Šią savaitę bausmių vykdymo sistemos darbuotojai minėjo 102-ąsias sistemos įkūrimo metines.

Šioje sistemoje dirba per tris tūkstančius darbuotojų, laisvės atėmimo bausmę atlieka daugiau kaip penki tūkstančiai, šie skaičiai liudija, kad sektorius yra didelė ir labai svarbi visos visuomenės dalis.

„Akivaizdu – tai drąsi profesija. O jų darbas yra neabejotinai svarbus, nors ir ne visuomet matomas, gal kartu su visa sistema paliktas visuomenės dėmesio paraštėse. Ši tarnyba tampa dar didesniu iššūkiu, kai siekiame, kad bausmių vykdymo sistema būtų atnaujinta visomis prasmėmis“, – pranešime cituojamaa teisingumo ministrė.

Anot jos, bausmių vykdymo sistemos pokyčiai jau pradėti – parengta bausmę atliekančių žmonių resocializacijos reforma, vykdomi svarbūs projektai, peržiūrima infrastruktūra. Siekiama, kad nuteistųjų bausmės atlikimo sąlygos atitiktų tiek nacionalinius, tiek tarptautinius reikalavimus, o pareigūnai dirbtų tinkamomis ir motyvuojančiomis darbo sąlygomis.

„Šiandieniniai pataisos namai reikalauja pokyčių. Ir mes esame pusiaukelėje. Turime įvertinti ilgalaikį laisvės atėmimo įstaigų poreikį, atsižvelgti į jų pobūdį, nuteistųjų skaičiaus tendencijas, taip pat bausmių vykdymo metodų taikymo mastą. Pokyčiams reikia laiko ir ryžto, todėl šiame kelyje svarbus atvirumas visuomenei, kylančių iššūkių įvardijimas, santykio su nuteistaisiais pokytis“, – sakė E. Dobrovolska.

Tuo metu Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas teigia, kad įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų darbas yra bene sunkiausias: „Ttenka sugebėti atsiriboti nuo prižiūrimų asmenų kriminalinės praeities, jų padarytų nusikaltimų vertinimo, smerkimo, už tai ką padarė, kai visuomenėje vis dar labai gajos jų smerkimo, keršto nuotaikos.“

„Pokyčių iš mūsų tikisi ne tik politikai, bet ir visuomenė, kuri, manau, ir yra pagrindinis mūsų vertintojas, nuomonės formuotojas. Tad savo kasdieniame darbe turime nuolat sau užduoti klausimą – kaip tinkamai ir sąžiningai mes vykdome savo misiją, kaip tai atlieps mūsų klientų lūkesčius, kaip tai skatins juos mokytis keisti savo elgesį, kad kuo daugiau jų nebegrįžtų į mūsų įstaigas. Štai tuomet turės įvykti ir taip mums reikalingas visuomenės vertinimo pokytis, kuris tiesiogiai kels mūsų visų savivertę, profesijos vertinimą ir jos prestižą“, – sakė jis.

Bausmių vykdymo sistemoje – Kalėjimų departamente ir 11-oje jam pavaldžių įstaigų – dirba 3 318 darbuotojų ir pareigūnų. Kalėjimų departamento įsteigimo data – 1919 m. vasario 11 d.

Šiuo metu pradėta svarstyti dėl Kalėjimų departamento pavadinimo keitimo. Lietuvoje veikia pataisos įstaigos, todėl kyla klausimų, ar Kalėjimų departamento pavadinimas atitinka šiuolaikiškos 2021 metų įstaigos apibūdinimą.

Tarybinės okupacijos laiku Lietuvos kriminalinių bausmių vykdymo sistema buvo įtraukta į bendrą Tarybų Sąjungos kriminalinių bausmių vykdymo sistemą, pavaldžią Vidaus reikalų ministerijai. Tuo metu Kalėjimų departamentas pervadintas Pataisos darbų įstaigų valdyba, vėliau – Pataisos reikalų valdyba.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, 1990 m., Pataisos reikalų valdyba perorganizuota į Pataisos reikalų departamentą.

Vykdant teisinės sistemos reformą, 2000 m. Lietuvos kriminalinių bausmių vykdymo sistema perduota Teisingumo ministerijos žiniai. Pataisos reikalų departamentui grąžintas nepriklausomos Lietuvos tarpukario laikais turėtas pavadinimas – Kalėjimų departamentas prie Teisingumo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)