Šiaulių policijos pareigūnų teigimu, 62 metų V. Baranauskas iš Šiauliuose, Vilniaus g., esančio prekybos centro pavogė dvi skardines jūrinių upėtakių ikrų ir vieną krevečių skardinę. Parduotuvei padaryta žala – vos 15,18 Eur.

Nors vagystę užfiksavo parduotuvėje įrengtos vaizdo kameros, Baranis dievagojasi, kad jis nieko nevogė, o su juo esą bandoma susidoroti.

Dėl įvykdytos smulkios vagystės policijos pareigūnai V. Baranauskui surašė administracinio pažeidimo protokolą ir jam skyrė 90 eurų baudą. Tačiau buvęs „princų“ lyderis su jam skirta nuobauda kategoriškai nesutinka – ją apskundė Šiaulių apylinkės teismui.

Ar tikrai V. Baranauskas pagrįstai buvo nubaustas dėl nedidelės vertės svetimo turto pagrobimo iš „Maximos“, ketvirtadienį aiškinosi Šiaulių rūmų teisėjas Aleksandras Prygunkovas.

Teisme apklausta parduotuvės apsaugininkė Inga Š. pasakojo, kad vagystė buvo pastebėta tik po paros, kai suskaičiuotos prekybos lentynose esančios žuvų konservų dėžutės. Jas parduotuvės darbuotojai skaičiuoja bene kasdien, nes ikrų konservai yra viena labiausiai vagis dominančių prekių. Dėl to parduotuvėje net vaizdo kameros specialiai nukreiptos į šiuos konservus.

„Maximoje“ apsilankančius vagišius taip pat domina kava ir alkoholis, todėl apsaugos darbuotojai akylai stebi šiomis prekėmis besidominčius pirkėjus.

Apsaugos darbuotoja teisme pasakojo, kad dar rugpjūčio 27 d. rytą perskaičiavo lentynoje sudėtas ikrų dėžutes ir pastebėjo, jog trijų trūksta, – kasos aparatų duomenys nerodė, kad jos būtų nupirktos.

„Iš karto peržiūrėjau visos 26 dienos vaizdo įrašus ir pamačiau, kaip vyras paima konservus, o vėliau juos prie kasos įsikiša į kišenes ir nesusimokėjęs išeina iš parduotuvės“, – sakė apsaugos darbuotoja.

Apie vagystę iš karto buvo pranešta policijai, taip pat pateikti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota galima vagystė.

Tuo metu prekybos centrą saugančios saugos bendrovės vadovas Auridas Pekauskas, anksčiau vadovavęs Šiaulių policijos pirmajam komisariatui, teisme sakė, kad labai retai pasitaiko atvejų, kai iš parduotuvės prekių pavogęs pirkėjas nustatomas tik po tam tikro laiko peržiūrėjus vaizdo įrašą.

„Anksčiau pats esu dirbęs teisėsaugoje, puikiai žinau šį vyrą (V. Baranauską), bet vaizdo įrašo buvau nematęs, darbuotojai jį persiuntė policijai – jeigu būčiau pats pasižiūrėjęs, iš karto jį būčiau atpažinęs, – sakė A. Pekauskas. – Vaizdo įraše labai aiškiai matyti, kaip jis paima ikrus ir juos prie kasos įsikiša į kišenes, net iš vaizdo įrašo matyti, kad kišenėse yra apvalių dėžučių.“

Buvęs pareigūnas stebėjosi, kad V. Baranauskas neigia kaltinimus dėl smulkios vagystės, nes „faktai yra akivaizdūs“.

Atsakomybėn patrauktas Baranis teigia, jog ikrų konservų nevogė, esą dar nėra toks vargšas, kad vogtų iš parduotuvių.

Jis tikino, kad tądien parduotuvėje buvo su draugu, kuris kasoje ir sumokėjo už prekes, o vaizdo įraše esą užfiksuotas momentas, kai jis ištraukia ir paduoda automobilio raktus, nes tuo metu buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir negalėjo vairuoti.

„Tai – visiškai nesąmoninga istorija, apie kurią man net nesinori kalbėti“, – tikino V. Baranauskas.

Šiaulių teisme šiuo metu nagrinėjama dar viena byla, kurioje figūruoja V. Baranausko pavardė – STT ir prokurorai bando įrodyti, kad buvęs „princas“ ir dar keli šiauliečiai Šiauliuose dirbančiam gydytojui davė kyšį už laikino nedarbingumo pažymėjimo ir dokumentų, reikalingų darbingumo ir neįgalumo nustatymo komisijai, paruošimą.

Šioje byloje V. Baranauskas taip pat neprisipažįsta esąs kaltas, bet pareigūnai teigia turintys vaizdo įrašą, kurį peržiūrėjus nekyla abejonių dėl kaltės.

„Už ką aš turėčiau mokėti, jeigu man ir taip nustatytas vos 30 proc. darbingumas“, – sakė V. Baranauskas.

Baranis priklausė Šiaulių „princų“ grupuotei, kuri buvo įkurta apie 1990 m., šios grupuotės lyderius ne kartą bandė nužudyti konkuruojantys nusikaltėliai. Įtariama, kad grupuotė uždirbo milijonus globodama pogrindinį naftos verslą, taip pat reketavo verslininkus, grobdavo brangius automobilius.