Nuo 2014 m. lapkričio Aukščiausiajame Teisme dirbanti ir daugybę rezonansinių bylų nagrinėjusi teisėja A. Kartanienė nuo 2017 m. sausio buvo Teisėjų garbės teismo pirmininkė, tačiau iš karto po kilusio korupcijos skandalo, su kuriuo ji asmeniškai nesusijusi, nutarė atsistatydinti. Jos atsistatydinimo pareiškimą praėjusį penktadienį patvirtino Teisėjų taryba.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad praėjusį trečiadienį Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėju dirbantis A. Kartanas buvo sulaikytas, tačiau vėliau ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai nutarė jį paleisti. Vis dėlto, teisėjo padėjėju dirbančiam A. Kartanui buvo pareikšti įtarimai, jis bendradarbiauja su teisėsauga.

A. Kartanas yra pasaulio fitneso čempionas.

Teisėja Audronė Kartanienė

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai kol kas nedetalizuoja, kokie įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje, tačiau pažymim jog ikiteisminis tyrimas yra atliekamas dėl galimo kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dirbantys teisėjų padėjėjai dirba su visais jiems priskiriamais teisėjais, DELFI šaltinių teigimu, šiuo metu suimtam Civilinių bylų skyriaus teisėjui Egidijui Laužikui pareikšti įtarimai dėl kyšio paėmimo ir prekybos poveikiu. Vienas epizodas, įtariama, susijęs su garsiąja Druskininkų Vijūnėlės dvaro byla, kai teismas priėmė nagrinėti kasacinį skundą ir iki jo išnagrinėjimo sustabdė pastato griovimą.

Su Vijūnėlės dvaro byla yra susiję ir daugiau teisėjų, įtariama, kad už palankių sprendimų priėmimą buvo duotas 50 tūkst. eurų kyšis. Įtarimai dėl galimo papirkimo yra pareikšti Druskininkų merui Ričardui Malinauskui, jo patarėjui Aivarui Kadziauskui, kuris suimtas mėnesiui. Įtarimai pareikšti ir oficialiam pastato savininkui Žilvinui Poviloniui.

Tyrimą atliekantys pareigūnai jau apklausė daugiau kaip 20 įvairių instancijų teisėjų.

Kaip skelbė STT, ikiteisminiame tyrime dėl įvairių korupcinių nusikaltimų įtarimai yra pareikšti 28 asmenims, tarp kurių 8 teisėjai, 5 advokatai, Druskininkų meras, jo padėjėjas ir kiti asmenys. Teismas leido suimti visus 19 asmenų, dėl kurių suėmimo buvo kreiptasi, dar 9 asmenims skirtos kardomosios priemonės – pasižadėjimai neišvykti, nebendrauti su tam tikrais asmenimis ir dokumentų paėmimai.

Trečiadienį buvo atlikti pirminiai procesiniai veiksmai, dalyvaujant daugiau nei šimtui STT ir kitų institucijų pareigūnų ir prokurorų, atliktos kratos sulaikytų asmenų darbo bei gyvenamosiose vietose, automobiliuose. Kratų metu pas įtariamuosius rasta ir paimta daugiau nei 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Iš jų – apie 200 tūkst. Eur grynųjų pinigų rasta pas korupcija įtariamus teisėjus.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo tūkstančio iki šimto tūkstančių eurų. Didžiausios kyšių sumos yra susijusios su organizuotų nusikalstamų grupuočių bylomis.