Neretai sutuoktiniai pradėję santuokos nutraukimo procesą sužino daug iki tol nežinotų faktų apie jiems priklausantį turtą, pavyzdžiui, jog yra turto apie kurį vienas sutuoktinis net nežinojo, arba priešingai, sutuoktinis manė, jog turtas priklauso jam, tačiau paaiškėja, kad jis registruotas visai kitų asmenų vardu. Taigi, ką daryti jei santuokoje, iš bendrų lėšų įgytą turtą kitas sutuoktinis paslapčia registravo kitų asmenų, pvz.: savo tėvų, brolių, seserų vardu?

Tokių situacijų pasitaiko dėl įvairių priežasčių, tačiau dažniausia – vieno iš sutuoktinių siekis išvengti šio turto dalinimo nutraukiant santuoką. Tokiu atveju teisiškai šis turtas sutuoktiniams nepriklauso ir jis negalėtų būti dalinamas santuokos nutraukimo byloje, nebent teisme yra keliamas tokio turto įgijimo sutarties negaliojimo klausimas.

Taigi, sutuoktiniai būdami santuokoje nusprendė įgyti namą, kartu jį surado, atsiskaitė už jį iš bendrai sukauptų lėšų, remontavo jį, jame gyveno, augino vaikus ir juo naudojosi, tačiau galiausiai paaiškėjo, jog namas visą laiką buvo registruotas ne sutuoktinių, ar vieno iš jų vardu, o vieno iš sutuoktinių tėvų vardu. Esant tokiai situacijai kyla teisinis ginčas ar namą iš tiesų įgijo sutuoktiniai ar visgi, kaip ir yra nurodyta sutartyje, vieno iš sutuoktinių tėvai.

Sutuoktinis, siekdamas tokį turtą atgauti ir jį dalinti santuokos nutraukimo byloje turi įrodyti, kad:

i. Sutartį sudaręs pirkėjas (pvz.: tėvai) iš tikrųjų neketino įgyti turto, o tik formaliai pasirašė sutartį kaip jos šalis.

ii. Sutartį sudaręs pirkėjas (pvz.: tėvai), iš tikrųjų nesinaudojo turtu, neišlaikė ir nesurūpino juo.

iii. Iš tikrųjų turtą ketino įgyti sutuoktiniai, kurie realiai ir naudojosi turtu, bei įgydami atsiskaitė už jį savo lėšomis.

Egidijus Kieras
Įrodžius šias aplinkybes, tikėtina, jog teismas namo įgijimo sutartį pripažins kaip apsimestinę ir namo faktinis pirkėjas (pvz.: tėvai) bus pakeisti į realų (sutuoktinius). Teismų praktikoje toks sandoris, yra laikomas apsimestiniu, todėl teisės ir pareigos pagal tokį sandorį atsiranda tikrajai šaliai.

Teismui nustačius, jog realūs turto savininkai yra sutuoktiniai, toks turtas bus traukiamas į bendrą sutuoktinių turto balansą ir bus dalinamas santuokos nutraukimo byloje.

Taigi, vien tas faktas, kad turtas registruotas kito asmens vardu dar nereiškia, jog sąžiningas sutuoktinis nutraukdamas santuoką turtą praranda, nes tiek įstatymai, tiek ir teismo formuojama praktika numato galimybę apginti tokių asmenų pažeistas teises. Be jokios abejonės kiekvieną situaciją ir atvejį reikia vertinti individualiai ir atitinkamai taikyti tiek įstatymo normas, tiek teisminę praktiką.