Apie tai savo mintimis dalijasi STT Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė Henreta Dabriegienė.

– Nuo 2013-ųjų metų vadovaujate STT Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriui. Jūsų nuomone, koks yra pavyzdinis STT pareigūnas?

– Tarnybos ir mano siekiamybė – ne atskiri pavyzdingi pareigūnai, o bendraminčių komanda, kuriai būdingas:

Lojalumas. Svarbu, kad pareigūnas sietų savo ateitį su tarnyba. Pareigūnas, kuris nori augti drauge su tarnyba, kartu stengiasi ir rūpinasi savo ir kolegų veiklos kokybe, pasiekia pačių geriausių rezultatų.

Gebėjimas rasti geriausią sprendimą. Pareigūno gebėjimas susidoroti su įvairiomis užduotimis greitai besikeičiančiomis aplinkybėmis yra ypač svarbus. Jei pareigūnas išmano daugiau nei vieną sritį, tai rodo jo norą tobulėti ir mokytis naujų dalykų.

Iniciatyvumas, kūrybiškumas ir entuziazmas. Pareigūnas, kuris drąsiai imasi iniciatyvos ir pasižymi kūrybiškumu, pasiūlo puikių idėjų. Tarnyba ir jos vertybėmis tikintys pareigūnai sukuria didelę pridėtinę vertę.

Henreta Dabriegienė
Svarbu, kad pareigūnas sietų savo ateitį su tarnyba.
Žinoma, ir bendraminčių komandoje visada labiau išsiskiria lyderiai – motyvuojantys kitus darbuotojus, gebantys suburti, greitai rasti tinkamus sprendimus ir mokantys kūrybiškai spręsti kylančias problemas – tai pagrindinis bet kurios organizacijos, taip pat ir mūsų tarnybos variklis.

Kova dėl talentų nelengva, jų rasti sunku. Tokie žmonės paprastai gauna ne vieną pasiūlymą, todėl paprastos atrankos nebeužtenka. Labai svarbu pretendentams tinkamai pristatyti tarnybos patrauklumą.

Ne veltui sakoma, kad geriausi pritraukia geriausius, o dėl tokių pretendentų verta stengtis.

– Kokia STT kvalifikacijos kėlimo politika ir kas labiausiai pasiteisino?

– Per pastaruosius metus teko patirti nemažai išbandymų, prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos. Dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos nebeliko kontaktinių mokymų, kvalifikacijos kėlimo komandiruočių. Teko persiorientuoti į kitokio tipo mokymus ir kitokią strategiją. Žinoma, į nuotolinius mokymus, kur ir patys STT pareigūnai tapo lektoriais, besidalinančiais gerąja patirtimi su kolegomis.

Henreta Dabriegienė
Mūsų mokymosi koncepcijos paskirtis – sukurti palankias sąlygas STT darbuotojų mokymui, skatinti jų norą tobulėti, didinti visų STT padalinių įsitraukimą. Ypač kreipiame dėmesį į pareigūnų bendrųjų ir esminių kompetencijų ugdymą ir tobulinimą, jų praktinį pritaikymą planuojant ir organizuojant veiklą.

STT darbuotojų tobulėjimui skiriame daug dėmesio. Dabar STT kolektyvą sudaro 274 žmonės. Nepaisant pandemijos iššūkių, per pastaruosius metus 71 proc. STT darbuotojų kėlė kvalifikaciją, 2019 m. – 81 proc.

– Požiūris į valstybės tarnybą modernėja. Ar imatės naujos taktikos, kaip pritraukti geriausius kandidatus?

– Nuo 2014-ųjų metų aktyviai dalyvaujame Lietuvos aukštųjų mokyklų rengiamose „Karjeros dienose“, kad karjerą planuojantys studentai ir kiti šio renginio dalyviai susipažintų su tarnyba ir sužinotų, kokios pas mus karjeros galimybės.

Anksčiau buvo įprasta, kad šiuose renginiuose dalyvauja tik privataus sektoriaus atstovai. Pirmą kartą sudalyvavę „Karjeros dienose“, sulaukėme nusistebėjimo, kad viena iš paslaptingesnių institucijų taip atvirai skleidžia žinią apie savo veiklą ir įsidarbinimo galimybes.

„Karjeros dienose“ pavyko susipažinti su gabiais žmonėmis, kurie susidomėję tarnybos veikla dalyvavo praktiniuose seminaruose ir apsisprendė pretenduoti į STT – dabar jie yra mūsų komandos nariai.

Henreta Dabriegienė
Ne veltui sakoma, kad geriausi pritraukia geriausius, o dėl tokių pretendentų verta stengtis.
Šiais metais taip pat dalyvausime universitetų organizuojamose „Karjeros dienose“. Jau nekantraujame susipažinti su naujais žmonėmis!

– Su kokiomis problemomis ar iššūkiais susiduriate personalo atrankos ir valdymo srityse?

– Didžiausia problema ir iššūkis – konkurencija dėl darbo užmokesčio su privačiu sektoriumi, tačiau viešajame sektoriuje šiuo klausimu esame gana konkurencingi. Kaip jau minėjau, mums labai svarbus lojalumas ir motyvacija dirbti STT.

Atrankose motyvuotą žmogų iš karto atpažįstame, kai jis lengvai atsako į bet kurį klausimą, žino, ko siekia, turi pagrįstą nuomonę. Tobulėjantis ir motyvuotas žmogus nepasakoja, kiek kartų bandė atlikti kokią nors užduotį ir kodėl jam nepasisekė. Toks žmogus paprastai kalba apie užsibrėžtus tikslus ir apie priemones, kaip jų sieks.

Ieškodami pretendentų į STT, norime motyvuotų ir kartu lojalių darbuotojų, tačiau tai – nelengva užduotis. Motyvacijos trūkumas pretendentams dažnai „pakiša koją“ jau per pirmąjį atrankos etapą.
Henreta Dabriegienė
Tobulėjantis ir motyvuotas žmogus nepasakoja, kiek kartų bandė atlikti kokią nors užduotį ir kodėl jam nepasisekė. Toks žmogus paprastai kalba apie užsibrėžtus tikslus ir apie priemones, kaip jų sieks.

– Kodėl verta dirbti Specialiųjų tyrimų tarnyboje?

– Kiekvienas pilietiškas žmogus siekia, kaip savo darbu galėtų prisidėti prie šalies gerovės. Tarnyboje tam yra visos galimybės. Visi STT komandos nariai savo kasdiene veikla prisideda prie skaidresnės Lietuvos kūrimo. Čia kiekvienam darbuotojui suteikiame galimybę dalyvauti įvairiose veiklose, atsiskleisti ir kaip pareigūnui, ir kaip asmenybei.

– Jūsų gyvenimo credo?

– „Tu pats turi būti tas pokytis, kurį nori matyti pasaulyje“, – sako Mahatma Gandhi. Šie žodžiai visada mane žavėjo. Lengva pastebėti, kad neretai tik kalbama, ką reikia padaryti, kas turi pasikeisti, bet nededama pastangų. Manau, kad tikrieji pokyčiai įvyksta tada, kai atsigręžiame į save ir kai mums pakanka drąsos bei kūrybiškumo pradėti nuo savęs.

STT – pagrindinė antikorupcinė institucija Lietuvoje, vykdanti savo veiklą korupcinių tyrimų, analitinės antikorupcinės žvalgybos, korupcijos prevencijos ir antikorupcinio visuomenės švietimo srityse. Daugiau informacijos apie karjeros ar praktikos galimybes STT galite rasti paspaudę šią nuorodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)