„Net nežinojau, kad tai čia nusikaltimas“, – sakė jau 23 metus Ispanijoje gyvenanti Dovilė, kai stojo prieš teismą dėl narkotikų platinimo ir kontrabandos.

Visa ši istorija prasidėjo dar 2020-ųjų pabaigoje, kai moteris susiskambino su Lietuvoje pas močiutę gyvenančiu sūnumi. Pokalbio metu jis mamai užsiminė, kad artėja jo draugo gimtadienis ir jie norėtų pasilinksminti parūkydami „žolės“.

Užuodė muitinės šuo

„Kai kalbėjome, mes nežinojome, kad siųsti į Lietuvą tokias medžiagas yra nelegalu, – teisinosi Dovilė ir pasakojo apie situaciją ten, kur gyvena. – Ispanijoje visi rūko bet kur, galima nusipirkti, policija nieko nesako. Ispanijoje policija, jei randa auginimo šiltnamius, skiria 200-300 Eur baudą už gerokai didesnius kiekius, į kalėjimą nesodina.“

Almerijos centre gyvenanti moteris tvirtino, kad ten pilna įvairių kioskų, kur prekiaujama marihuana. Vienos tokios parduotuvėlės darbuotojo ji paprašė kanapių už 10 eurų, šis išėjęs į gatvę jai padavė gabalėli hašišo.

„Nusipirkusi grįžau, suspaudžiau tą gabaliuką, kad voke labai nesimatytų, įdėjau į muzikinę atvirutę, užrašiau sveikinimą, kartu įdėjau dvi savo nuotraukas ir išsiunčiau savo mamos adresu“, – dėstė Dovilė ir teismo klausiama pridūrė, kad ant voko užrašė ir savo atgalinį adresą.

Tačiau adresato vokas nepasiekė, Naujųjų metų išvakarėse, gruodžio 31 d., siunta pasiekė Lietuvą, bet muitinėje tarnybinis šuo Šansas į ją atkreipė dėmesį. Pareigūnai, patikrinę jos turinį, rado atviruką, kurio viduje – plastiko plėvelėje susukta augalinės kilmės medžiaga, skleidžianti kanapių kvapą. Ekspertas įtarimus vėliau patvirtino, paštu siųstas hašišas, jo svoris 3,41 g.

Pradėjus tyrimą pirmiausia į apklausą iškviesta garbaus amžiaus moteris, kuriai siunta buvo adresuota.

Ji pasakojo, kad kartu su ja gyveno anūkas, tačiau visai neseniai jis nusižudė. Klausiama apie siuntą, ji sakė nieko apie tai nežinanti, pamena tik tiek, kad anūkas prieš Kalėdas teiravosi, ar neatkeliavo mamos laiškas su sveikinimu.

Tarptautinė paieška

Pareigūnai susisiekė ir su laiško siuntėja Dovile, paprašė atvykti į apklausą Lietuvoje, tačiau ji ten taip ir neatvyko.

Kadangi tyrimas buvo vykdomas dėl dviejų sunkių nusikaltimų, kontrabandos ir prekybos narkotikais, moters atžvilgiu išduotas Europos arešto orderis. 2022 m. kovą ji sulaikyta Ispanijoje, o tada parsiųsta į Lietuvą, kur jai skirtas 2 mėnesių suėmimas.

Moteris nebandė kratytis kaltės, ji prisipažino pirkusi ir siuntusi sūnui narkotikus.

„Niekada neplatinau narkotikų, pirmą kartą išsiunčiau ir neįsivaizdavau, kad gali nutikti tokia situacija. Nesu narkotikų platintoja, atsiprašau Lietuvos teismo ir prašau mane kuo greičiau išduoti atgal į Ispaniją“, – teisme kalbėjo kaltinamoji.

Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu duotuose jos parodymuose yra paminėta, kad moteris suprato siunčianti iš Ispanijos į Lietuvą narkotikus.

„Tik nesuvokiau, kad darau nusikalstamą veiką, galvojau, kad baudžiamoji atsakomybė gresia tik už didelio kiekio narkotikų siuntimą, o už mažą kiekį, kokį siunčiau, yra tik administracinė atsakomybė. Labai gailiuosi dėl padarytų nusikaltimų“, – sakė ji.

Dėl padarytų nusikaltimų Dovilei grėsė ilgi metai kalėjimo, mažiausia įstatyme numatyta bausmė už narkotikų kontrabandą – 3 metų laisvės atėmimas, o didžiausia – 10 metų.

Išskirtinė malonė

Tačiau šią bylą nagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė nusprendė pritaikyti išimtinę malonę ir skirti švelnesnę bausmę nei numatyta Baudžiamajame kodekse.

Hašišas

„ Skirdamas bausmę kaltinamajai Dovilei V., teismas sprendžia, kad, nagrinėjamu atveju, padarytų nusikaltimų pavojingumas, atsižvelgiant į jų vietą, būdą, kilusius padarinius, yra žymiai mažesnis negu rūšinis nusikalstamos veikos pavojingumas, įvertintas įstatymo leidėjo baudžiamojo įstatymo už padarytus nusikaltimus sankcijose.

Taip pat, įvertinus kaltinamosios asmenybę, teismas sprendžia, kad laisvės atėmimo bausmės jai paskyrimas už sunkius nusikaltimus, nebūtų teisingas. Teismas, vertindamas Dovilės V. asmenybę, atsižvelgia į jos elgesį prieš nusikalstamų veikų padarymą, nusikalstamos veikos darymo metu ir po nusikalstamos veikos padarymo. Dovilė V. anksčiau neteista, administracine tvarka nebausta, dirba, šiuo metu yra nedarbinga dėl gydymosi nuo depresijos, jai nustatytas ilgas nedarbingumo laikotarpis. Tai rodo, kad kaltinamosios asmenybės pavojingumas mažas.

Teismas taip pat vertina ir aplinkybes dėl kaltinamosios psichologinės būsenos, dėl dviejų jos sūnų mirties. Be to, įvertintina ir tai, kad kaltinamosios atitraukimas nuo visuomenės gali neigiamai paveikti jo socialinius ryšius, todėl bausmės tikslai nebus pasiekti realiai atliekant laisvės atėmimo bausmę ir izoliavus ją nuo visuomenės. Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytą, Dovilei V. <...> skirtinos švelnesnės, negu įstatymo už šiuos nusikaltimus sankcijose numatytos bausmės, paskiriant arešto bausmes“, – nurodė teisėja.

Ji Dovilei skyrė galutinę bausmę – 60 parų areštą, tačiau kadangi būtent tiek laiko ji praleido už grotų suimta, laukdama teismo verdikto, bausmę ji jau buvo atlikusi.

Tiesa, moteris taip pat įpareigota atlyginti ekstradicijos išlaidas Policijos departamentui, siekiančias 2581,51 eurą. Nuteistoji su šiuo nuosprendžiu sutiko ir jo neskundė, jis yra įsiteisėjęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)