R. Krivičiaus gniaužtų išsilaisvinusi moteris puolė skambinti policijai. Užpuolikas dar spėjo pasipiktinti, kodėl čia išvis kviečiami pareigūnai, bet niekur nepabėgo. Ten buvo sulaikytas ir iki dabar yra suimtas.

Jis Vilniaus miesto apylinkės teisme teisiamas už grasinimą sunkiai sutrikdyti sveikatą, pasikėsinimą išžaginti ir viešosios tvarkos pažeidimą. Maksimali gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki 7 metų.

Teisiamasis savo kaltę pripažįsta, o teismui turėjo tik vieną prašymą – grąžinti iš jo per sulaikymą paimtus daiktus, kurie niekaip nesusiję su jo padarytais nusikaltimais.

„Pasas, dokumentai, barzdaskutė, ausinės, gertuvė, žirklutės, gimimo liudijimai, sąsiuvinis dėkle, šaukštas, kryžiukas, baltojo metalo grandinėlė, baltos spalvos megztas šalikas, telefonas, krovikliai“, – R. Krivičiaus turtą, kurį jis nori atgauti, išvardino teisėja. Tokiam kaltinamojo prašymui niekas neprieštaravo, todėl daiktus, kuriuos galima turėti pataisos įstaigoje, jis atgaus.

Ši byla bus nagrinėjama toliau, reikės išklausyti likusių liudytojų, taip pat paties įtariamojo parodymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)