Delfi žurnalisto Dainiaus Sinkevičiaus kriminalinės publicistikos žanro knygą „Policijos dievai“, kurioje pasakojama apie Lietuvos policininkų padarytus nusikaltimus, išleidusi leidykla „Baltos lankos“ pranešė, kad leidinys sulaukė didelio visuomenės dėmesio, todėl jau spausdinamas papildomas knygos tiražas.

Anot leidyklos, pirmoji D. Sinkevičiaus knyga „Pravieniškių mafija“ sudrebino visuomenę, o „Policijos dievai“ – naujas tyrimas, kuris neabejotinai taip pat taps bestseleriu.

„Prieš pradėdamas rašyti „Policijos dievus“ ilgai dvejojau, ar verta: juk ši istorija, nors ir yra pagrįsta tikrais faktais, sumenkins policijos autoritetą visuomenėje. Tačiau ryžausi – juk mes, visuomenė, turime teisę žinoti apie tą nutylėtą realybę, kurios daugybę metų niekas nenorėjo matyti ir kuri korumpuotiems policininkams atvėrė neribotas galimybes daryti daugybę nusikaltimų. Visada malonu, kai tavo darbas įvertinamas, – už tai esu dėkingas visiems skaičiusiems ir dar ketinantiems perskaityti „Policijos dievus“. Ir aš tikrai nesitikėjau, kad tiražas bus kartojamas taip greitai“, – sakė knygos autorius.

„Policijos dievai“ patiks skaitytojams, kurie domisi tikrais tyrimais – autoriaus surinkta informacija stulbina ne mažiau nei įmantraus siužeto trileris. Knygos veikėjai – realūs nusikalstamo pasaulio atstovai, bei korumpuoti policininkai, daugybę metų metų veikę taip įžūliai, kad iki šiol sunku patikėti nusikaltimų aprašymais.

Įsivaizduokite kratą narkotikų prekeivių ar cigarečių kontrabandininkų buveinėje. Konfiskuoti įkalčiai patenka į policijos saugyklą. Visuomenė atsikvepia. Deja. Korumpuoti policininkai narkotikus ir kitas medžiagas vėl paleidžia į gatvės prekeivių rankas. Tai ne pasakojimas iš kriminalinio romano. Tai realūs įvykiai, nutikę visai šalia pat mūsų.

Kriminalinės publicistikos knygos pavadinimas įvardina Šiaulių nusikalstamą grupuotę, į kurią buvo įsitraukę kriminalistai, kurie užuot saugoję visuomenę, patys užsiėmė itin nešvariais darbeliais. Jie pardavinėjo konfiskuotus narkotikus, šantažavo ir kurpė išgalvotas bylas prieš jiems nepalankius žmones. Be to šie „dievai“ turėjo itin gerą vardą tarp teisėjų ir prokurorų, o jų imituoti pasiekimai buvo garsiai nušviečiami žiniasklaidos.

„Tai – išskirtinė byla, o ta diena, kai buvo sulaikyti policininkai, iki šiol yra juodžiausia Lietuvos policijos istorijoje: tiek daug pareigūnų niekada nebuvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, darydami nusikaltimus jie elgėsi net įžūliau nei kriminalinių grupuočių šulai“, – sakė knygą apie korumpuotus policininkus parašęs D. Sinkevičius.

„Ši istorija yra tokia sukrečianti, kad kartais net sunku patikėti, jog tai tikri faktai, o policininkai lyg pavojingi nusikaltėliai veikė ne laukiniais devyniasdešimtaisiais, bet dabar“, – sakė Delfi vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

„Mūsų darbe, kaip ir gyvenime, būna šviesių ir tamsių pusių... Mes galime tai neigti arba pripažinti klydus ir eiti toliau...“ – perskaitęs „Policijos dievus“ feisbuke rašė buvęs policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, dabar dirbantis Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

Policijos dievai – dar visai neseniai Šiauliuose veikęs nusikalstamas susivienijimas, kuriam priklausė su organizuotomis kriminalinėmis grupuotėmis kovoti turėję elitinio policijos skyriaus pareigūnai. Pavyzdingų, dorų ir gerai dirbančių policininkų įvaizdį viešai kūrę kriminalistai slapta patys darė nusikaltimus: klastojo baudžiamąsias bylas ir už grotų siuntė ne tik nusikalstamo pasaulio autoritetus, bet ir visiškai nekaltus žmones.

„Kriminalines istorijas rašau ne vienus metus, esu visko matęs, todėl išties mane jau sunku kuo nors nustebinti. Bet neslėpsiu: korumpuotų Šiaulių policininkų istorija tikrai šokiravo. Buvau girdėjęs daug istorijų apie pareigūnų ryšius su nusikaltėliais, puikiai žinojau apie jų darbo metodus su informatoriais, tačiau kad policininkai vogtų per kratas paimtus narkotikus – o vogė kilogramais – ir pardavinėtų kvaišalus savo slaptajam agentui, atrodė neįtikėtina. Juk jie turėjo ginti, saugoti, padėti, bet elgėsi priešingai. Ir, kaip paaiškėjo, net įžūliau nei kriminalinių grupuočių šulai“, – sakė knygos „Policijos dievai“ autorius.

Vienas pagrindinių istorijos veikėjų – slaptasis policijos bendradarbis, kuriam policininkai nekliudė prekiauti narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Už tai policijos agentas turėdavo liudyti policininkų sukurptose bylose, o išgalvotais pasakojimais tikėjo ne tik policijos vadovybė, bet ir prokurorai bei teisėjai.

„Policininkų gaujos istorija, apie kurią pasakoju knygoje, išties išskirtinė: dar niekad Lietuvos policijos istorijoje nebuvo sulaikyta tiek daug pareigūnų, kurie dirbo elitiniu laikomame Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biure. Be to, išsiskiria ir nusikaltimų skaičius: korumpuoti pareigūnai buvo apkaltinti daugiau kaip 100 nusikalstamų veikų, o jų pavogtų narkotikų ir kontrabandinių cigarečių kiekiai rekordiniai“, – pasakojo autorius.

Vaizdai iš knygos „Policijos dievai“
Pasak D. Sinkevičiaus, labai glumino ir tai, kad taip besielgiančiais pareigūnais sistema ilgą laiką pasitikėjo. Maža to – net skyrė apdovanojimus.

„Man iki šiol sunku suprasti, kas dėjosi tų pareigūnų galvose, kai jie klastodami dokumentus ir į pagalbą pasitelkę slaptąjį informatorių kūrė išgalvotas istorijas apie įvykdytus nusikaltimus, už grotų sodino net žmones, kurie nebuvo nusižengę įstatymams. O dar liūdniau – kad bet kokiais jų pateiktais duomenimis tikėjo ne tik šių pareigūnų tiriamas baudžiamąsias bylas kontroliavę ir vėliau valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai, bet ir teisėjai. Ne ką mažiau stebina ir tai, kad šių dalykų metų metus niekas nepastebėjo, o bylas kurpę kriminalistai būdavo apdovanojami už gerus darbo rezultatus. Net „Metų sekliais“ buvo pripažinti“, – aiškino Delfi žurnalistas.

Nors yra sakančių, kad knygos pasirodymas tikrai nesustiprins pasitikėjimo šalies policija, tačiau autorius įsitikinęs: Lietuvos policijoje dirba daug savo srities profesionalų, sąžiningai pasiruošusių tarnauti mūsų valstybei.

„Reikia pripažinti ir netgi pasidžiaugti, kad policijos sistema pajėgi atskleisti nusikaltimus savo viduje. Kai bendraudamas su savo šaltiniais iš teisėsaugos institucijų užsimindavau, kad rašau šią knygą, sulaukdavau įvairiausių reakcijų; iš pradžių tik retas išdrįsdavo kalbėti apie tai, kas dėjosi už policijos komisariato sienų. Supratau, kad skubėti nereikia, ir neklydau: suvokę, kad tik garsiai kalbėdami apie problemas ir net pačias juodžiausias istorijas, tokias kaip „Policijos dievų“, pareigūnai visiems pasiųs aiškią žinutę, jog nesitaiksto su jokiomis korupcijos apraiškomis. Ir tai sveikintina: pareigūnai pagaliau pripažino, kad visuomenė turi teisę žinoti net tai, ką jie mieliau nutylėtų. Tikiu, kad šioje knygoje papasakota istorija policijai padės įveikti tą savikritikos baimės barjerą, nors nusikalstamo pasaulio atstovai, kurie, mano žiniomis, labai laukė šios knygos pasirodymo, galbūt ir manys kitaip“, – sakė D. Sinkevičius.

Pirmoji autoriaus knyga „Pravieniškių mafija“ sulaukė didžiulio rezonanso ir jai pasirodžius tiek valdžios, tiek teisėsaugos institucijų atstovai žadėjo daug permainų kalėjimų sistemoje, nes istorijos paviešinimas tapo lakmuso popierėliu, siunčiančiu labai rimtą pavojaus signalą – daugiau taip tęstis nebegali. „Policijos dievai“ vėl gvildena nusikalstamo pasaulio ir teisėsaugos pareigūnų ryšius.

„Galima drąsiai konstatuoti, kad nusikaltėlių ir teisėsaugos pareigūnų santykiai – neišsemiama tema. Ar bus daugiau istorijų, kurios atsidurs dar vienos knygos puslapiuose, šiandien sunku pasakyti, – prisipažinsiu, niekada gyvenime neplanavau išleisti knygos, o štai jau antroji pasiekė knygynų lentynas“, – sakė žurnalistas.

Išskirtinė policininkų istorija – beveik 400 puslapių knygoje „Policijos dievai“, kurią jau galima įsigyti knygynuose, taip pat internetu leidykloje „Baltos lankos“, didžiausiame internetiniame knygyne knygos.lt, perkuknyga.lt ir kitose platinimo vietose.