Tauragės apylinkės teismas praėjusią savaitę R. Masolui skyrė 3 tūkst. eurų baudą už tai, kad jis pažeidė Baudžiamojo kodekso 277 str., jame numatyta atsakomybė už kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą. Anot teismo, jis sukėlė aplinkiniams pavojų susirgti koronavirusu.

Jautėsi sveikas

Pats nuteistasis Delfi pasakojo, kad pernai gruodį pradėjo šiek tiek kosėti, pakilo temperatūra. Ligoninėje jam nustatytas plaučių uždegimas, tuo pačiu padarytas COVID-19 testas, kuris buvo teigiamas. Anot pašnekovo, jis ruošėsi gydytis ir namuose.

„Bet daktarė sakė, gulkis į ligoninę, duos tau tų vaistų, kur Donaldą Trumpą išgydė, „Remdesivir“, pastatys tave ant kojų“, – pasakojo jis.

8 dienas ligoninėje pragulėjusį Tauragės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininką gydytojai išleido toliau gydytis į namus.

„Parėjau namo savo kojomis, aišku, su kauke, saugojausi, bet per priėmimo skyrių laisvai ėjau“, – prisiminė sugrįžimą iš ligoninės.

Kitą dieną R. Masolas nusprendė trumpam užsukti į darbą, nes savo kabinete paliko piniginę su visais dokumentais.

Mobilusis koronaviruso patikros punktas Vilniuje

Jis tvirtino, kad laikėsi saugumo reikalavimų, buvo su kauke ir pirštinėmis bei su niekuo nekontaktavo. Visgi jo pavaldiniai teismui pasakojo, kad išsigando pamatę darbe viršininką.

„Pamačiau jį lipantį laiptais, žinojau, kuo jis serga, todėl išsigandau, užsidariau savo kabinete. Po to išėjusi sutikau tarpusavyje besikalbančias koleges, kurios piktinosi, kad ką tik iš ligoninės išleistas R. Masolas vaikšto po pastatą. Netrukus atvyko ir policija, kurie domėjosi, ar matėm jį tą dieną. Sakiau, kad mačiau“, – liudijo viena darbuotoja.

Pareigūnai nedelsiant puolė ieškoti izoliacijoje turėjusio būti vyro, nuskubėjo prie jo namų ir sutiko parvažiuojantį automobiliu. Ilgus metus pats policijoje dirbęs R. Masolas paaiškino nuvažiavęs sutvarkyti neatidėliotinų reikalų ir prašė nefiksuoti padaryto pažeidimo. Tačiau buvę kolegos į prašymą neatsižvelgė ir iškėlė baudžiamąją bylą.

Kalbėdamas su Delfi R. Masolas tvirtino niekam jokio pavojaus nesukėlęs, o baudžiamoji byla jo atžvilgiu pradėta be pagrindo. Jis tvirtino ligoninėje išgirdęs, kad po vaistų, kuriuos gėrė, virusu užkrėsti esą nieko nebegali.

„Ne tik daktarai, ir seselės, ir prižiūrėtojos kalbėjo, kad po tų vaistų niekam nebesi pavojingas. Yra straipsnių apie „Remdesivir“, kad po šių vaistų virusas daugintis nebegali. Realiai net teoriškai negalėjau nieko užkrėsti. Galvojau, man išrašys administracinę baudą, kaip visiems, bet ne, man iškėlė baudžiamąją bylą. Man pasakė, kad galėjau kažką užkrėsti, nors nieko nesutikau, aišku, mačiau bendradarbius per kelių metrų atstumą, bet buvau su kauke ir taip toliau“, – piktinosi R. Masolas.

Remdesiviras

Teisme pasiaiškinimai nepadėjo

Tačiau teisme buvo atkreiptas dėmesys, kad prieš išleidžiant iš ligoninės, R. Masolas pasirašė ant dokumentų, kuriuose įsipareigojo izoliuotis namuose ir niekur neiti.

„Pasirašiau nieko neskaitęs, – tvirtino jis. – Gydytojas man nieko neaiškino, atnešė du lapus, kuriose buvo sudėtos varnelės ir liepė pasirašyti. Išrašė vaistų, pasakė, kad nedarbingumą turėsiu iki sausio 8 dienos ir viskas.“

Bylą nagrinėjusios Tauragės apylinkės teismo teisėjos Raimondos Pauparienės tokie pasiteisinimai neįtikino.

„Nors kaltinamasis kaltės nepripažįsta ir teigia, kad užkrėsti kitų asmenų pavojinga liga negalėjo, nes buvo gydomas ligoninėje ir namo išleistas sveikas, o išleidžiant iš ligoninės gydytojo pateiktus dokumentus pasirašė neskaitydamas, tačiau jo kaltė įrodyta byloje esančiais įrodymais, t.y. sutikimu izoliuotis namuose, medicinine dokumentacija, liudytojų parodymais, tarnybiniais pranešimais, vaizdo įrašais ir kt.“, – rašoma nuosprendyje.

Teisėja pažymėjo, kad dokumentą, kuriuo įsipareigojo izoliuotis, R. Masolas ne tik pasirašė.
„Bet ir užpildė reikiamas grafas, tokiu būdu buvo priverstas paskaityti, kad žinotų kokią informaciją reikalinga įrašyti į dokumentą. Kaltinamasis turi aukštąjį išsilavinimą, dirba, todėl jo pozicija, kad jis minėtų dokumentų neskaitė ir nesuprato ką pasirašė, laikytina kaip jo gynybinė pozicija“, – pažymėjo teisėja.

Įžvelgia kerštą

Pats R. Masolas apkaltinamąjį nuosprendį, kuris dar nėra įsiteisėjęs, žada skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Jis pasakojo, kad yra laimėjęs ne vieną bylą prieš Tauragės policiją, kur anksčiau pats dirbo, todėl įtaria, kad jam už tai gali būti kerštaujama.

Pernai jis triumfavo Aukščiausiajame teisme, kai įrodė, kad policija jam nepagrįstai išrašė baudą už lenkimą per ištisinę liniją, nors tokio pažeidimo vyras nepadarė.

R. Masolas užsiminė, kad iš policijos buvo atleistas, kai iš jo atimtas leidimas dirbti su slapta informacija, tačiau teismuose įrodė, kad tai padaryta neteisėtai. Jis pasakojo, kad prisiteisė negautą darbo užmokestį bei pareigūno pensiją.

„Įsivaizduojat, koks dabar dėl to pyktis pas juos. Tik rado progą įkasti“, – kalbėjo pašnekovas.

Ši byla nėra eilinė. Nors panašiai įkliuvusių – dešimtys, beveik visi pripažino savo kaltę ir procesas užbaigtas tiesiog baudžiamuoju įsakymu, be bylos narpliojimo teisme. O R. Masolo istoriją turės vertinti iš aukštesnės instancijos teismas.

„Galiu net iki Strasbūro eiti, tik aišku, labai brangu“, – savo tiesą pasiryžęs įrodyti pašnekovas.

Jis pripažįsta, kad pažeidė karantino reikalavimus ir be ginčų sumokėtų administracinę baudą.

„Bet nesijaučiu, kad padariau kažką, kas trauktų iki baudžiamosios bylos. Na baudą galima, jei pažeidžiau formalų karantinavimosi reikalavimą. Bet tas reikalavimas tik formalus, aš buvau sveikesnis nei kai kurie tuo metu gatvėje vaikščiojantys. Ir tai ne tik mano nuomonė, tai rodo ir kraujo tyrimai. O kad yra kažkoks dienų kiekis nustatytas, kurį reikia prabūti, dar nieko nereiškia. Jei esi sveikas, o tau sako, dar pusmetį niekur nevaikščiok ir karantinuokis. Tokia nustatyta tvarka. Aišku, jos reikia laikytis. Bet realios grėsmės aš nematau, kaip galėjau apkrėsti. O prokurorė sako, tau net nereikėjo užkrėsti. Karantinas yra, ir viskas. Tai gerai, bet tokiu atveju gal administracinė bauda“, – kalbėjo R. Masolas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)