„Teisėjų kolegija daro išvadą, kad kaltinamajam G. Janoniui taikoma griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas jau daugiau negu ketverius metus, vertinant šioje baudžiamojoje byloje jam inkriminuotas nusikalstamas veikas, yra neproporcinga nei kardomųjų priemonių tikslų aspektu, nei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtintų pamatinių žmogaus teisių aspektu“, – paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas.

Teisėjo Lino Šiukštos pirmininkaujama kolegija nutarė pakeisti „Kamuolinių“ baudžiamąją bylą nagrinėjančio Kauno apygardos teismo nutartį, kuria G. Janoniui iki liepos vidurio buvo pratęstas suėmimas – neskundžiama nutartimi apeliacinės instancijos teismas paskelbė, kad jis gali būti suimtas ne ilgiau kaip iki gegužės 17 d. Suėmimas kaltinamajam skirtas, nes jis gali pasislėpti nuo teismo bei daryti naujus nusikaltimus.

Teismas taip pat pažymėjo, kad „Kamuolinių“ byla, nors ir yra didelės apimties, tačiau nagrinėjama pernelyg ilgai, todėl teisėjai privalo rūpintis, jog baudžiamoji byla teisme būtų išnagrinėta per kuo trumpesnį laiką, ir turi siekti, jog byla būtų išnagrinėta darant kiek įmanoma mažiau teisiamojo posėdžio pertraukų.

„G. Janoniui nuo 2018 m. balandžio 17 d. taikoma griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas būtent dėl užsitęsusio šios bylos nagrinėjimo jau tapo neproporcinga, nepateisinama ir esmingai pažeidžianti įstatymo garantuojamas kaltinamojo teises“, – nurodė teisėjai.

Po šios nutarties paskelbimo „Kamuolinių“ baudžiamąją bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismas turės spręsti, ar ir toliau tęsti suėmimo terminą, ar jam skirti švelnesnę kardomąją priemonę ir jį paleisti iš suėmimo.

Tačiau baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantys Generalinės prokuratūros prokurorai gali prašyti G. Janonį suimti kitoje baudžiamojoje byloje – Kauno apygardos teismui perduota dar viena byla, kurioje, jeigu būtų įrodyti Kamuoliui pateikti kaltinimai, jam grėstų pati griežčiausia laisvės atėmimo bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. Šioje byloje „Kamuolinių“ lyderiui nepaskirta jokia kardomoji priemonė.

Apie tai užsiminė ir G. Janonio advokato skundą dėl jam pratęsto suėmimo nagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas.

„Ši byla, kurioje G. Janoniui pareikšti dar sunkesni kaltinimai, šiuo metu yra Kauno apygardos teismo žinioje, šioje, vadinamoje pagrindine, baudžiamojoje byloje G. Janoniui nepaskirta iš viso jokia kardomoji priemonė, – nurodė apeliacinės instancijos teismas. – Teisėjų kolegija šiuo atveju nedėsto jokios nuomonės dėl kardomųjų priemonių taikymo kitoje byloje.“

Giedrius Janonis
Byloje, kurioje G. Janonis yra suimtas, yra nagrinėjami nusikaltimai, susiję su šešėlinio pasaulio atstovų tarpusavio santykių aiškinimusi: muštynės, užpuolimai, vertingesnių daiktų atėmimai, pasikėsinimai į gaujai neįtikusių žmonių gyvybes.

Tuo metu kitoje Kauno apygardos teismui perduotoje baudžiamojoje byloje, kuri dar nepradėta nagrinėti, kaltinimai pateikti net 59 asmenims, bylos medžiagą sudaro 424 tomai, o nusikalstamo susivienijimo įvykdytų ir byloje užfiksuotų nusikaltimų skaičius siekia 51.

Kaip yra nurodę prokurorai, „Kamuoliniai“ kaltinami ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, nužudymu, pasikėsinimu nužudyti, mažiausiai septynių asmenų sveikatos sutrikdymu, neteisėtu laisvės atėmimu, turto prievartavimu ir kitais labai sunkiais ir sunkiais nusikaltimais, kurie pasižymėjo ypatingu žiaurumu ir fizinio smurto panaudojimu.

Kai kurie nusikaltimai vykti nuo 1999 m., „Kamuolinių“ gauja daugiausia siautėjo Kauno mieste bei rajone, taip pat veiklą vykdė ir užsienio valstybėse – vertėsi narkotikų kontrabanda.

Kauniečių gauja buvo sukaupusi solidų ginklų ir sprogmenų arsenalą. Kratų metu jos narių namuose bei įrengtose slaptavietėse rasta dešimtys įvairių pistoletų, pistoletų-kulkosvaidžių, Kalašnikovo konstrukcijos automatų bei kitų šaunamųjų ginklų, tūkstančiai jiems skirtų šovinių, duslintuvų, dėtuvių, kitų ginklų dalių bei priedų.

Kratų metu buvo rasta ne tik ginklų arsenalas, bet ir paimti prabangūs automobiliai, tokie kaip „Porsche“ ar „Tesla“.

Šioje byloje tyrimas truko net 12 metų, kaltinimai pateikti dėl neteisėto narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimo ir platinimo, disponavimo šaunamaisiais ginklais, turto prievartavimo, nužudymų, automobilių vagysčių.

Delfi.lt primena, kad įtariamieji/kaltinamieji yra nekalti, kol teismas neįrodo jų kaltės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)