Teismas atmetė pareiškėjo argumentus, esą kodekse numatytas draudimas atidėti laisvės atėmimo bausmės vykdymą už labai sunkius nusikaltimus nepagrįstai riboja teismo teisę individualizuoti bausmę.

KT teigimu, teismo skirta bausmė turi būti teisinga, o švelnesnės, negu įstatymo numatyta, bausmės skyrimas yra ne taisyklė, bet išimtis.

„Švelnesnę, negu įstatymo numatytą bausmę teismas gali skirti tik ypatingomis atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis, į kurias neatsižvelgus, įstatyme nustatyta bausmė, jeigu būtų paskirta, būtų akivaizdžiai neteisinga“, – teigė KT pirmininkas Dainius Žalimas.

KT taip pat pabrėžė, kad privalu numatyti galimybę atidėti paskirtos bausmės vykdymą už tam tikras nusikalstamas veikas, taip pat ir už tokias, kurios pagal baudžiamąjį įstatymą yra pavojingiausios, bet teismas neprivalo to daryti.

Pagal KT apskųstą Baudžiamojo kodekso 75 straipsnio pirmą dalį (2015 metų kovo 19 dienos redakciją) teismas negali atidėti laisvės atėmimo bausmės vykdymo asmeniui, nuteistam už labai sunkų nusikaltimą – už kurį numatyta didžiausia bausmė viršija dešimt metų nelaisvės.

„Tačiau teismas gali skirti švelnesnę bausmę“, – atkreipė dėmesį Konstitucinis Teismas.

Anot jo, įstatymo leidėjas numatęs tokią galimybę įgyvendino konstitucinį teisinės valstybės principą ir Konstitucijoje numatytą teisę į teisingą bei nešališką teismą.

„Taigi, priešingai nei teigia pareiškėjas, pagal šį teisinį reguliavimą teismui sudaryta galimybė individualizuoti bausmę, skiriamą už labai sunkų nusikaltimą“, – konstatavo KT.

Tai pirmoji byla, kurią KT išnagrinėjo pagal individualų konstitucinį skundą,

Rugsėjo mėnesį atsiradusia galimybe tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą pasinaudojo laisvės atėmimo bausme nuteistas asmuo.

Jis teigė, kad Baudžiamajame kodekse numatytas draudimas atidėti laisvės atėmimo bausmės vykdymą už labai sunkius nusikaltimus nepagrįstai riboja teismo teisę individualizuoti bausmę.

Pareiškėjo duomenys yra neskelbiami, bet iš bylos medžiagos matyti, kad Klaipėdos apygardos teismas jį nuteisė už nusikaltimus, susijusius su neteisėtu disponavimu narkotikais ir kontrabanda.