Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Inga Štuopienė kreipėsi į TEDK dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko Marijaus Kursevičiaus, Vilniaus apygardos teismo pirmininkės Loretos Braždienės bei Vilniaus apygardos teismo teisėjo Vytauto Zeliankos elgesio jos atžvilgiu.

Savo pateiktame teikime TEDK I. Štuopienė nurodė, kad 2017 m. dabartinio Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko ir buvusios šio teismo vadovės atlikti jos darbo patikrinimai buvo organizuoti ir patikrinimo išvados surašytos tendencingai, neobjektyviai ir šališkai, o vertinimus atlikę bei patvirtinę teisėjai jos atžvilgiu elgėsi neetiškai. Taip pat I. Štuopienė tvirtino, jog 2016 m. tuomečio Vilniaus apygardos teismo pirmininko V. Zeliankos surašytoje išvadoje apie jos profesinę veiklą ir asmenines savybes buvo pateikti tikrovės neatitinkantys teiginiai.

TEDK, įvertinusi teikimo medžiagą ir 2019 m. gegužės 2 d. Komisijos posėdyje išklausiusi teisėjos I. Štuopienės paaiškinimus, nusprendė, kad neturi pagrindo daryti išvados, jog visų trijų teisėjų veiksmai atliekant jiems teisės aktuose nustatytas pareigas – atlikti teisėjo veiklos patikrinimą, teikti nuomonę, kuri yra sudedamoji teisėjo veiklos vertinimo dalis – buvo nukreipti prieš teisėją I. Štuopienę ir tokiu būdu pažeidė Teisėjų etikos kodekse nustatytus solidarumo, padorumo bei principingumo principus. Taigi TEDK pateiktų skundų nuspręsta netenkinti ir drausmės bylų teisėjams M. Kursevičiui, L. Braždienei ir V. Zeliankai nekelti.

Vis dėlto TEDK atkreipė dėmesį, jog teismo pirmininkui ir kitiems teismo pareigūnams keliami ypač aukšti Teisėjų etikos kodekso 13 straipsnyje nustatyto padorumo principo laikymosi standartai. Teismo pirmininkui, kaip vidiniam teismo administratoriui, teisės aktais suteikti platūs įgaliojimai ir pareigos užtikrinant teismo bei teisėjų veiklos efektyvumą. TEDK įsitikinimu, ši nuostata reiškia ir teismo administracijos pareigą sukurti tinkamą, emociškai saugią darbo aplinką, o šios aplinkos užtikrinimui imtis įvairių organizacinių bei teisinių priemonių.

Atsižvelgiant į tai, TEDK nuomone, yra tikslinga rekomenduoti Teisėjų tarybai atlikti Vilniaus miesto apylinkės teismo administracinės veiklos patikrinimą teisėjų ir teismo personalo darbo/veiklos efektyvumo srityje.

TEDK taip pat pažymėjo, kad kiekvienas teisėjas, manantis, kad jo garbė yra pažeista kito teisėjo ar kitų teisėjų, turi teisę paduoti prašymą Garbės teismui dėl teisėjo garbės gynimo, pranešė Nacionalinė teismų administracija.