Į klausimus atsako ir pataria antstolė Neringa Lipeikienė.

Portalas www.antstoliai.lt atviras visą parą.




Patogiausias kelias elektroniniu būdu pateikti vykdomąjį raštą antstoliui – jungiantis prie vykdomųjų bylų portalo www.antstoliai.lt .Visus, kas turi elektroninį parašą arba naudojasi elektronine bankininkyste, kviesčiau aktyviau naudotis šia modernia komunikacijos su antstoliais priemone. Identifikuodami save elektroniniu parašu arba per el. bankininkystės sistemas, gyventojai ir verslo subjektai šiame portale gali saugiai pateikti ir gauti visus reikiamus dokumentus arba skolos išieškojimui reikšmingą informaciją.

Antstoliams čia gali būti pateikiami ADOC formatu išduoti teismo ir kitų institucijų sprendimai bei prašymai priimti vykdyti elektroninius vykdomuosius dokumentus, taip pat bet kokie kiti laisvos formos dokumentai. Sistemoje galima susipažinti ir su antstolių atliktais veiksmais, peržiūrėti raginimus įvykdyti sprendimą, bendrus vykdomųjų bylų duomenis.

Jei žmogus neturi galimybės prisijungti prie Antstolių informacinės sistemos, vykdomąjį dokumentą ir prašymą antstoliui galima atsiųsti paštu arba tiesiog atnešti dokumentus ir palikti juos antstolio kontoros pašto dėžutėje. Apie faktą, kad dokumentai palikti pašto dėžutėje, reikėtų informuoti antstolio kontorą telefonu arba elektroniniu paštu – tada abi pusės bus tikros dėl to, kuriuo metu ir kokie dokumentai antstoliui pateikti.

Kodėl antstoliai siūlo bendrauti nuotoliniu būdu?



Todėl, kad bene visi su antstolių veikla susiję klausimai nesunkiai išsprendžiami be tiesioginio kontakto: bendraujant per Antstolių informacinę sistemą, telefonu, elektroniniu paštu ar susirašinėjant paprastu paštu. Gyvename COVID-19 viruso nulemtos ekstremalios situacijos sąlygomis, o antstoliams ir kontorų darbuotojams rūpi ne tik jų pačių sveikata, bet ir visų skolų išieškojimo proceso dalyvių sveikata. Šiuo laikotarpiu didžiuma antstolių kontorų teikia prioritetą nuotoliniam bendravimui. Interesantai gyvai priimami tik tais atvejais, kai tai objektyviai būtina, dalis antstolių kontorų vykdo išankstinę lankytojų registraciją.

Neringa Lipeikienė
Tradicinės priežastys, dėl kurių žmonės norėtų apsilankyti antstolių kontorose, įvardijamos taip: „Norėčiau atnešti/perduoti dokumentus“, „Noriu pranešti, kad man bus paskirta pašalpa“ ir pan. Su tokiais reikalais tikrai nebūtina vykti į antstolių kontoras. Tam, kad antstolis galėtų nustatyti laisvai disponuojamą sumą pašalpos gavėjo sąskaitoje ir kad paramos lėšos nebūtų naudojamos dengti skoloms, pakanka antstoliui elektroniniu paštu ar paštu atsiųsti pašalpą skiriančios institucijos pažymą ir savo banko sąskaitos išrašą.

Nereikėtų „maskuoti“ savo tapatybės ir antstoliui siunčiamų dokumentų turinio.



Labai svarbu, kad antstoliai galėtų nustatyti informaciją teikiančio, o ypač – informacijos prašančio asmens tapatybę. Juk informacija apie skolas yra jautrūs asmens duomenys. Turime suprasti, kad antstoliams privalu laikytis asmens duomenų apsaugos įstatymų, tarptautinių reglamentų ir elgtis su šiais duomenimis labai rūpestingai. Tokie duomenys gali būti teikiami tik įsitikinus, kad būtent konkretus asmuo ir gaus duomenis apie savo skolas, o ne kažkas kitas (pavyzdžiui, ne skolininko motina ar žmona).

Dažnai būna sudėtinga operatyviai padėti žmonėms, kurie antstoliams atsiunčia niekaip nepasirašytus elektroninius laiškus iš elektroninio pašto dėžučių, pavadintų „velnias666“ ar panašiais vaizdingais vardais. Jei siuntėjas raštu deklaruotų Antstolių informacinėje sistemoje, kad pageidauja gauti informaciją tokiu el. pašto adresu, antstolis galėtų ją išsiųsti ir į “velnias666“, o jeigu ne – informacija galėtų būti teikiama tik tuo adresu, kuris nurodytas oficialiame vykdomajame dokumente.

Antstoliams siunčiamų pažymų ir banko išrašų kopijos turėtų būti geros kokybės: jeigu atsiunčiami labai neryškūs, neįskaitomi telefonu nufotografuoti dokumentai, tai antstoliai negali jais vadovautis.

Nuo liepos 1 d. skolų išieškojimo proceso dalyviai gali rinktis pigesnį komunikavimo su antstoliais būdą. 



Nuo šių metų liepos 1 d. antstolių procesinių dokumentų siuntimas didžiąja dalimi perkaltas į elektroninę erdvę. Vykdant skolų iki 1000 eurų išieškojimą, antstolis registruotąja pašto siunta siunčia tik pirminį procesinį dokumentą. Jame skolininkui išaiškinama, kad pradedamas skolos ir vykdymo išlaidų priverstinis išieškojimas, taip pat informuojama apie vėlesnių procesinių dokumentų įteikimą elektroninių ryšių priemonėmis – per Antstolių informacinę sistemą.

Kitų skolų išieškojimo atvejais procesiniai dokumentai siunčiami elektroninių ryšių priemonėmis po to, kai įteikiamas bent vienas registruotąja pašto siunta siųstas dokumentas arba kai proceso dalyvis raštu paprašo siųsti jam procesinius dokumentus elektroniniu būdu. Dokumentų gavimas elektroninėje erdvėje kiekvienos skolos išieškojimą asmeniui vidutiniškai atpigina 20-čia eurų.