Kaip informuoja Vyriausybės atstovė EŽTT, neturtinės žalos atlyginimą dėl netinkamų kalinimo sąlygų Pravieniškių pataisos namuose gaus skundą pateikęs Andrejus Lukošinas (g. 1973 m.).

Jo skundą išnagrinėję Strasbūro teisėjai nustatė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje numatytą kankinimo uždraudimo pažeidimą dėl kalinimo sąlygų Pravieniškėse 2018 m.

A. Lukošinas teismui buvo pateikęs skundus dėl dviejų atskirų kalinimo laikotarpių: nuo 2018 m. birželio 18 iki rugpjūčio 18 d., kai skundėsi dėl asmeninio ploto trūkumo, ir nuo 2018 m. rugsėjo 5 iki spalio 3 d., kai skundėsi dėl nepakankamo apšvietimo ir gyvenamųjų patalpų, inventoriaus techniškai netvarkingos būklės.

Kalinio skundus nagrinėję Lietuvos teismai konstatavo, kad pareiškėjui asmeninio ploto trūko 47 dienas (iki 3,1 kv. m normos trūko 0,13 kv. m).

„Nacionaliniai teismai, atsižvelgę į tai, kad dienos metu pareiškėjas galėjo laisvai judėti lokalinio sektoriaus teritorijoje, taip pat sportuoti ir lankyti socialinės reabilitacijos užsiėmimus, o gyvenamojoje patalpoje privalėjo būti miego metu, vertino, kad nustatytas ploto trūkumas nėra pagrindas konstatuoti, kad tai pareiškėjui galėjo sukelti tokio laipsnio neigiamas pasekmes, kurios laikytinos pinigine išraiška atlygintina neturtine žala“, – nurodoma Vyriausybės atstovės EŽTT pranešime.

Dėl antrojo kalinimo laikotarpio nacionaliniai teismai, atsižvelgę į pareiškėjo pateiktą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro raštą, kuriame konstatuota, kad 1-ojo sektoriaus gyvenamosiose patalpose ir karantino patalpose buvo mažesnė nei Higienos normos nustatyta apšvieta, šį pažeidimą pripažino nustatytu. Be to, pareiškėjo pateikti rašytiniai įrodymai iš esmės patvirtino jo argumentus dėl gyvenamųjų patalpų ir inventoriaus techniškai netvarkingos būklės, todėl pareiškėjo pretenzijas šiame kontekste nacionaliniai teismai laikė pagrįstomis.

Pravieniškių pataisos namai
Šioje byloje nacionaliniai teismai taip pat apsiribojo pareiškėjo teisės į tinkamas kalinimo sąlygas pažeidimo pripažinimu kaip pakankama satisfakcija ir nepriteisė neturtinės žalos atlyginimo pinigais.

Remdamasi Lietuvos eismų sprendimais, Vyriausybė EŽTT bandė įrodyti, kad A. Lukošino kalinimo sąlygos nesiekė minimalaus žiaurumo lygio.

Tuo metu EŽTT pažymėjo, kad, remiantis teismo praktika, 47 ir 29 dienų kalinimo laikotarpiai nėra laikomi trumpais.

„Dėl pirmojo kalinimo laikotarpio, kai 47 dienas pareiškėjas turėjo 2,97 kvadratinių metrų asmeninį plotą, EŽTT vertinimu, asmeninio ploto trūkumas kelia tvirtą pažeidimo prezumpciją, kuri nebuvo paneigta, – nurodė EŽTT. – Dėl antrojo kalinimo laikotarpio, kai pareiškėjas 29 dienas praleido techniškai netvarkingos būklės ir nepakankamai apšviestoje kamerojų tipo patalpoje, EŽTT manymu, šios sąlygos taip pat negali būti laikomos tinkamomis, ypač atsižvelgiant į tai, kad pareiškėjas didžiąją dienos dalį buvo uždarytas kameroje.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)