Šis nemažą atgarsį miesto bendruomenėje sukėlęs nusikaltimas padarytas praėjusių metų lapkričio 10 dieną Šiaulių mieste, kai Dubijos gatvėje buvo užpulta iš darbo ėjusi moteris. Nustatyta, kad lemtingąją dieną V. Vitkus prie moters kaklo pridėjęs peilį ir pareikalavęs atiduoti rankinę, akimirksniu nuo nukentėjusiosios peties neplėšęs rankinę ėmė bėgti.

Tačiau užpultoji šiaulietė stvėrė nepažįstamąjį už rūbų, taip tikėdama atsiimti savo rankinę. Mėgindamas išlaikyti rankinę, V. Vitkus aukai dūrė peiliu į šoną ir su grobiu pabėgo.

Sužalota nukentėjusioji sugebėjo pasiekti netoli įvykio esančią sutuoktinio darbovietę. Netrukus nukentėjusiajai buvo iškviesti medikai, policijos pareigūnai.

Kaip vėliau konstatavo medicinos ekspertai, moteriai buvo sužalotos kepenys, kiti vidaus organai. Sužalotoji kurį laiką buvo gydoma ligoninėje.

Pagrobtoje rankinėje buvo nukentėjusiosios piniginė, mobiliojo ryšio telefonas, planšetė, banko mokėjimo kortelė, kiti daiktai. Piniginė be banko kortelės ir grynųjų buvo rasta pietiniame miesto mikrorajone maždaug po kelių valandų po įvykio.

V. Vitkus netrukus pasinaudojo aukos banko mokėjimo kortele – jam pavyko įsigyti prekių daugiau kaip už 40 eurų, tačiau per kitą bandymą apsipirkti daugiau kaip už 100 Eur vyrui nepavyko, nes buvo viršyta bekontakčiu atsiskaitymo būdu leistina suma. Kai dar kartą buvo bandyta įsigyti prekių, banko kortelė jau buvo užblokuota.

Kaip informavo Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas, teisiamajame posėdyje V. Vitkus kaltu prisipažino visiškai ir papasakojo, kad tądien, jau temstant atvyko į Šiaulius susitikti su pažįstamu, norėjo įsigyti vadinamą dozę, buvo abstinencijoje, bet jo pažįstamas dingo su pinigais.

Tada jis autobusų stotyje bagažų saugojimo skyriuje pasidėjo savo turėtus daiktus ir nuėjo daryti nusikaltimą – gauti pinigų.

„Nuėjau į kiemus priešais autobusų stotį, pamačiau moterį, priėjęs prikišau jai prie kaklo peilį ir pasakiau: „Nešaukit, atiduok rankinę“, – teisme kalbėjo nusikaltėlis. – Paėmiau rankinę ir pradėjau bėgti, tačiau moteris mane pasivijo, todėl jai peiliu dūriau jai į šoną.“

V. Vitkus teigė, jog tada jo tikslas buvo išvengti sulaikymo.

Kaltinamasis prisipažino, kad iš pagrobtos rankinės pasiėmė piniginę, o rankinę išmetė. Ilgai netrukus stotyje pasiėmė savo daiktus ir taksi išvažiavo.

V. V.itkussakė, kad piniginėje buvo apie 15 Eur ir banko kortelė. Parduotuvėje jis nusipirko bloką „Marlboro“ cigarečių beveik už 42 Eur, atsiskaitė bekontakčiu būdu pagrobta kortele, po to pabandė dar du kartus pasinaudoti ta kortele, tačiau nepavyko.

Ką sakė pardavėjai, kai nepavyko atsiskaityti banko kortele, vyras aiškino neprisimenantis. Piniginę ir banko kortelę išmetė.

Asociatyvi nuotrauka
Teisme jis taip pat pažymėjo, kad jo apsvaigimas nuo narkotinių medžiagų turėjo įtakos vykdant nusikaltimą.

„Aš maniau, kad esu ieškomas policijos ir norėjau išvengti sulaikymo, kai dūriau peiliu moteriai, be to, buvau apsvaigęs, nelabai suvokiau, ką darau“, – sakė jis.

Tuo metu nukentėjusioji papasakojo, kaip buvo užpulta: „Kieme stabtelėjau, išgirdau žingsnius, atsisukau ir pamačiau ateinantį žmogų, kuris žiūrėjo į mane. Buvau įsitikinusi, kad pastarasis prašys cigarečių ar dar kažko. Priėjęs vyriškis kažką sumurmėjo, prisispaudęs prie manęs pridėjo kažką ploną prie kaklo, pagriebė rankinę ir pradėjo bėgti į Stoties gatvės pusę. Aš bėgau iš paskos, pasivijusi pagriebiau rankinę ir ją patempiau. Tada vyriškis sukdamasis man trenkė, po akimirksnio pajutau smūgį į pilvą, po to – skausmą.“

Šią bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad byloje surinktais ir teisiamajame posėdyje ištirtais įrodymais neginčijamai patvirtinta, kad V. Vitkus padarė jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas. Teismas pažymėjo, kad kaltinamasis visiškai pripažino savo kaltę padarius jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas, išsamiai ir nuosekliai (tiek, kiek, jo teigimu, prisiminė) paaiškino nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes, atskleidė jų padarymo mechanizmą.

Teismas konstatavo, kad V. Vitkus jam inkriminuojamas tyčines nusikalstamas veikas padarė būdamas jau teistas už tyčinius nusikaltimus, todėl jis yra recidyvistas, ir tai teismas laiko jo atsakomybę sunkinančia aplinkybe.

Už padarytas nusikalstamas veikas teismas V. Vitkų pripažino kaltu ir paskyrė jam subendrintą galutinę bausmę – laisvės atėmimą 6 metams 6 mėnesiams. V. Vitkus pripažintas pavojingu recidyvistu.

Nukentėjusiajai iš V. Vitkaus priteista 20 tūkst. Eur neturtinei, taip pat 56 Eur turtinei žalai atlyginti. Be to, nuteistasis privalės sumokėti daugiau kaip 5 tūkst. Eur už nukentėjusiosios gydymą, dar daugiau kaip 3 tūkst. Eur už nukentėjusiajai išmokėtą ligos išmoką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)