Tokią kompensaciją nuteistajam išmokėti nurodę Strasbūro teismo teisėjai konstatavo, kad Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje numatytą „kankinimo uždraudimą“, kai pareigūnai panaudojo jėgą malšindami riaušes dar 2016 m. vasarą tuo metu dar veikusiuose Kybartų pataisos namuose.

Alytuje gimęs ir gyvenęs R. Laniauskas buvo gerai žinomas vietos teisėsaugos pareigūnams – anksčiau priklausė Dzūkijos sostinėje siautėjusioms Baublių ir Tamošių grupuotėms. Dar 1993 m. vyras buvo sunkiai sužalotas per sprogimą, o vėliau išgarsėjo Didžiojoje Britanijoje, kai vietos pareigūnai, bendradarbiaudami su kolegomis iš Lietuvos, sulaikė lietuvių gaują, kuri vietos nusikaltėliams tiekė didelius kiekius ginklų.

Kaip nurodė Vyriausybės atstovė EŽTT, R. Laniauskas skundėsi, kad jo laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu Kybartų pataisos namų pareigūnai jį sumušė, kai pataisos namuose kilo riaušės, nepaisant to, kad šis jose nedalyvavo.

„Teismas atkreipė dėmesį į galimus smurto protrūkius kalinimo įstaigose ir į tai, kad suimtųjų asmenų nepaklusnumas gali lengvai virsti riaušėmis, – nurodoma pranšneime. – Teismas sutiko, kad kartais gali prireikti panaudoti jėgą kalinimo įstaigų saugumui užtikrinti, palaikyti jose tvarkai ar užkirsti kelią nusikaltimams. Nepaisant to, jėga gali būti panaudota tik tada, kai tai būtina ir ji neturi būti perteklinė. Fizinės jėgos panaudojimas, kuris nebuvo griežtai būtinas dėl paties suimtojo elgesio, žemina žmogaus orumą ir iš esmės pažeidžia Konvencijoje įtvirtintą teisę.“

Į bylą buvo pateikti dokumentai, iš kurių matyti, kad praėjus kelioms dienoms po 2016 m. įvykių R. Laniauskui buvo nustatyti sužalojimai keliose kūno vietose.

Lietuvos teismuose buvo pripažinta, kad fizinė jėga prieš suimtuosius buvo panaudota 2016 m. liepos 22 d., o sužalojimai, panašūs į tuos, kuriuos patyrė R. Laniauskas, buvo nustatyti dar 82 suimtiesiems po aptariamų įvykių. Tokiomis aplinkybėmis EŽTT konstatavo, kad R. Laniauską sužalojo pareigūnai.

„Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad viso proceso metu R. Laniauskas teigė, kad nedalyvavo riaušėse ir nesipriešino pareigūnams, – nurodoma pranešime. – Iš tiesų, jis nebuvo įtrauktas į pareigūnų sudarytą riaušių organizatorių ir dalyvių sąrašą. Be to, nė viename proceso etape nebuvo tvirtinama, kad jėgos naudojimas prieš R. Laniauską buvo griežtai būtinas dėl jo paties elgesio. Tiek baudžiamajame, tiek civiliniame procese nacionaliniai teismai apsiribojo vertinimu, ar įstatymas suteikė pareigūnams teisę naudoti fizinę jėgą riaušių kalėjime metu, ir nevertino jėgos panaudojimo pareiškėjo byloje būtinumo ir proporcingumo.“

Tokiomis aplinkybėmis EŽTT negalėjo konstatuoti, kad fizinės jėgos panaudojimas prieš nuteistąjį buvo griežtai būtinas dėl jo paties elgesio.

„Todėl, nepaisant nežymaus pareiškėjo sveikatos sutrikdymo, EŽTT vertinimu, toks jėgos panaudojimas prilygo nežmoniškam ir žeminančiam elgesiui, todėl buvo padarytas materialinis Konvencijos pažeidimas“, – pažymėjo Strasbūro teismas.

Lietuva R. Laniauskui turės sumokėti ne tik 8 tūkst. Eur neturtinei žalai atlyginti, bet ir atlyginti jo bylinėjimosi išlaidas – sumokėti 1 tūkst. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją