„Tai buvo pirmas kartas“, – prisiekinėjo savo kolegoms įkliuvęs 31 metų kalinių prižiūrėtojas Alius Razulevičius. O ar taip iš tikrųjų buvo, teisėsaugos institucijos net nebandė aiškintis.

Kadangi pataisos namų prižiūrėtojas sukūrė istoriją apie nepažįstamąjį, kuris esą jo paprašė į zoną įnešti mobiliojo ryšio priemonių, jo kolegos taip pat net nebandė išsiaiškinti, kas tas nepažįstamasis. Kaip sakoma, svarbiausia sučiuptas su įkalčiais, kaltę pripažįsta, – byla baigta.

Ir labai netikėtai užbaigta – nors Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Venckūnas siekė piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi apkaltintą A. Razulevičių nubausti net 20 tūkstančių eurų bauda ir taip pasiųsti itin rimtą signalą kitiems su nusikaltėliais bendradarbiaujantiems kalinių prižiūrėtojams, baudžiamąją bylą išnagrinėjusi Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmų teisėja Banga Bartkienė nutarė Pravieniškių pataisos namų Antrojo sektoriaus Saugumo valdymo skyriaus jaunesnįjį specialistą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, o baudžiamąją bylą nutraukti.

Prokuroras siekė piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi apkaltintą A. Razulevičių nubausti net 20 tūkstančių eurų bauda ir taip pasiųsti itin rimtą signalą kitiems su nusikaltėliais bendradarbiaujantiems kalinių prižiūrėtojams, bet teisėja nutarė baudžiamąją bylą nutraukti.
Nuosprendyje teisėja nurodė, kad už A. Razulevičių sutiko laiduoti jo tėvas, kuris yra charakterizuojamas kaip pareigingas, darbštus ir sąžiningas bendruomenės narys, be to, jis į valstybės sąskaitą sumokėjo 300 eurų užstatą.

„A. Razulevičius pirmą kartą padarė nusikalstamą veiką, priskiriamą apysunkių nusikaltimų kategorijai, reali žala padaryta nebuvo, pasekmių nekilo, tyčia veikti – spontaniško pobūdžio, kas rodo mažesnį veikos pavojingumą, visiškai pripažino savo kaltę, nuoširdžiai gailisi, jis nebuvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, kaip asmenybė iki įvykio charakterizuotina teigiamai, teismas sprendžia, kad yra pagrindo manyti, kad kaltinamasis ateityje daugiau nedarys nusikalstamų veikų“, – nutarė teisėja B. Bartkienė.

Ji mano, kad galima pasitikėti A. Razulevičiaus tėvu, kuris kartu gyvenančiam sūnui galės daryti teigiamą įtaką, nors tai galėjo padaryti dar ir prieš šiam padarant nusikaltimą. Iš darbo jau atleistas pareigūnas pagal laidavimą tėvo atsakomybei perduotas vienerių metų laikotarpiui su 300 Eur užstatu.

Be to, teismas A. Razulevičiui skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – dvejus metus uždraudė dirbti valstybės tarnyboje.

Kaip pažymėjo teismas, A. Razulevičius nesąžiningai atliko tarnybines pareigas, nesilaikė duotos priesaikos ir nesaugojo nepriekaištingos pareigūno reputacijos,nesusilaikė nuo elgesio, diskredituojančio bausmių vykdymo sistemą ir jos institucijas.

Buvusiam Pravieniškių pataisos namų pareigūnui paskelbtas nuosprendis, kuriuo baudžiamoji byla buvo nutraukta, įsiteisėjo – prokuratūra nutarė jo neskųsti apeliacine tvarka.

Bylos duomenimis nustatyta, kad A. Razulevičius dar gegužės 28 d., apie 8 val., į Pravieniškių pataisos namus įnešė neleistinus daiktus: vienuolika SIM kortelių, dvidešimt įkroviklio adapterių, du įkrovimo laidus, laisvų rankų įrangą ir keturis mobiliojo ryšio telefonus.

Taip, anot ikiteisminį tyrimą atlikusių prokurorų, pataisos namų darbuotojas pažemino pareigūno vardą bei piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi padarė didelės žalos valstybei.

Per apklausą A. Razulevičius kaltę pripažino ir sakė, kad pagelbėti bausmę už įvykdytus nusikaltimus atliekantiems kaliniams esą nutarė pirmą kartą ir spontaniškai.

„Prieš atvažiuodamas į darbą užėjau į Pravieniškėse esančią parduotuvę „Pas Lizą“, o kai iš jos išėjau ir ėjau link darbo, sutikau „Adidas“ sportiniu kostiumu apsirengusį vyrą, kuris man pasiūlė į pataisos namus įnešti draudžiamus daiktus, o už tai pažadėjo 100 eurų atlygį, – sakė A. Razulevičius.- Sutikau, šis vyras užsirašė mano telefono numerį ir paprašė telefonus su laidais ir kortelėmis įnešus į zoną padėti šiukšlių dėžėje prie posto. Jis sakė, kad jei bus viskas gerai, man paskambins ir perduos sutartus 100 eurų.“

Tačiau, kaip sakė kalinių prižiūrėtojas, draudžiamų daiktų nepavyko įnešti į pataisos namus – kolegos nutarė jį patikrinti. „Tada viską ir surado“, – sakė A. Razulevičius.

„Nežinau, kodėl taip padariau, tiesiog susisuko galva ir taip gavosi, dėl to labai gailiuosi“, – sakė daugiau kaip 9 metus Pravieniškėse dirbęs pareigūnas.

Jis pabrėžė, kad vyro, kuris šiam esą žadėjo sumokėti už draudžiamų daiktų įnešimą, anksčiau nebuvo matęs, todėl negali pasakyti, kaip jį surasti.

Tuo metu pareigūnė, kuri nutarė patikrinti į įkalinimo įstaigą įeinantį kolegą, sakė, kad prieš patikrinimą introskopo patalpoje A. Razulevičiaus paklausė, ar šis neturi draudžiamų daiktų.

„A. Razulevičius rankose laikė kuprinę ir tarnybinę striukę, kuriuos padėjo ant stalo, aš dar paklausiau, ar jis turi draudžiamų įsinešti ir turėti į pataisos įstaigas daiktų sąraše nenumatytų daiktų, bet pareigūnas atsakė, kad neturi, – sakė ji. – Bet jis melavo – striukės kišenėje radau ir paėmau SIM korteles, įkroviklio adapterių, įkrovimo laidą ir laisvų rankų įrangą. Tada aš jo pakartotinai pasiteiravau, ar jis turi dar neleistinų daiktų, o A. Razulevičius iš savo kelnių kišenių ištraukė 4 mobiliojo ryšio telefonus, įkrovimo laidą ir SIM kortelę.“

„Viskas, daugiau nebeturiu, gali nebetikrinti“, – supratęs, kad įkliuvo, pareigūnams sakė A. Razulevičius. Tačiau jis vis tiek dar kartą buvo patikrintas – kolega jį nusivedė į kitas patalpas ir norėdamas įsitikinti, ar pareigūnas prie savęs neslepia daugiau neleistinų daiktų, liepė nusivilkti drabužius iki apatinių.

„Jam nusivilkus, atlikau jo kūno vizualinę apžiūrą, taip pat įdėmiai patikrinau pareigūno drabužius, batus, bet daugiau neleistinų daiktų neradau“, – sakė liudytojas.