Policija budi stotyse, blokuojamas eismas Laisvės alėjos prieigose

„Šis šeštadienis Kauno centro gyventojams, čia veikiančias kavines bei barus pamėgusiems kauniečiams bus kitoks“, – eitynių „Kaunas Pride“ išvakarėse žadėjo policijos pareigūnai.

Baiminantis, kad LGBTQ+ bendruomenės eitynės „Kaunas Pride“ gali virsti masinėmis riaušėmis, Kaune imtasi neeilinių saugumo priemonių.

Policija Laisvės alėjoje ruošiasi „Kaunas Pride“ eitynėms

Laisvės alėjoje po nakties išdygo atitvarai, atskirsiantys eisenos dalyvius nuo žiūrovų. Policijos atstovai minėjo, kad prieš renginį bus blokuojamas automobilių eismas Laisvės alėjos prieigose, o geležinkelio ir autobusų stotyse, kur iš kitų miestų atvyks eitynių dalyviai budės policijos pajėgos.

Norint pėsčiomis iš stoties pasiekti Laisvės alėją galima eiti Vytauto prospektu, besiribojančiu su Ramybės parku (Senosiomis kapinėmis), taip pat ir kitomis gatvėmis. Policijos pareigūnai eitynių organizatorius perspėjo, jog būtent šiose vietose renginio dalyviai gali tapti smurtinių išpuolių aukomis.

„Atvykti grupelėmis, eiti pagrindinėmis miesto gatvėmis, vengti parkų, siaurų gatvelių. Prie geležinkelio ir autobusų stočių bus pareigūnai. Vytauto prospektas bus stebimas”, – po susitikimo su policijos pareigūnais eitynių dalyvius perspėjo „Kaunas Pride“ organizatoriai.

Įvertinus mieste tvyrančią įtampą ir išpuolių grėsmę eitynių dalyviams primygtinai rekomenduojama atvirai nesinešti LGBT atributikos ir plakatų, juos išsitraukti tik renginio metu, o jam pasibaigus – paslėpti.

Kaip informavo „Delfi” žurnalistai, esantys būsimo renginio vietoje, nuo pat ryto čia rinktis ėmė ir neblaivūs asmenys. Policijos pareigūnai tuojau pat sustabdė juos pabendrauti.

Eitynių išvakarėse policija informavo, kad pareigūnai yra pilnai pasiruošę užtikrinti tiek eisenos dalyvių, tiek ir atvykusiųjų stebėti renginį saugumą. Visgi, pareigūnai ragina miestiečius susilaikyti nuo kelionės į Laisvės alėją, o eitynes stebėti televizorių ir kompiuterių ekranuose.

Tikrins įtartinus asmenis ir jų kuprines, skraidys policijos dronai

Panašu, jog Laisvės alėjoje bus sutelktos tokios policijos pajėgos, kokias Kaunas seniai bematė. Pareigūnai ne tik lydės eisenos dalyvius, bet ir saugos visus kelius, vedančius į šį pėsčiųjų bulvarą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė minėjo, kad šeštadienį dirbs ne tik uniformuoti, bet ir kasdieniais rūbais vilkėsiantys policininkai, o visa operacija bus koordinuojama ir štabo, kuris įsikurs neįvardintoje vietoje.

Bus sustabdomi ir tikrinami įtartini asmenys, ieškant draudžiamų, išpuoliams prieš eisenos dalyvius panaudoti tinkamų daiktų – apieškomi žmonių krepšiai bei kuprinės.

Policija Laisvės alėjoje ruošiasi „Kaunas Pride“ eitynėms

Panašių policijos operacijų, tik ne tokio masto, būta ir seniau. Pavyzdžiui vykstant kraštutinių dešiniųjų eitynėms koloną ir abiejų pusių supo policininkų voros, baiminantis smurtinių susidūrimų neuniformuoti pareigūnai budėjo beveik kiekvienoje tarpuvartėje.

„Kaunas Pride“ išvakarėse posėdžiavę Kauno policijos vadovai nusprendė Laisvės alėją paskelbti neskraidymo zona, kurioje į orą pakelti dronus bus draudžiama. Šis sprendimas priimtas tam, kad niekas netrukdytų situaciją iš viršaus fiksuosiantiems policijos dronams.

Miestas lėtai bunda ir ruošiasi neįprastai dienai

Legendinė Kauno „Spurginė“ šeštadienio rytą ruošėsi atsidaryti. Ryto darbuose paskendusios moterys buvo nekalbios, bet patvirtino, kad šiandien spurginė dirbs. „Man jie nei trukdo, nei kažką daro“, – sakė viena iš moterų.

Mieste buvpo
Ryte šunį į Laisvės alėją pasivaikščioti išvedusi 34 metų amžiaus Austėja sakė, kad labai džiaugiasi, kad renginys galės vykti, ir penktadienį Teismo priimtu sprendimu.

„Manau, kad turėtume būti vakarietiška visuomenė. Puiku, kad vyksta. Mačiau, kad buvo užrašų, labai liūdina, kad taip yra, bet aš labai tikiuosi, kad viskas puikiai praeis. Dalyvauti negaliu, bet labai palaikau“, – sakė Austėja.

Šeštadienį komunalininkai Laisvės alėjoje valė neapykantą kurstančius užrašus.

Palaiko ne visi homoseksualūs žmonės

Vidutinio amžiaus kaunietis Nerijus teigė pats esąs homoseksualus, tačiau tokių eitynių nesupranta ir nepalaiko.

„Kas aš, cirkinis povas, kad ten eičiau? Kaip save pateikiame, taip mus ir mato“, – stebėjosi jis.

Sako, kad čia – ne tik homoseksualų eitynės

Penkiasdešimtmetis Algis turėjo nevienareikšmę nuomonę dėl šio renginio.

„Aš iš principo esu neutralus. Mano nuomone, žmonės gali gyventi taip, kaip jie nori, turi tam pilną teisę, bet dėl viešo demonstravimosi – nežinau. Aš, pavyzdžiui, būdamas tokios orientacijos žmogumi, gal ir drovėčiausi eiti“, – svarstė Algis.

Vyras mąsto, kad šis protestas apskritai virsta nebe seksualinių mažumų eitynėmis, bet protestu prieš Kauno valdžios sprendimus ir konkrečiai merą Visvaldą Matijošaitį.

„Galime surasti analogiją, dėl ko prasidėjo didysis Laisvės piknikas, ir kaip užgimė Laisvės televizija. Pradžia buvo ta, kad Kauno rajono savivaldybė atsisakė suteikti leidimą surengti susitikimą su gyventojais.

Tai, ką mes matome dabar, kai po tiek laiko trukusios įtampos savivaldybė visokiais būdais stengiasi neleisti, ir, kas yra apgailėtina, kad Kauno politikoje neatsirado normalios opozicijos Matijošaičiui, ir tai, kas vyksta dabar, gali išaugti ne tik į seksualinių mažumų palaikymą, bet į normalų opozicinį protestą šitiems visiems matijošaičiams“, – kalbėjo Algis.

Šustauskas: kuo tolyn, tuo baisyn

Vytautas Šustauskas . Kaunas pride

Prieš renginį Laisvės alėjoje ant suoliuko, per petį persimetęs garsiakalbį, buvo matyti buvęs Kauno miesto meras Vytautas Šustauskas. Necenzūrinės buvusio skandalingojo politiko leksikos „Delfi“ necituos. Dėl dabartinės situacijos jis kaltina žiniasklaidą.

„Dėka žurnalistų tokia Lietuva tapo. (…) Kur matyta, kad Laisvės alėjoje... Juk niekas jų nei muša, nei ką, tai lai susirenka Dainų slėnyje, lai sprendžia savo problemas, renka savo viršininkus, kam tos eitynės? Kodėl jie turi primesti visiems savo ideologiją?“, – kalbėjo jis.

„Mano nuomonė tai būtų tokia – jūs ten tarp keturių sienų darykite, ką norite, ne mano reikalas, čia jūsų privatus gyvenimas. O kas liečia vaikus, – palikite vaikus ramybėje, neprovokuokite žmonių. Jie apsimeta aukomis, bet iš tikrųjų jie mus daro aukomis, jie verčia pykti ant mūsų. Anksčiau jie nesireiškė, kad augins vaikus, mes jiems nė pusės žodžio nesakydavome“, – kalbėjo greta ant suoliuko prisėdęs Mindaugas.

Buvęs politikas baisėjosi esame situacija, ir gyrė Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį.

„Kuo tolyn, tuo baisiau. Pagarba merui, jeigu savivaldybė, meras, renkami žmonės, neleido. Teisėjai – nerenkami, – skiriami. (…) Jie turi atsižvelgti į savivaldybės, miesto visuomenės nuomonę“, – samprotavo V. Šustauskas.

Jam antrinęs vyras, prisistatęs Mindaugu, stebėjosi ir tokiu dideliu policijos dėmesiu renginiui.

„Plius atsimenu, kad policija taip saugotų paprastus žmones, kažkaip perspausta“, – kalbėjo Mindaugas.

Vėliau tas pats vyras užfiksuotas besikabinėjantis prie eitynių dalyvių.

Pasirodė ir Buškevičius

Prieš renginį miesto centre pasirodė ir partijos „Jaunoji Lietuva“ pirmininkas, buvęs Kauno vicemeras ir Seimo narys Stanislovas Buškevičius

„Atvirai pasakius – netikėjau, kad bus toks LGBT pažeminimas. Pažeminimas dėl to, kad visur atitvarai, daug policijos. Man atrodo, kad jie turėtų jaustis kaip zoologijos sode. Aš jų vietoje tikrai neičiau ir nedalyvaučiau tokioje eisenoje“, – kalbėjo kraštutinių pažiūrų politikas.

Jis pats LGBT ideologijos nepalaiko.

„Mano požiūris yra aiškus, LGBT ideologija prieštarauja sveikam protui, moralei, Dievo sukurtai tvarkai. Visi šie mitingai, eisenos, yra nukreipti į žmonių sąmonę. Jie propaguoja savo kraštutinį gyvenimo būdą“, – sakė S. Buškevičius.


Matyti išgėrusių vyrukų su treningais

Kavinėje prie Laisvės alėjos sėdintis būrys išgėrusių treningais pasipuošusių vaikinų nebuvo nusiteikę šnekiai ir teigė su žiniasklaida nenorintys turėti nieko bendro bei klausė, ką patys žurnalistai galvoja apie tokias eitynes.

„Pasakysiu tik tiek. Vytautas kovojo už laisvę. O pažiūrėkit, kuo tai baigėsi?“ – klausė vienas.

Kai treninguoti vaikinai, gurkšnojantys alų Soboro prieigose, buvo patikinti, kad jų nefilmuoja, atšovė: “Pabandytumėt, bl*t.”

Pamatę gausias policijos pajėgas jie pasitraukė tolyn, į kavinės vidų.

Eitynių dalyvis buvo apipiltas alumi

Apie 11.30 val. užfiksuotas pirmas incidentas. Laisvės alėjos pradžioje, dar nepriėjus Soboro, „Kaunas pride“ dalyvis, ėjęs su simbolika, buvo apipiltas alumi kavinės lauko terasoje sėdėjusių išgėrusių vyrų.

Šie vyrai dar prieš tai užgauliojo praeivius, laidė homofobines replikas. Po incidento jie pabėgo.

Tų žmonių veidai buvo užfiksuoti. Policija jų ieško.

Susirinko maldininkai

maldininkai

Prieš eitynes rinkosi ir maldininkai. Pijaus X-ojo brolija, nors ir laikoma lenkų bažnyčios atšaka, šiandiena jau yra pilnai inkorporuota į oficialią krikščionių bendruomenę. Maldoms vadovaujantis lietuvis kunigas patvirtino esantis iš šios brolijos, laikomos gana radikalia krikščionių katalikų atšaka.

„O mano teisės neribojamos? Ribojamos, aišku. Dabartinę valdžią čia pastatė, neišrinko“, – piktinosi eitynėmis kunigo kalbos susirinkusios klausyti damos.

Prie tikinčiųjų prisijungė ir pora jaunų šeimų, mama su kūdikiu.

Net tarp katalikiško renginio dalyvių tvyrojo alkoholio kvapas - kai kurie palaikantieji atėjo išgėrę.
Moteris, paklausta, kodėl atvyko čia melstis, teigė norinti melstis už suklaidintą jaunimą.

„Man jų labai gaila, širdis krauju srūva. Jie pasidavę šitos gėjų lygos įtakai, tai atėjau melstis už juos. Ir meldžiuosi už juos kiekvieną dieną, gaila, kad šiandien čia susirinko nedaug žmonių. Ta LGBT apsvaigina, suklaidina jaunus žmones. Man labai patiko žurnalistas Rokas Žilinskas. Gėjus, bet intelektualas, eruditas, neskleidęs jokių idėjų, buvęs Seime, bet neorganizavęs eitynių, nenorėjęs įsivaikinti. O dabar yra jaunimas, kuris sugadintas. Buvo normalūs vaikinai, draugavo su merginom ir po vieno vakaro tampa gėjais. Už juos ir meldžiuosi“, – sakė maldų dalyvė.

Vėliau tikintieji pradėjo giedoti ir melstis. Kunigas teigė apgailestaujantis, kad nežinojo apie policijos planuojamą užtvarą prie Laisvės alėjos – dabar jų maldos liks neišgirstos eitynių dalyvių.

„Pasirinkite. Arba sveikti nuo šios ydos ir melsti amžinojo gyvenimo, ir keliausit į išganymą, arba degsit amžinose kančiose. Vsio“, – apibendrino vienas aktyviausiai nusiteikusių maldininkų.


Vėliau, artėjant eitynėms, maldininkai rinkosi ir ant Soboro laiptų. Jie prašė gerbti jų ramybę ir leisti melstis.

Pareigūnų rezervas lieka šešėlyje, neuniformuoti policininkai ištirpsta minioje

Išbandymu Kauno policijai tapo ir po 2009 metų sausį vykusių riaušių prie Seimo organizuotas protesto mitingas, kur kauniečius prie savivaldybės rūmų kvietė buvęs miesto meras Vytautas Šustauskas. Leidimas protesto akcijai buvo išduotas dar prieš riaušes, o atšaukti jo nenorėta.

Rengiantis galimiems smurto proveržiams savivaldybės prieigos buvo aptvertos specialia tvora, o protestuotojų minioje dirbo labai daug civiliais rūbais vilkėjusių policijos pareigūnų. Vėliau jie minėjo, kad į mitingą „komandiruoti“ beveik visi Kauno kriminalistai.

Policija Laisvės alėjoje ruošiasi „Kaunas Pride“ eitynėms

Nenorint audrinti emocijų, V. Šustausko mitingą saugojo sąlyginai nedaug uniformuotų policininkų. Tačiau savivaldybės kieme buvo sutelktos kur kas gausesnės pajėgos – budėjo riaušių malšinimo įranga, lazdomis bei skydais apsiginklavę Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai, gausus policijos rezervas, o visa viešosios tvarkos palaikymo operacija koordinuota iš čia pat stovėjusio, modernia ryšio įranga aprūpinto štabo autobuso.

Dalyvių publika atrodo taikiai

Eitynių pradžios laukianti publika atrodo taikiai. Dauguma apsisiautę LGBT vėliavomis, yra ir tėvų su mažyliais.

Pora, stebėdama besirenkančią minią, juokiasi: “Ar tu užkirsi čia kelią tam? Nieko jau neužkirsi.”

Daugelis dalyvių ant rožinių kaukių užsirašę “Tyla = mirtis”.

Yra ir nemažai jaunų užsieniečių - veikiausiai eitynėse dalyvaujančių ar jas palaikančių užsienio studentų

Prie Soboro būriavosi palaikantys eitynių dalyvius, gausiai rinkosi jaunos šeimos su vaikais ir šunimis, taip pat heteroseksualios poros, atvykusios riedžiais, paspirtukais ir dviračiais. Savo palaikymą eitynių dalyviams išreiškiantys spalvotais atributais ir draugiškais šūksniais.


Policijos pajėgų skaičius neatskleidžiamas, žada pasitelkti pareigūnus iš kitų miestų

„Policijos rezervas niekada viešai nerodomas. Kaip ir šarvuoti, skydais, lazdomis ir ašarinių dujų balionais apsiginklavę VST pareigūnai. Tai daroma tam, kad be reikalo nebūtų kaitinamos emocijos. Netoliese, dažniausiai uždaruose kiemuose budintis rezervas pasitelkiamas tik tada, kai prasideda susidūrimai", – pasakojo policijos pareigūnai.

Policija niekada neatskleidžia ir kiek pareigūnų bus pasitelkta palaikyti tvarkai, ši informacija, kaip ir operacijos planas yra prilyginama tarnybos paslapčiai. Tai daroma tam, kad išpuolius ar riaušes planuojantys asmenys negalėtų apskaičiuoti policijos pajėgumų.

Kaunas Pride

„Policijos pareigūnų bus tiek, kiek jų reikės viešajai tvarkai užtikrinti“, – sakė Kauno apskrities policijos atstovė O. Vaitkevičienė.

Ji minėjo, kad parengtyje budės ir riaušėms malšinti parengti, specialia įranga ginkluoti VST pareigūnai, jie bus pasitelkiami tik tada, jeigu prasidės smurtiniai susidūrimai. Pasak O. Vaitkevičienės, tuomet į Kauną skubėtų ir policijos pareigūnai iš kitų Lietuvos apskričių.

Policija įspėjo 15 neramumus kursčiusių asmenų

„Turėjome daug namų darbų, juos visus atlikome. Identifikuota ir prevenciškai dėl gresiančios atsakomybės įspėta keliolika žmonių, kurie virtualioje erdvėje kurstė neramumus“, – sakė policijos atstovė O. Vaitkevičienė.

Tai, kad policijos pareigūnai akylai stebi virtualią erdvę ir domisi neramumus kurstančiais asmenimis O. Vaitkevičienė yra minėjusi prieš kelias savaites. Panašu, jog šis darbas davė rezultatų.

Homofobiškų raginimų „apginti Kauno garbę“ būta tiek socialiniame tinkle „Facebook“, tiek ir necenzūruojamos „Telegram“ platformos kanaluose, kurią pastaruoju pamėgo „Šeimų maršo“ rėmėjai, platinamos sąmokslo teorijos, raginimai nepaklusti valdžios nurodymams. Plakatai su kvietimais „parodyti, kad Kaunas – ne gaidynas“ buvo klijuojami mieste ant stulpų, platinami internete.

Policija Laisvės alėjoje ruošiasi „Kaunas Pride“ eitynėms

„Atvyk rugsėjo 4 dieną ir visi kartu parodykime, kad Kaunas – ne gaidynas“, – kvietimų su šiuo tekstu bei perbraukta LGBT vėliava buvo galima pamatyti ne vienoje miesto vietoje. „Lietuva vis labiau pūva nuo globalistų infekcijos.

Iškilo dar vienas simptomas – „Kaunas Pride“. Negalime leisti, kad šie parazitai kolonizuotų tikrąją kultūros sostinę – Kauną. Todėl reikia susivienyti ir visiems parodyti, jog Lietuva ir Kaunas nepasiduos!”, – skelbiama atsišaukime.

Šio kvietimo autoriai – plačiau apie save neskelbianti grupė „Atkirtis“, neonacių retorika persunktus tekstus publikuojanti tinklo „Telegram“ kanale. Gali būti, jog „Atkirtis“ – fašistinio judėjimo „Skydas“ likučiai, gal tik keli asmenys, veikiantys virtualioje erdvėje.

Ruošiamasi ne tik riaušėms, bet ir kiaušinių, „išmatų bombų“ atakoms

Policijai ruošiantis šeštadienį Kaune vyksiančioms pirmosioms miesto istorijoje LGBTQ+ eitynėms pareigūnai savo planų neatskleidžia, bet tikina, jog ruošiamasi įvairiems scenarijams, vertinamos grėsmės.

Didžiausią susirūpinimą teisėsaugai kelia ne patys eitynių dalyviai, kurie pažadėjo taikų protestą, bet prieš seksualines mažumas nusiteikę žmonės. Nors eitynių dalyvius lydės bei saugos gausios policijos pajėgos, neatmetama, kad išpuolių išvengti visgi nepavyks.

Labiausiai tikėtinas scenarijus, kurį minėjo ir patys organizatoriai, yra tai, jog eisena gali būti apmėtoma žaliais kiaušiniais. Juolab socialiniuose tinkluose galima rasti grasinimų tai padaryti, eiseną kiaušiniais atakuoti per Laisvės alėjos pastatų langus.

Kvietimas protestuoti prieš LGBTQ+ eitynes „Kaunas Pride“

Kitas scenarijus – kur kas ekstremalesnis. Programėlės „Telegram“ kanaluose, kuriuose diskutuoja ne itin draugiškai nusiteikę asmenys buvo pasirodžiusių užuominų apie šioms eitynėms esą ruošiamas „išmatų bombas“. Į maišelius ar kitas talpas supilami ekskrementai, šie „užtaisai“ mėtomi, o nukritę ištaško savo turinį.

Tokių išpuolių tikimybė nėra tik teorinis pasvarstymas apie galimas grėsmes. 2006 metais Rygoje vykusių eitynių metu jų dalyviai buvo apmėtyti išmatomis, kiaušiniais bei šiukšlėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1491)