Vilniaus regiono apylinkės teismas antradienį paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinimai dėl papirkimo buvo pateikti Lietuvos transporto ir logistikos paslaugų bendrovių grupės „Transekspedicija“ generaliniam direktoriui Vidmantui Pelėdai, „Transekspedicija invest“ plėtros vadovui Kęstučiui Balčiūnui ir vyriausiajam inžinieriui Valentinui Gražiui.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Jolanta Bagdonienė paskelbė, kad įvertinus visus ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu surinktus įrodymus, pasitvirtino, jog bendrovės vyriausiasis inžinierius V. Gražys trims bendrovės Energijos skirstymo operatorius (ESO) darbuotojams davė kyšį – 1 500 Eur. Dėl valstybės tarnautojams prilygintų ESO darbuotojų papirkimo nuteistam V. Gražiui teismas skyrė 300 MGL (15 tūkst. Eur) baudą, o kaip kyšį duotus pinigus konfiskavo valstybės naudai.

Kęstutis Balčiūnas, Valentinas Gražys, Vidmantas Pelėda
Tuo metu tarp turtingiausių šalies verslininkų minimas V. Pelėda ir jo vadovaujamos bendrovės plėtros vadovas K. Balčiūnas buvo išteisinti dėl papirkimo, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Pasak teismo, įvertinus visus byloje surinktus duomenis nebuvo įrodyta, kad išteisintieji žinojo, jog duodamas vadinamąsias kalėdines dovanėles ESO darbuotojams V. Gražys į dovanų maišelius buvo įdėjęs pinigų.

„Byloje esančių įrodymų nepakanka priimti apkaltinamajam nuosprendžiui, o vien prielaidomis grįsti nuosprendžio negalima, todėl visos kilusios abejonės aiškinamos kaltinamųjų naudai“, – skelbdama nuosprendį pažymėjo teisėja J. Bagdonienė.

Pasak jos, STT pareigūnai kurį laiką slapta klausėsi verslo bendrovės atstovų pokalbių, tačiau nebuvo gauta žinių, jog V. Pelėda ir V. Gražys būtų iš anksto žinoję, kad į maišelius su kalėdinėmis dovanomis buvo įdėti ir pinigai.

Tuo metu bendrovės „Transekspedicija invest“ vyriausiojo inžinieriaus V. Gražio kaltė buvo įrodyta ne tik surinktais įrodymais, bet ir jo paties prisipažinimu – kaltinamasis prisipažino, kad į tris dovanų maišelius buvo įdėjęs po 500 Eur. V. Gražys tikino, kad tai padarė savo iniciatyva ir iš asmeninių lėšų, esą apie tai niekam nebuvo sakęs.

Teismas atsisakė V. Gražį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nors tokia galimybė ir yra numatyta įstatyme. Kaip pažymėjo baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja, teismui abejonių sukėlė ne nuteistojo, o už jį laiduoti norėjusio vieno bendrovės vadovų asmenybė – jis ne kartą baustas administracine tvarka, be to, neparodė kritiško požiūrio į verslo partneriams ne tik iš privačių, bet ir valstybinių bendrovių dovanojamas vertingas dovanas.

Teisėja Jolanta Bagdonienė
Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar 2018 m. gruodžio 4 d. „Transekspedicijos“ vadovai trims bendrovės Energijos skirstymo operatorius (ESO) darbuotojams perdavė dovanų maišelius, kuriuose buvo saldainiai ir alkoholinio gėrimo buteliai bei vokeliai su pinigais – po 500 eurų. Artėjančių Kalėdų proga „dovanėlę“ gavo ir dar viena ESO darbuotoja, kuri taip pat buvo susitikusi su „Transekspedicijos“ vadovais, tačiau tik kaip stebėtoja, todėl jai nebuvo įdėtas vokelis su pinigais.

Kad iš verslo atstovų gavo vertingų dovanų, ESO darbuotojai patys pranešė Prevencijos tarnybai, o ši netrukus kreipėsi į STT. Bendrovės

Verslo klientų aptarnavimo vadybininke dirbanti Erika Vaitkevičienė teisme sakė, kad susitikimas su „Transekspedicija“ vadovais vyko jų iniciatyva, nes šie norėjo aptarti investicinį projektą, kurį 40 proc. turėjo finansuoti transporto bendrovė, o 60 proc. – ESO. Šiuo projektu turėjo būti nutiesta požeminė elektros linija.

Anot E. Vaitkevičienės, transporto bendrovė pagal specialų projektą jau buvo nutiesusi liniją per savo teritoriją ir tikėjosi, kad ją galės atjungti, kai nauja linija bus nutiesta už bendrovei priklausančio žemės sklypo, tačiau esą „Transekpedicijos“ darbuotojai išgirdo kalbų, kad linija gali būti tiesiama per bendrovės teritoriją.

„Toks variantas jų netenkino, tuo metu dar vyko tik projekto derinimas, todėl jie prašė pasidomėti, kaip bus iš tikrųjų – toje vietoje, kur būtų nutiesti elektros kabeliai, jie norėjo statyti aikštelę“, – teisme kalbėjo E. Vaitkevičienė.

VIP klientų vadybininkė teigė, kad po pokalbio kartu su kolegomis išėjo iš bendrovės vadovo kabineto ir dar kurį laiką liko laukiamajame prie sekretorės – kadangi nuo bendrovės ESO buvo padovanojusi kalėdinę dovaną (nešiojamą energijos įjkroviklį su kolonėle), „Transekpedicijos“ vadovai taip pat nutarė pasidalinti reprezentacinėmis dovanomis. Tarp verslo klientų tai yra normali praktika.

„Anksčiau man su kolega buvo įteikę dovanų po butelį konjako, bet pasakėme, kad tokių dovanų mums negalima imti, – sakė E. Vaitkevičienė. – Ir tada, kai vėl mums padavė dovanėles, supratau, kad gali būti alkoholinio gėrimo butelis, nes maišelis buvo sunkus. V. Gražys dar pasakė, kad atsargiai, ten yra šokoladas, neneškite į darbą, ar panašiai. Buvo negalima, bet dovanas priėmėme, negrąžinome. Tada kolegoms sakiau, kad negerai neštis į darbą, savo maišelį įsidėjau į automobilio bagažinę. O vakare namuose parsinešusi maišelį atidariau – jame buvo alkoholis, šokoladiniai saldainiai ir 500 eurų vokelyje.“

Verslo klientų vadybininkė tikino, kad pamačiusi pinigus suglumo ir nežinojo, kaip toliau elgtis.

„Galvojau, gal imti ir nuvežti atgal, kaip jūs drįstate tokias dovanas duoti, visą naktį negalėjau užmigti, bet ryte maišelį atsinešiau į darbą ir kolegas pavaišinau, o po to paskambinau į Prevencijos tarnybą“, – teigė E. Vaitkevičienė, taip ir nesupratusi, už ką gavo voką su pinigais.

Anot jos, pinigus gavo ir dar du ESO darbuotojai, dalyvavę susitikime. Tik viena ESO darbuotoja, kuri ką tik buvo pradėjusi dirbti Investicinių projektų valdymo komandoje, gavo dovanų butelį ir saldainių.

„Aš buvau labiau kaip stebėtoja“, – teisme prisipažino ESO darbuotoja Sabina Leparskaitė.

Ji tikino, kad net nematė, kas yra dovanų maišelyje – kitą dieną vadovė jas perdavė Prevencijos tarnybai.

„Apie dovanų maišelio turinį sužinojau tik STT per apklausą“, – teigė liudytoja, pažymėjusi, kad iki to laiko nebuvo gavusi jokių dovanų iš klientų.

Pasak S. Leparskaitės, ESO darbuootojams draudžiama imti dovanas, kurių vertė yra didesnė nei 30 Eur, taip pat negalima imti alkoholinių gėrimų butelių, o gavus, privalu apie tai pranešti ESO Prevencijos tarnybai.

Vidmantas Pelėda
Tuo metu įmonės „Transekspedicija invest“ vadovas ir bendraturtis V. Pelėda sakė, kad tik per apklausą STT sužinojo, jog dovanų maišeliuose, kurių vieną ir pats ESO darbuotojai įteikė, buvo ne tik alkoholinio gėrimo butelis, saldainiai, bet ir vokeliai su 500 Eur. Bet tai, anot V. Pelėdos, buvo vadinamosios kalėdinės dovanos.

„Esu kaltas, kad daviau kalėdinę dovanėlę, bet pinigus įdėjo kitas žmogus – vyr. inžinierius V. Gražys, – sakė V. Pelėda. – Jis norėjo, kad viskas būtų greičiau, galvojo, kad gali atsidėkoti, – nežinau, dėl ko jis davė pinigus, tai buvo jo asmeniniai pinigai, įdėti mums nežinant – su kolega galvojome, kad tai yra kalėdinė dovanėlė.“

Transporto ir logistikos bendrovės vadovas stebėjosi, kad pinigai buvo duoti ESO darbuotojams, kurie net nėra atsakingi už investicinio projekto įgyvendinimą. Be to, šis projektas bus įgyvendinamas ne anksčiau kaip po dvejų metų, jis turės būti derinamas su gyventojais.

„Tiesa pasakius, net nebuvo už ką duoti tų pinigų“, – sakė V. Pelėda.