Kaip informavo teismo atstovė Nijolė Damulė, teismas kaltinamajam skyrė 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymas atidėtas 1 metams.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras teisme prisipažino, kad norėdamas namine degtine atsiskaityti už samdomų žmonių darbą jo ūkyje, pasigamino aparatą naminiams stipriems alkoholiniams gėrimams gaminti ir jį neteisėtai laikė, pagamino ir laikė daugiau nei 94 litrus naminės degtinės.

Pasak teismo atstovės, A. G. pripažino ir tai, kad užraugė ir laikė 360 litrų raugalo, tinkamo naminei degtinei gaminti.

Kaltinamasis A. G. per teismo posėdį kaltu prisipažino visiškai ir paaiškino, kad pensininko gyvenimas nelengvas, gyvena ūkiškai, o sveikata nekokia.

Vyras tvirtino, kad jo pensija yra nedidelė, todėl už darbą sumokėdavo „samagonu“, nes pinigų neturi. Jis gauna 232 eurus pensijos. Aparatą naminei degtinei gaminti nusipirko prieš penkerius, šešerius metus, patobulino ir laikė malkinėje.

A. G. sakė, kad naminė degtinė buvo skirta – vaistams kūnui įtrinti ir atsiskaityti už darbus. Toks atsiskaitymas gėrimais už darbus truko apie metus ar pusantrų metų.

Savo elgesį vyras vertino labai blogai, išvadą, sakė, jau yra padaręs. Jis pats alkoholio daugiau nei 20 metų nevartoja.

Kadangi kaltinamasis kaltu prisipažino visiškai ir sutiko, kad kiti įrodymai nebūtų tiriami, įrodymų tyrimas buvo nutrauktas, nes A. G. nebuvo kaltinamas labai sunkaus nusikaltimo padarymu, nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės nekėlė abejonių. Be kaltinamojo prisipažinimo jo kaltė įrodyta ir per ikiteisminį tyrimą surinktais įrodymais.

Kaltinamojo A. G. atsakomybę lengvinanti aplinkybė – kad jis prisipažino ir gailėjosi. Jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Kaltinamasis padarė vieną nusikalstamą veiką, priskiriamą apysunkių nusikaltimų kategorijai.

Teismas, išnagrinėjęs bylą, nustatė, A. G., norėdamas realizuoti naminius stiprius alkoholinius gėrimus, per ikiteisminį tyrimą tiksliai nenustatytu laiku, ūkiniame pastate pasigamino aparatą naminiams stipriems alkoholiniams gėrimams gaminti, turėdamas tikslą realizuoti, neteisėtai pagamino ir laikė 94,440 litrus naminės degtinės (40,0–86,8 proc.), užraugė ir laikė 360 litrų raugalo, tinkamo naminei degtinei gaminti (13,8–14,4 proc.), taip A. G. pasikėsino pasigaminti 50,76 litrus absoliutaus 100 proc. etilo alkoholio, tačiau nusikalstamos veikos nebaigė, nes 2021 m. liepos 26 d. per kratą raugalą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)