Siūlymą pateikęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras teigė, kad neseniai sugriežtinus sulaikymo tvarką, prokurorai ir teisėjai bus priversti dažniau dirbti savaitgaliais, po darbo valandų, švenčių dienomis.

„To­dėl rei­ka­lin­ga, kad bū­tų ap­mo­kė­ji­mas ir pro­ku­ro­rams už dar­bą šeš­ta­die­niais, kad bū­tų tei­si­nis pa­grin­das“, – sakė S. Šedbaras.

Pagal projektą, prokurorui, kuris, vykdydamas pavestas funkcijas, už darbą poilsio ir švenčių dieną, naktį, viršvalandinį darbą bus mokamas dvigubas darbo užmokestis.

Taip pat numatyta, kad prokuroro prašymu viršvalandžiai gali būti pridėti prie jo kasmetinių atostogų.

Projekte dar siūloma įtvirtinti galimybę prokurorams, tarnybos atlikimo vietoje neturintiems būsto, generalinio prokuroro nustatyta tvarka kompensuoti gyvenamosios patalpos nuomos tarnybos vietoje išlaidas arba jų dalį.

S. Šedbaras tikisi, kad pataisą pavyks priimti kuo greičiau.

„Ki­tais me­tais su­da­rant biu­dže­tą jau bū­tų tei­si­nis pa­grin­das, jei­gu mes čia pri­im­si­me tą pa­tai­są, for­muo­ti po­rei­kį ir Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­ja tu­rės skai­čiuo­ti, kiek pa­pil­do­mų lė­šų rei­kės pro­ku­ra­tū­rai. Tos pa­tai­sos rei­ka­lin­gos ir ta pras­me, kad for­muo­jant biu­dže­tą bū­tų pa­grin­das pra­šy­ti di­des­nių asig­na­vi­mų“, – tvirtino Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas.

Demokratų frakcijos narė Laima Nagienė sakė, kad visiems, ne tik prokurorams, privalu mokėti už viršvalandinį darbą.

„Pir­miau­sia, man at­ro­do, ne tik pro­ku­ro­rams, bet ir vi­siems rei­kė­tų mokėti už pa­pil­do­mą dar­bą, jei­gu dir­ba, o pro­ku­ra­tū­ro­je yra žmo­nių, ku­rie kar­tais tu­ri bu­dė­ti ir na­muo­se pa­si­skirs­ty­da­mi. Čia yra la­bai svar­bu, nes tik­rai ne­ga­li nie­kur iš­vyk­ti net ir po­il­sio me­tu, ir po dar­bo“, – sakė ji.

Seimo narė vylėsi, kad butpinigiai galbūt padės į tarnybą prokuratūroje privilioti jaunų žmonių.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė yra minėjusi, šiuo metu tarnyboje dirba 607 prokurorai. Pernai tarnybą paliko 22, šiemet – 20 prokurorų. Per tą laiką priimti keturi nauji prokurorai.

Šiemet nesurinkta pakankamo skaičiaus laikyti egzaminus į prokurorus, ir egzaminas neįvyko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją