Šio teismo atstovė Lina Nemeikaitė BNS informavo, kad nuo šios bylos nusišalino trys teisėjai.

Kyšininkavimu įtariamo buvusio teisėjo ieškinį dėl atleidimo iš Apeliacinio teismo VAT gavo pernai spalio 31 dieną.

Ši byla buvo paskirta teisėjai Margaritai Stambrauskaitei. Per gruodžio 19 dieną vykusį teismo posėdį V. Bavėjano advokatas pareiškė nušalinimą ir šiai teisėjai, ir Civilinių bylų skyriui ir teismo pirmininkei.

Nušalinimą nagrinėjęs Apeliacinis teismas nusprendė, kad jam nėra pagrindo, bet, nepaisant to, teisėja M. Stambrauskaitė nuo V. Bavėjano bylos nusišalino.

Anot jos, VAT yra gavęs panašų buvusio Aukščiausiojo Teismo teisėjo Egidijaus Laužiko ieškinį dėl atleidimo. Kadangi su E. Laužiku ją sieja ilgametė ir asmeninė draugystė, M. Stambrauskaitė pranešė nusišalinanti ir nuo V. Bavėjano bylos, kad niekam nekiltų abejonių dėl neutralumo ir nešališkumo.

Po to bylų paskirstymo sistema V. Bavėjano ieškinį nagrinėti paskyrė teisėjui, kuris kaip liudytojas buvo apklaustas vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje, dėl kurios V. Bavėjanas ir neteko pareigų.

Kita sistemos paskirta teisėja nusišalino dėl to, kad Apeliaciniame teisme ilgus metus drauge dirbo su V. Bavėjanu.

Galiausiai bylą nagrinėti ėmėsi teisėja Laima Ribokaitė.

Pasak VAT atstovės L. Nemeikatės, kol kas neaišku, kada vyks teismo posėdis dėl šio ieškinio.

Buvęs Apeliacinio teismo teisėjas V. Bavėjanas kreipėsi į VAT, kad neteisėtais būtų pripažinti Seimo nutarimas ir prezidento dekretas dėl jo atleidimo iš teisėjo pareigų.

Buvęs teisėjas laikosi pozicijos, kad jis galėjo būti atleistas tik Seime surengus apkaltos procedūrą.

Tuo metu prezidentas jį atleido dėl teisėjo vardo pažeminimo, prieš tai gavęs Seimo pritarimą.

Atsakovais civilinėje byloje patraukti Teisėjų taryba, prezidentas ir Seimas.

Anot L. Nemeikaitės, prezidentas, Seimas ir Teisėjų taryba nesutinka su V. Bavėjano ieškiniu.

Prezidento patarėja Jūratė Šovienė yra sakiusi, kad V. Bavėjanas 2018 metų rudenį neformaliai bendraudamas su baudžiamojon atsakomybėn patrauktu asmeniu toleravo pateiktus pasiūlymus daryti galimą neteisėtą poveikį bylą nagrinėjantiems teisėjams dėl švelnesnės bausmės paskyrimo.

Anot patarėjos, per neformalų susitikimą V. Bavėjanas „aptarinėjo galimybes šio asmens naudai paveikti atitinkamus valstybės tarnautojus, kad būtų pažeista nešališka bylų skirstymo tvarka“.

V. Bavėjanas teisėsaugos įtarimus neigia.

Atleidimą iš pareigų yra apskundęs ir kitas teisėjų korupcijos byloje įtariamas buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas E. Laužikas.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų.