Šioje byloje nuosprendis buvo paskelbtas dar 2019 metų liepos mėnesį. Nuosprendžius tada išklausė 14 buvusių policijos pareigūnų, tarp jų – 3 viršininkai. Pagrindiniai policijos gaujos nariai sulaukė itin griežtų bausmių – jie pasiųsti už grotų nuo 7 iki 16 metų.

Byla užstrigo

Tačiau dar 2012 metais sulaikyti Šiaulių pareigūnai iki šiol vaikšto laisvėje – nuosprendis jų atžvilgiu nėra įsiteisėjęs, o byla užstrigusi Lietuvos apeliaciniame teisme.

Tiek nuteistųjų, tiek prokuratūros skundus bandyta pradėti nagrinėti 2019 metų rudenį, tačiau viską sužlugdė netikėtai užklupusi pandemija. Dėl jos teismuose darbas buvo laikinai sustojęs, o pamažu pereita prie nuotolinių posėdžių.

Tokį posėdį suorganizuoti nuotoliu būdu taip pat yra didelis iššūkis. Pirmadienį prisijungti per „Zoom“ platformą reikėjo būriui nuteistųjų, kiekvieno jų gynėjui ir prokurorui, iš viso – 34 proceso dalyviams. Vien dėl įvairių techninių kliūčių 10 ryto suplanuotas posėdis prasidėjo valanda vėliau.

Nors iki tol buvo spėta išspręsti keletą klausimų, nuspręsta iš naujo atlikti įrodymų tyrimą, šis darbas nuėjo perniek, nes pasikeitė teisėjų kolegija, todėl pirmadienį viskas prasidėjo nuo pradžių.

Dėl gynėjų ir kitų dalyvių užimtumo paskelbta dar viena ilga pertrauka: visą vasarą posėdžiai nevyks, prie šios bylos bus grįžta tik spalį, kai teismas kvies liudytojus, apklaus nuteistuosius bei tirs kitus įrodymus.

Teisėjų kolegijai šioje byloje pirmininkavęs Alenas Piesliakas išreiškė viltį, kad rudenį visiems jau pavyks susirinkti posėdžių salėje.

„Paskirsime posėdžius rudenį ir manome, kad jau galėsim organizuoti teismo salėje. Norėsime žmones matyti ir apklausti gyvai“, - sakė jis.

Laukia eksperimentas

Iki to laiko prokuratūra įpareigota atlikti eksperimentą su kontrabandinėmis cigaretėmis, nes vienas iš pirmųjų užfiksuotų policininkų gaujos nusikaltimų iki šiol kelis ginčus.

2009 metų rugpjūčio 25 dieną Telšiuose esančiuose garažuose buvo aptikta daugybė dėžių kontrabandinių cigarečių, jų vertė – daugiau nei milijonas litų.

Kontrabandą patikėta naktį saugoti tyrėjams Gediminai Ainai, Ričardui Pociui, Renatui Ivanovui, o jiems vadovavo ONT 2-ojo skyriaus viršininkas Remigijus Zykas. Šie pareigūnai nusprendė pasipelnyti ir pavogti dalį dėžių.

Prokurorai bandė įrodyti, kad tą naktį pareigūnai pavogė 90 dėžių cigarečių, kurių vertė – maždaug 29 tūkst. eurų.

Tačiau nuteistieji kategoriškai neigia, kad 90 dėžių būtų tilpę į jų automobilį ir priekabą, o ir sukrauti tiek daug per keliolika minučių jie nebūtų pajėgę.

Jie tvirtino pavogę gerokai mažiau kontrabandos, o galiausiai Panevėžio apygardos teisme jie nuteisti už 40 dėžių vagystę, kuria pardavę kiekvienas uždirbo po 10 tūkst. litų (maždaug 3,3 tūkst. eurų).

Todėl ginčą tarp prokuratūros ir nuteistųjų turės išspręsti eksperimentas. Prokuratūra turės pabandyti sukrauti kontrabandos dėžes į tąkart naudotą automobilį bei priekabą ir išsiaiškinti, kiek realiai jų ten telpa.

Dar kartą išklausys svarbiausio liudininko

Į teismą taip pat nuspręsta kviesti ir išklausyti nemažai liudytojų. Tarp jų ir vienas pagrindinių visos šitos istorijos veikėjų – šiaulietis Linas Šimkevičius, pats prekiavęs narkotikais ir bendradarbiavęs su Šiaulių kriminalistų gauja.

Jis daug prisidėjo prie įvykdytų nusikaltimų, prekiavo pareigūnų pavogtais narkotikais, o taip pat buvo tapęs slaptuoju informatoriumi, kuris padėjo kurpti bylas prieš nekaltus žmones.

Slaptuoju informatoriumi buvęs L. Šimkevičius palaikė itin draugiškus ryšius su R. Pociumi, ir šio viršininku Tomu Ruchtinu, – jie, pagal bylos duomenis, ir buvo pagrindiniai policininkų gaujos lyderiai. Būtent jie spręsdavo, už kokią kainą parduoti iš nusikaltėlių per kratas pavogtus narkotikus ir kontrabandines cigaretes.

Tomas Ruchtinas

Su narkotikais Kriminalinės policijos biuro pareigūnams įkliuvęs L. Šimkevičius tapto raktu atskleidžiant šią bylą. Jam buvo pasiūlytą išvengti ilgų metų kalėjime už tai, kad jis papasakotų viską, ką žino, apie Šiaulių policijoje veikusią pareigūnų gaują.

O žinojo jis labai daug. Su gauja narkotikų prekeivis bendradarbiavo beveik 5 metus, šie jam parūpindavo narkotikų, o jis kas mėnesį turėjo mokėti dešimttūkstantinę duoklę. Byloje užfiksuota, kad vien R. Pociui šis prekeivis per visą jų bendradarbiavimo laikotarpį sumokėjo mažiausiai 50 tūkst. eurų, bet gali būti, kad realios sumos yra gerokai didesnės. R. Pocius iki dabar neigia, kad gavo pinigus.

„Norime, kad būtų išsiaiškinti dėl pinigų man davimo ir Šimkevičiaus milijono uždirbimo“, - pirmadienį prašydamas iškviesti liudytoją sakė R. Pocius.

Kriminalinės policijos nusikalstamas susivienijimas

Delfi primena, kad Panevėžio apygardos teisme griežčiausia, 16 metų, laisvės atėmimo bausme nuteistas buvęs Organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) biuro 4-ojo skyriaus vyresnysis tyrėjas Ričardas Pocius. Iš jo konfiskuota turto už beveik 87,3 tūkst. eurų.

Buvusiam ONT biuro 2-ojo skyriaus viršininkui Remigijui Zykui skirta subendrinta 14 su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo konfiskuota turto už beveik 28,5 tūkst. eurų.

4-ojo Biuro skyriaus vadovui Tomui Ruchtinui skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Taip pat konfiskuota turto už beveik 30,3 tūkst. eurų.

Buvęs ONT biuro 2-ojo skyriaus vyresnysis tyrėjas Gediminas Aina nuteistas 13 su puse metų kalėjimo. Teismas iš jo konfiskavo turto už 25 tūkst. eurų.

Buvusiam ONT biuro vyriausiajam tyrėjui Renatui Ivanovui skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo konfiskuota turto už 26,8 tūkst. eurų.

Pareigūnai nuteisti, kad veikė kaip nusikalstamas susivienijimas – tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje.

Jie taip pat nuteisti dėl svetimo turto pasisavinimo ir pagrobimo, turto sunaikinimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, vagystės, kontrabandos, kyšininkavimo, melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą, disponavimo narkotinėmis medžiagomis, dokumentų klastojimo, narkotinių medžiagų vagystės.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad policininkai, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

Nuteisti ir kiti pareigūnai

Buvęs ONT biuro viršininkas Remigijus Dereškevičius nuteistas už piktnaudžiavimą ir neteisėtą disponavimą narkotikais. Jam paskirta 9,4 tūkst. eurų bauda.

Gediminui Motiejūnui ir Giedriui Vaitkui dėl piktnaudžiavimo, disponavimo narkotinėmis medžiagomis, narkotinių medžiagų vagystės, dokumentų klastojimo skirtos 11 metų laisvės atėmimo bausmės. Iš jų konfiskuota po 8,3 tūkst. eurų vertės turto.

Arminui Lipskiui dėl melagingo pranešimo apie nebūtą pranešimą ir sukčiavimą skirta 9,3 tūkst. eurų bauda.

Už melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą bei piktnaudžiavimą nuteistas ir Arvidas Budrys, jam paskirta 5,5 tūkst. eurų bauda.

Vytenis Maščinskas, Rolandas Grigalaitis, Arūnas Jankus, Gintautas Golovnia išteisinti neįrodžius nusikaltimo padarymo ar neradus nusikaltimo sudėties.

Nuosprendį išgirdo ir keturi civiliai asmenys

Raimondui Ripinskui dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis ir papirkimo paskirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė ir 3,8 tūkst. eurų bauda. Taip pat konfiskuota turto už 12,6 tūkst. eurų.

Pavelui Osipovui, subendrinus su ankstesne bausme, dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis paskirta galutinė dešimties su puse metų laisvės atėmimo bausmė.

Kęstutis Purvinis dėl prekybos poveikiu nuteistas 11 metų kalėjimo, o Robertui Paštuoliui už papirkimą skirta 7,5 tūkst. eurų bauda.

Išskirtinė Šiaulių policininkų istorija – beveik 400 puslapių Dainiaus Sinkevičiaus knygoje „Policijos dievai“, kurią galima įsigyti knygynuose, taip pat internetu leidykloje „Baltos lankos“, didžiausiame internetiniame knygyne knygos.lt ir kitose platinimo vietose.

„Ši istorija yra tokia sukrečianti, kad kartais net sunku patikėti, jog tai tikri faktai, o policininkai lyg pavojingi nusikaltėliai veikė ne laukiniais devyniasdešimtaisiais, bet dabar“, – sakė Delfi vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)