Baudžiamajame kodekse (BK 277 straipsnio 1 dalis) už kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą yra numatyta iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Ši nusikalstama veika gali būti padaroma tiek veikimu, tiek ir neveikimu. Veikimas yra tada, kai kaltininkas aktyviais veiksmais pažeidžia sveikatos apsaugos ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės reikalavimus, o neveikimas – kai kaltininkas, nors ir turi pareigą, nevykdo iš atitinkamų teisės aktų kylančių reikalavimų, susijusių su sveikatos apsauga ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrole.

Būtinasis šio nusikaltimo požymis yra padariniai. Baudžiamoji atsakomybė atsiranda tik tada, kai dėl tokios veikos išplinta susirgimas ar kyla epidemija. Kasacinio teismo praktikoje yra pažymėta, kad susirgimo išplitimu laikytini tokie atvejai, kai dėl teisės aktų, įtvirtinančių sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, pažeidimų, atitinkamomis (paprastai užkrečiamosiomis) ligomis suserga keli ar keliolika žmonių.

Už šios nusikalstamos veikos padarymą atsako tik tas asmuo, kuris privalo laikytis atitinkamų iš teisės aktų dėl sveikatos apsaugos ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės kylančių reikalavimų. Tokią asmens pareigą gali lemti jo sveikatos būklė (pvz., asmuo serga pavojinga užkrečiama liga), jo profesija (pvz., veterinarijos gydytojas), pareigos (pvz., tam tikros bendrovės vadovas) ir pan. Už šio nusikaltimo padarymą baudžiamąja tvarka atsako ir juridinis asmuo, esant visoms juridinio asmens atsakomybės sąlygoms.

BK 277 straipsnio 2 dalyje yra numatyta baudžiamoji atsakomybė fiziniam asmeniui, kuris būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga infekcine liga. Už tokią veiką asmuo gali būti nubaustas viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu arba areštu.

Linas Kuprusevičius
Įvestų karantino draudimų ir apribojimų nesilaikymas, nesukėlęs pasekmių, užtraukia atsakomybę pagal Administracinių nusižengimų kodekso 45 ir 46 straipsnius. Už administracinių nusižengimų padarymą atsakomybė kyla tik fiziniams asmenims.

Didžiausia nuobauda už teisės aktų dėl kovos su žmonių užkrečiamųjų ligų protrūkiais ir epidemijomis pažeidimus, sukėlusius pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, numatyta bauda iki 3 000 eurų.

Administracinę atsakomybę užtraukia ir savivaldybių tarybų sprendimų ar savivaldybių administracijų direktorių įsakymų dėl kovos su žmonių užkrečiamųjų ligų protrūkiais ir epidemijomis nevykdymas ar vykdymas ne laiku. Už tokį pažeidimą gresia bauda iki 600 eurų.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu