Pagal pareigas Teisėjų tarybos nariais automatiškai tampa Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT), Lietuvos apeliacinio ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkai. LAT šiuo neturi nuolatinio pirmininko, tuo metu Apeliaciniam teismui atstovaus Algimantas Valantinas, o LVAT – Gintaras Kryževičius.

Į Teisėjų tarybą taip pat buvo išrinkti:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas – Artūras Ridikas, Sigita Rudėnaitė ir Dalia Vasarienė;

Lietuvos apeliacinis teismas – Alenas Piesliakas, Egidija Tamošiūnienė;

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas – Ramūnas Gadliauskas;

Apygardos teismai – Marius Bartninkas (Kaunas), Loreta Braždienė (Vilnius), Gražvydas Poškus (Šiauliai);

Apygardos administraciniai teismai – Jolanta Malijauskienė (Vilnius);

Apylinkės teismai – Irena Vapsvienė (Utena), Kristina Serdiukienė (Klaipėda), Diana Butrimienė (Vilnius), Laimondas Noreika (Marijampolė).

Naujosios tarybos vadovai bus išrinkti per dvi savaites įvyksiančiame posėdyje. Anksčiau tarybą sudarė 23 teisėjai, bet Seimas šią vasarą nutarė šį skaičių sumažinti iki 17.

Visuotinio teisėjų susirininkimo pirmininkas R. Gadliauskas, apibūdindamas naujosios sudėties tarybą, pažymėjo, kad ji pakankamai atsinaujino – iš praėjusios kadencijos buvo perrinkti tik keturi teisėjai, be to, taryba „pakeitė vyraujančią lytį“.

„Jeigu anksčiau buvo išrinktos keturios teisėjos ir šešiolika vyrų, tai šiuo metu išrinko aštuonias moteris ir šešis vyrus, galbūt tai į gerą – galbūt bus daugiau jautrumo, atjautos ir Teisėjų tarybos darbe“, – sakė jis.

Nesako, ar sieks antros kadencijos

Ar dabartinei Teisėjų tarybai vadovaujantis A. Valantinas sieks būti perrinktas, kol kas nesako: „Mes tikrai kalbėsimės su kolegomis, pradžiai vieni kitiems išsisakysime savo matymą, įsivertinsime save ir tada kils tie sprendimai.“

Algimantas Valantinas
Paklaustas, kaip vertina kadenciją baigiančios tarybos veiklą, A. Valantinas sakė: „Tas darbas negali būti vertinamas vienareikšmiškai, matyt, mažiau mums reikėtų kalbėti ir girtis, kokius mes darbus nuveikėme. (...) Žinoma, tų problemų egzistuoja, ir ne viena, ir ne dvi, ir ne viską senąjai tarybai pavyko, bet galiu pasakyti, kad darbas buvo daromas, rezultatų yra, manau, kad tie darbai, kurie buvo nepadaryti, arba tie rezultatai, kurie buvo nepasiekti šios tarybos, tikrai sulauks ir atgarsio ir postūmio į priekį kitų kolegų. Šie metai tarybai buvo pilni iššūkių ir nemaža dalimi tam tikros problemos nulemdavo ar mus nustumdavo nuo kitų darbų ir tie visai teismų bendruomenei reikšmingi darbai pasilikdavo antrame plane.“

A. Valantinas pabrėžė, kad tarybai teko spręsti daug teisėjų skyrimo ir atleidimo klausimų, taip pat svarstyti, kaip dirbti teismams netikėtai užklupusios koronaviruso pandemijos metu.

„Teismai taip pat susidūrė su sunkumais – tiek finansiniais, tiek kitokiais organizuojant teismo posėdžius, per pirmąją karantino bangą posėdžiai nevykdavo, reikėjo ieškoti būdų ir priemonių, kad teismai nesustotų, žmonės galėtų kreiptis į teismą ir apginti savo teises“, – tarybos pirmininkas pridūrė, jog padarys viską, kad teismų darbas nesustotų ir būtų apgintos žmonių teisės.

A. Valantinas pripažino, kad teismų autoritetui kaip reikiant kirto prieš pusantrų metų kilęs didysis teisėjų korupcijos skandalas, kai baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukta net keliolika teisėjų, tačiau tuo pačiu apgailestavo, kad STT ir prokuratūra baudžiamosios bylos dar neperdavė teismui.

„Tik sąžiningas, kruopštus nuolatinis darbas kiekvienoje konkrečioje byloje padės susigrąžinti reputaciją, kiek tai užtruks, parodys laikas, bet manau, tas laikas, kai teismas reputaciją, kurią turi turėti, yra ne už kalnų“, – sakė jis.