Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti dvi nutartis, kurias buvo priėmęs Vilniaus apygardos teismas – iš karto nuo paskelbimo įsiteisėjusiuose teismo dokumentuose teigiama, kad Airijos piliečiams pagrįstai buvo nutrauktas baudžiamasis procesas.

Vienoje šių bylų, kurioje kaltinimai buvo pateikti Airijos piliečiui Liamui Campbellui, bylą nutraukęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Mindaugas Povilanskas sako, kad gali susidaryti įspūdis, jog teismas nesugebėjo per įstatymo nustatytus terminus išnagrinėti baudžiamosios bylos.

„Tačiau realybė yra visai kita – šioje baudžiamojoje byloje apkaltinamojo nuosprendžio senatis pasibaigė 2018 m. sausio 22 d., o baudžiamoji byla Vilniaus apygardos teismui perduota tik 2022 m. rugpjūčio 1 d.“, – sakė jis.

Pasak teisėjo M. Povilansko, Airijoje gyvenantis L. Campbellas baudžiamajam persekiojimui į Lietuvą buvo perduotas taip pat pasibaigus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminams – 2022 m. gegužės 17 d., o kadangi byla buvo nutraukta ir jis nenuteistas, Policijos departamentui nebus atlygintos ekstradicijos išlaidos.

„Teismas bylą gavo jau su pasibaigusiais apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminais (pasibaigę prieš du su puse metų) – dažnais atvejais, kaip ir šiuo, teismas net ir labai norėdamas, negali bylos išnagrinėti iš esmės, nes procesiniai pagrindai nutraukti baudžiamąjį persekiojimą yra atsiradę dar ikiteisminio tyrimo metu, t. y. tuomet, kai byla net nebuvo perduota teismui“, – pabrėžė teisėjas.

Anot jo, kadangi teisminio bylos nagrinėjimo metu buvo nustatyta, kad apkaltinamojo nuosprendžio dėl inkriminuotos nusikalstamos veikos priėmimo terminai yra pasibaigę, jie nebuvo sustoję ar nutrūkę, o kaltinamasis L. Campbellas nereikalauja tęsti baudžiamojo proceso, todėl baudžiamoji byla privalo būti nutraukta.

Prašymą nutraukti baudžiamąjį procesą jau nagrinėjant bylą buvo pateikusi L. Campbello advokatė, pažymėjusi, kad šioje byloje turi būti taikomas 10 metų senaties terminas. Tačiau su tuo nesutiko valstybinį kaltinimą palaikę Generalinės prokuratūros prokurorai, pabrėžę, kad Lietuvoje buvo pakeistas teisinis reglamentavimas, kuriuo numatyta, jog už labai sunkius nusikaltimus yra taikoma 15 metų senaties terminas.

Tuo metu teismas nurodė, kad iki bylos nagrinėjimo buvo pakeistos ne tik baudžiamojo įstatymo specialiosios dalies nuostatos, nustatančios atsakomybę už inkriminuojamą veiką (šis naujas įstatymas laikytinas švelnesniu), bet ir pasikeitė baudžiamojo įstatymo bendrosios dalies nuostatos, reglamentuojančios apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties institutą (šiais pakeitimais apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas buvo pailgintas nuo 10 iki 15 metų, o tai pasunkino kaltinamojo teisinę padėtį).

Anot teismo, nusikalstamai veikai kvalifikuoti pritaikius nusikalstamos veikos padarymo metu negaliojusį, tačiau nusikalstamą veiką padariusio asmens teisinę padėtį lengvinantį ir dėl to grįžtamąją galią turintį įstatymą, nėra užkertamas kelias apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties klausimą spręsti pagal nusikalstamos veikos padarymo metu galiojusį ir asmens teisinę padėtį švelninantį baudžiamąjį įstatymą.

„Senaties terminas šiuo atveju turi būti skaičiuojamas vadovaujantis baudžiamojo įstatymo nuostata, kad baudžiamasis įstatymas, sunkinantis nusikalstamą veiką padariusio asmens teisinę padėtį, neturi grįžtamosios galios“, – pažymėjo teismas.

Tokiu pačiu pagrindu baudžiamasis procesas buvo nutrauktas ir kitam Airijos piliečiui – Brendanui McGuiganui.

Airijos piliečiams buvo inkriminuoti nusikaltimai, kuriuos jie esą įvykdė nuo 2006 metų lapkričio iki 2008 metų sausio. Dar 2008 m. Vilniuje per bendrą Lietuvos ir Airijos policijos bei tarptautinių saugumo organizacijų pajėgų operaciją sulaikytas radikalios Airijos respublikonų organizacijos narys Michaelas Campbellas, jis yra L. Campbello brolis. Airija anksčiau nesutiko perduoti Lietuvai kaltinamojo dėl blogų kalinimo sąlygų.

M. Campbellas buvo nuteistas, bet iš karto paleistas iš suėmimo, nes jau buvo atlikęs bausmę.

Bylos duomenis, airiai Lietuvoje planavo įgyti ginkluotę teroristinei grupei – ne mažiau kaip tris šaunamuosius ginklus, didelės sprogstamosios galios didelį kiekį šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų – automatus, snaiperinius šautuvus, pistoletus, granatsvaidžius, granatsvaidžių išmetamuosius variklius, šovinius, detonatorius, laikrodinius sprogdiklius su kapsulėmis, padegamąją, detonuojančią virvę, granatas, sprogstamąsias medžiagas. Ją buvo planuojama išgabenti į Airiją.

Ginkluotės įsigijimui buvo skirta 100 tūkstančių eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją