Šis konkursas organizuotas jau aštuntą kartą, siekiant įvertinti ir padėkoti kolegoms už nuoširdų darbą, informuoja prokuratūra.

Pirmą kartą konkurso istorijoje „Apygardos prokuratūrų metų prokuroro“ nominaciją laimėjo viešąjį interesą ginanti prokurorė Ugnė Rinkevičienė. Kolegos įvertino Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės profesionalumą, kruopštumą, iniciatyvumą bei geranorišką bendravimą.

Prokurorė viešąjį interesą gynė byloje, susijusioje su neteisėtu valstybinės žemės Vilniaus stoties rajone naudojimu nuomos teisiniais pagrindais. Vilniaus apygardos teisme sudarius taikos sutartį, Lietuvos Respublikai buvo sumokėta virš 1,5 mln. eurų dydžio suma už perleidžiamą žemės sklypo dalį.

Praėjusiais metais prokurorė U. Rinkevičienė, gindama viešąjį interesą, teismui pateikė ieškinį dėl Vilniaus senamiestyje, įrašytame į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, atliktų neteisėtų statybos darbų kultūros paveldo objekte, esančiame sostinės Pilies g. 10. Prokuratūra siekia, kad būtų pašalinti neteisėtos statybos padariniai, kur įtariama, klastojant kadastrinių matavimų duomenis ir kitus administracinius aktus, pastato kiemas buvo uždengtas stikliniu stogu, paverčiant jį priestatu ir taip užvaldant valstybei priklausančią žemę, sužalojant kultūros paveldo teritoriją ir patį kultūros paveldo objektą.

„Apylinkių prokuratūrų metų prokuroru“ tapo Gina Skersinskytė, Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė. Ši prokurorė nominaciją laimėjo už nepaprastai kruopštų darbą vienoje garsiausių pastarųjų metų byloje – atskleidžiant galimai sistemingą AB „Grigeo Klaipėda“ neišvalytų nuotekų išleidimą į Kuršių marias ir Klaipėdos sąsiaurį.

Prokurorė vadovavo tyrimo grupei, pati atliko didžiąją dalį ikiteisminio tyrimo veiksmų. Ginos Skersinskytės lyderystė tyrime, jos asmeninės savybės lėmė, jog pavyko atskleisti AB „Grigeo Klaipėda“, įtariama, neteisėtą veiklą nuo 2012 iki 2020 m., nustatyti ir kiekvienais metais į aplinką išleistų teršalų kiekius, chemines sudėtis, apskaičiuoti gamtai padarytą žalą. Prokurorų nutarimais šiame ikiteisminiame tyrime buvo laikina apribota įtariamo juridinio asmens – AB „Grigeo Klaipėda“, bei kai kurių įtariamų fizinių asmenų nuosavybės teisės į daugiau nei 30 milijonų eurų turtą.

2019 m. spalio mėn. pradėjus ikiteisminį tyrimą, 2020 m. sausio pradžioje įmonė nutraukė nevalytų gamybinių teršalų išleidimą į aplinką, kuris prieš tai, manoma, sistemingai vyko ne mažiau kaip 8 metus.

Praėjusių metų pabaigoje ši byla buvo perduota nagrinėti teismui.

Prokurorė savo įžvalgomis ir patirtimi dalinasi su Aplinkos apsaugos departamento bei Aplinkos apsaugos agentūros specialistais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)