„Šiuo metu nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu vertinamas kaip nepriekaištingas, koreguoja savo elgesį pagal nustatytas vidaus tvarkos taisykles ir režimo reikalavimus, taip pat siekia prasmingo užimtumo bausmės atlikimo metu dalyvaudamas socialinės reabilitacijos programose bei pozityvaus užimtumo priemonėse“, – nurodė teikimą išnagrinėjęs teisėjas Arūnas Purvainis.

Baudžiamojoje byloje S. Romeika buvo nuteistas už vadovavimą nusikalstamam susivienijimui, taip pat dalyvaujant nusikalstamame susivienijime, didelio kiekio narkotinių medžiagų platinimą, turto prievartavimą, panaudojant fizinį smurtą, neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, neteisėtą žmogaus laisvės atėmimą, viešosios tvarkos pažeidimą. Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo. Už šiuos nusikaltimus jam skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

Atsisakydamas paleisti į laisvę buvusį vieną „Lapinų“ grupuotės lyderių, teismas pažymėjo, jog nuteistasis laisvės atėmimo bausmę atlieka ne už vieną nusikalstamą veiką: su bendrininkais susivienijus į nusikalstamą susivienijimą įvykdytos 8 sunkios ir labai sunkios nusikalstamos veikos (nužudymas, disponavimas narkotinėmis medžiagomis su tikslu jas platinti, neteisėtas laisvės atėmimas, neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais), anksčiau taip pat buvo teistas ir šios aplinkybės neabejotinai atskleidžia netinkamą nuteistojo požiūrį į visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas, rodo, jog vertinamu atveju jis nusikalto ne atsitiktinai, o dėl susiformavusių neigiamų vertybių.

„Nuteistasis, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę, keturis kartus pažeidė pataisos įstaigos vidaus tvarkos taisykles bei režimo reikalavimus, už ką jam buvo paskirtos drausminės nuobaudos ir nors paskirtos nuobaudos nebegalioja, tačiau šios aplinkybės neleidžia teismui vertinti nuteistojo elgesio viso laisvės atėmimo bausmės laikotarpiu kaip nepriekaištingo, kuris taikant asmeniui lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, yra itin aktualus“, – teigiama teismo nutartyje.

Teismas pažymėjo, jog nuteistasis, siekdamas lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos, privalo savo nuosekliu elgesiu įrodyti, kad pozityvūs pokyčiai yra ilgalaikiai ir pastovūs, jie tęsis lygtinio paleidimo metu ir jam pasibaigus. Abejonių pokyčių stabilumu ir ilgalaike jų trukme kelia S. Romeikai vis dar nustatomas kriminogeninis veiksnys – gyvenimo stilius ir draugai.

Teismas, įvertinęs nutartyje aptartas aplinkybes, konstatavo, kad teigiami S. Romeikos taisymosi procesai dar turi būti tęsiami pataisos namuose, įtvirtinant teigiamus elgesio modelius, kurie padėtų nuteistajam adaptuotis visuomenėje ir skatintų tik teisėtą jo elgesį, pranešė teismo atstovė Vaiva Milkeraitienė.

Anot jos, nuteistasis jam nepalankią Kaišiadorių teismo nutartį dar galės skųsti apeliacine tvarka Kauno apygardos teismui.

Delfi primena, kad „Lapinų“ grupuotės bylą nagrinėjęs teismas yra konstatavęs, kad gaujos nariai organizavo ginkluotą nusikalstamą susivienijimą, jam vadovavo bei dalyvavo šio nusikalstamo susivienijimo veikloje, dėl savanaudiškų paskatų padarė tyčinį nužudymą, neteisėtai disponavo labai dideliu psichotropinių bei narkotinių medžiagų kiekiu, pagrobė narkotinę medžiagą, padarė sunkų sveikatos sutrikdymą, neteisėtai, panaudodami fizinį smurtą, atėmė žmonėms laisvę, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, sužalojo svetimą turtą, prievartavo turtą, sukčiavo.

Susivienijimo nariai ypatingai maskavo nusikalstamų veikų vykdymą, siekdami išvengti sekimo rinko galimų policijos automobilių valstybinius numerius (naudojo pokalbių klausymo ir sekimo technines priemones), įvairiose Lietuvos vietovėse išplatino labai didelį narkotinių bei psichotropinių medžiagų – heroino, amfetamino, metamfetamino ir kt. – kiekį.

Ilgą laiką heroinas buvo platinamas per čigonų taborą.

Be to, penki grupuotės nariai su kitais nusikalstamo susivienijimo nariais naudojo fizinę bei psichinę prievartą prieš asmenis, surastus narkotinėms bei psichotropinėms medžiagoms neteisėtai įsigyti, laikyti ir parduoti, bei už šias medžiagas laiku ar nevisiškai atsiskaičiusius ir kitus, nevykdžiusius nurodymų, asmenis.

Pareigūnai išsiaiškino, kad siekdami plėsti nusikalstamą veiklą ir įtakos zonas, konfliktų metu su kitomis nusikalstamomis grupuotėmis susivienijimo nariai padarė ir kitų nusikalstamų veikų – sunkų sveikatos sutrikdymą, turto prievartavimus, neteisėtus laisvės atėmimus.

Grupuotės nariams buvo pateikti kaltinimai ir dėl nužudymo – 2009-ųjų sausio 8-ąją Telšių rajone, Rainių kančios memorialo teritorijoje, buvo nužudytas Linas V., jie taip pat neteisėtai atėmė laisvę kitiems dviem asmenims, panaudodami šaunamąjį ginklą sužalojo svetimą turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)