Ką reiškia plačiai visuomenėje nuskambėjęs ir viešai įvardintas siekis dekriminalizuoti taip vadinamus „lengvuosius“ narkotikus (ypatingai kanapes) ir kiek iš tiesų tai yra suderinama su racionaliu valstybės siekiu ginti žmogaus ir piliečio teises bei laisves, visuomenės ir valstybės interesus nuo nusikalstamų veikų?

Pažiūrėjus Laisvės partijos 2020 m. Seimo rinkimų programą, joje randame keletą nuostatų, susijusių su narkotikais, o būtent programoje teigiama, kad „panaikinsime baudžiamąją atsakomybę už narkotinių medžiagų įsigijimą ir jų laikymą be tikslo jas platinti bei administracinę atsakomybę už narkotinių medžiagų vartojimą <…> Sumažinsime neproporcingas bausmes už disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų su tikslu jas platinti“.

Šiuo metu galiojančiame Baudžiamajame kodekse yra numatyta atsakomybė tiek už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, tiek ir turint tokį tikslą, nepriklausomai nuo disponuojamų medžiagų kiekio.

Laisvės partijos programoje nėra detalizuojama, ar bus siekiama panaikinti baudžiamąją atsakomybę už bet kokio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų įgijimą ir laikymą, taip pat neaišku, ar tuo pačiu bus panaikinta baudžiamoji atsakomybė ir už tokių medžiagų gaminimą, perdirbimą, gabenimą bei siuntimą neturint tikslo jų platinti, kadangi nusikalstama veika laikoma ne tik tokių medžiagų įgijimas ir laikymas.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad šiuo metu neteisėtas disponavimas labai dideliu kiekiu narkotikų (kanapių atveju, tai būtų daugiau kaip 2,5 kg) yra laikomas sunkiu nusikaltimu, už kurį numatyta laisvės atėmimo nuo 10 iki 15 metų bausmė. Šiuo atveju neturėtų kilti abejonių dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo už disponavimą tokiu kiekiu narkotinių medžiagų. Siekį dekriminalizuoti tokio pavojingumo veikas reikėtų laikyti neracionaliu ir nesuderinamu baudžiamosios teisės prasme. Baudžiamoji atsakomybė turėtų išlikti ir už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis neturint tikslo jas platinti, kai disponuojamų narkotikų kiekis viršija nedidelį kiekį.

Linas Kuprusevičius
Visiškai kitaip vertintinas siūlymas dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų be tikslo platinti. Tai būtų svarstytinas variantas, numatant atsakomybę už tokį pažeidimą Administracinių nusižengimų kodekse. Tik reikėtų įvertinti, tam, matyt, reikalinga ir specialistų (medicinos, priklausomybių gydymo ir kt.) nuomonė, ar dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotikų, ar išskirsti tik „lengvuosius“ narkotikus.

Laisvės partijos programoje taip pat yra įrašytas siekis panaikinti administracinę atsakomybę už narkotinių medžiagų vartojimą. Šioje vietoje ir vėl trūksta aiškumo, ar siekiama panaikinti atsakomybę už visų rūšių narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimą, ar tik už pavyzdžiui „lengvųjų“ narkotikų, kaip kanapės vartojimą. Be to, būtina pastebėti, kad šiuo metu administracinė atsakomybė yra numatyta už alkoholinių gėrimų vartojimą ar neblaivaus asmens pasirodymą viešoje vietoje, už alkoholinių gėrimų vartojimą, kai tai daro jaunesni nei 20 metų asmenys. Nekyla ginčo, kad narkotinių medžiagų vartojimas yra pavojingesnis ir daro didesnę žalą nei alkoholinių gėrimų vartojimas. Todėl, prieš naikinant atsakomybę už narkotinių medžiagų vartojimą, turi būti išspręstas atsakomybės už alkoholinių gėrimų vartojimą klausimas. Šiuo atveju racionalu būtų numatyti vienodą atsakomybę už analogiškas veikas, vartojant tiek alkoholinius gėrimus, tiek narkotines medžiagas. Pavyzdžiui, atsakomybė turėtų išlikti už tokių medžiagų vartojimą viešosiose vietose ar kai tai daro jaunesni nei 20 metų amžiaus asmenys.

Galiausiai, valdančiąją daugumą sudarančios partijos programoje yra įtvirtintas siekis sumažinti bausmes už disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turint tikslą jas platinti. Tai sveikintina iniciatyva, kadangi dabar galiojantis įstatymas neišskiria disponavimo nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti ir už tokią veiką yra baudžiama laisvės atėmimu nuo 2 iki 8 metų. Svarbu tai, kad ir galiojant dabartiniam įstatymui, teismai už disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti dažniausiai skiria bausmes, nesusijusias su laisvės atėmimu, jeigu yra visos įstatyme numatytos sąlygos švelnesnės nei numato įstatymas bausmės skyrimui. Tačiau ne visada teismai gali skirti švelnesnes bausmes, o įstatymas nenumato jokių alternatyvų laisvės atėmimui. Tokiu atveju jauni žmonės, neturintys jokios kriminalinės praeities, gali atsidurti 2 metams įkalinimo įstaigose vien už pasidalinimą „suktinuke“ su savo klasioku, draugu ar artimu žmogumi.

Visgi norint plačiau komentuoti Laisvės partijos siekius švelninti atsakomybę už neteisėtą disponavimą narkotikais, teks laukti konkrečių siūlymų ir registruotų teisės aktų pakeitimų projektų.

Straipsnio autorius Linas Kuprusevičius yra advokatų kontoros „Cobalt” vyresnis teisininkas.