„Aš, kaip vadovas, taip (matau savo atsakomybę – BNS). Matyt, mes irgi gausim peržiūrėti, ar pakankamai priėmėm visus sprendimus, ką mes galim kontroliuoti. (...) Visuomet matydami negeroves, tikrai mes jas keliam, yra nemažai atleistų, nemažai pažemintų pareigose ir kitokių nuobaudų paskirtų“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė generalinis prokuroras.

Jo teigimu, nuo 2016 iki 2019 metų iš tarnybos už prokuroro vardo pažeminimą buvo atleisti devyni prokurorai, o „dar keturi buvo pažeminti pareigose“.

E. Pašilis sako, kad tyrimai, susiję su finansiniais nusikaltimais, yra prioritetinė sritis, ir tikisi, kad prokuratūra taps tik stipresnė.

„Pranešdamas apie šį ikiteisminį tyrimą, tikrai ne kaip jaučiuosi, nes tai paliečia mūsų žmones. (...) Aš net neabejoju, kad prokuratūra net ir šituose tyrimuose bus stipresnė, privalo būti stipresnė“, – kalbėjo jis.

Generalinis prokuroras teigia, kad „teisingumas yra valstybės pagrindas“, todėl belieka apgailestauti.

Prokuratūra trečiadienį pranešė sulaikiusi vienuolika korupciniais nusikaltimais įtariamų asmenų, tarp jų – Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2–ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnas Nerijus Valatka, Kaune praktikuojantis advokatas Šarūnas Mickevičius bei dar šeši privatūs asmenys.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl įtariamos prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo.

Teisėsaugos duomenimis, prokurorai bei FNTT pareigūnas, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėjo su advokatu ir aptardavo jų žinioje esančių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

Pasak teisėsaugos, tokiu būdu tam tikrais atvejais galėjo būti siekiama materialinės ar kitokios naudos.

„Tos žalos ir skaičiai yra niekis, palyginus, kiek yra padaryta žala pačiam teisingumui ir tai gali eilę metų būt šešėlis ant institucijos“, – sakė E. Pašilis.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamentas ir Specialiųjų tyrimų tarnyba bendradarbiaujant su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Autorius Augustas Stankevičius