Ar iš tikrųjų medikė galėjo pasisavinti stiprius psichotropinius vaistus, toliau aiškinosi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Eglė Gruodienė.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apylinkės prokuratūra teigia, kad 39 metų gydytoja Vilma Polinkevičienė pasisavino dabar jau veiklą nutraukusiai medicinos klinikai priklausiusius medikamentus, tarp kurių buvo ir psichotropinių vaistų, taip padarydama žalą.

Suma, kuri inkriminuojama medikei, nėra didelė – vos daugiau kaip 241 Eur, tačiau kaltinamoji ir šios nesutinka padengti, nes nesijaučia kalta ir tikina, jog jokio nusikaltimo nepadarė. O veiklą jau nutraukusios klinikos vadovo pateiktą ieškinį dėl 3 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimo laiko noru pralobti svetima sąskaita.

Ikiteisminis tyrimas policijoje buvo pradėtas dar 2016 m. spalį, kai į sostinės policiją kreipėsi Vilniuje, Ukmergės g. įsikūrusios klinikos direktorius. Jis teigė, kad iš darbo buvo priverstas atleisti gydytoją dermatovenerologę, kuri ne tik nevaikščiojo į darbą, bet ir pasisavino medikamentus.

Direktorius teigė, kad net nežinojo, jog V. Polinkevičienė Kaune užsakinėja psichotropinius vaistus, kurie tikrai nebuvo reikalingi atliekant grožio procedūras. Policijai pateiktame dingusių medikamentų sąraše buvo nurodyti tokie vaistai kaip „Apuarin“, „Relium“, „Clonazepam“, „Ketanov“, „Xanax“ ir „Visoderm Trio“.

Kaip nurodė klinikos direktorius, vaistus tiekusios Kauno bendrovės vadybininkas vėliau teisinosi, kad gydytoją pažinojo ne vienerius metus, todėl ja pasitikėjo ir net nemanė, jog veikia neturėdama įgaliojimų.

„Greičiausiai šie vaistai buvo reikalingi poalkoholiniam sindromui gydyti“, – nurodė medikamentus pardavusios bendrovės darbuotojas.

Kad tokias paslaugas gydytoja galėjo teikti pacientams, klinikos vadovas sužinojo, kai netrukus internete surado skelbimus su telefono numeriu, kuris priklausė būtent V. Polinkevičienė. Tačiau pastaroji tai kategoriškai neigia ir sako, kad numeris sutampa, nes anksčiau priklausė šias paslaugas teikusiam medikui.

Direktorius policijai taip pat nurodė, kad V. Polinkevičienė nevaikščiojo į darbą, nors per dieną jai tereikėjo dirbti vos 4 val., į reikalavimus grąžinti vaistus arba padengti nuostolius nereagavo, todėl ją atleido iš pareigų ir kreipėsi į policiją. O netrukus ir uždarė kliniką, nes joje dirbo tik masažuotojas.

Klinikos vadovas neslėpė, kad dvylika metų dirbo Vilniaus policijoje, o metęs darbą užsiima įvairiu verslu ir dar 2015 m. vieno pokalbio su pažįstama gydytoja V. Polinkevičiene metu sutarė atidaryti grožio kliniką – joje gydytoja dermatovenerelogė būtų atlikusi įvairias grožio procedūras.

„Aš žinojau, kad ji yra teista dėl sukčiavimo, tuo metu niekur nedirbo, viena augino vaiką, todėl norėjau padėti, tačiau įspėjau, jog mūsų klinikoje nieko nebus nelegalaus, nes kitaip iš karto kreipsiuosi į policiją“, – pasakojo verslininkas.

Pasak jo, V. Polinkevičienė žadėjo, kad į kliniką ateis daug klienčių, nes ją pažįsta, be to, ji pati žadėjo pasirūpinti reklama internete, taip pat siūlėsi išnešioti reklamines skrajutes ir net papildomai dirbti valytoja – esą kad tik sąnaudos būtų mažesnės. Be to, buvo sutarta, kad klientų galės parūpinti ir grožio salonui vadovaujanti direktoriaus draugė.

Kol buvo tvarkomi dokumentai ir klinika laukė Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos licencijos, vyko parengiamieji darbai, o gavus leidimą užsiimti veikla, gydytoja buvo priimta į darbą. Netrukus ir buvo užsakyta pirmoji partija vaistų, už kurią buvo sumokėta Kauno bendrovei – direktorius teisinosi, kad pasitikėjo gydytoja ir net nesidomėjo, ką ši užsakinėja.

Tačiau netrukus tarp direktoriaus ir gydytojos prasidėjo konfliktai – nors klinikoje net nebuvo įdarbinta bendrosios praktikos slaugytoja, o dirbo tik masažistas, esą V. Polinkevičienė panoro tapti direktoriaus pavaduotoja medicinai.

Pasak direktoriaus, konfliktų kasdien kildavo vis daugiau, nes klinika nesulaukė klientų. O netrukus teko ją uždaryti, nes gydytoja buvo atleista dėl pravaikštų. Tada, anot verslininko, ir paaiškėjo, kad psichotropiniai vaistai į kliniką buvo užsakinėjami neteisėtai, o pasisavinti jų niekas, išskyrus V. Polinkevičienę, esą negalėjo.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patraukta gydytoja sako, kad buvęs darbdavys ją bando paversti atpirkimo ožiu. „Kodėl aš esu kaltinama, juk raktus nuo kabineto, kuriame buvo saugomi vaistai, turėjo ir kiti asmenys – manau, kad direktorius man bando pakenkti dėl mano praeities, bet tai jau – viskas pamiršta“, – teigė moteris.

Ji tikino, kad psichotropinių medžiagų turintys medikamentai buvo užsakyti direktoriaus pavedimu.

„Mūsų santykiai buvo draugiški, jis nuolat kalbėjo apie savo draugę, kaip jis ją mylįs, kaip jis nori jai padėti, kaip jai nuolat trūksta pinigėlių ir t. t., ir kartą manęs paprašė, kad užsakyčiau aš jai tų vaistų – užsakiau, bet prie jų net nelindau, man jų tikrai nereikia, – kalbėjo V. Polinkevičienė. – Galų gale, jeigu man jų reikėtų, nueičiau pas savo šeimos gydytoją ir ji man išrašytų. Tie vaistai tikrai tai poniai buvo skirti, jis manęs pats prašė, be to, kartą aš jai pati vežiau tuos vaistus, moteris prastai jautėsi – aš, kaip gydytoja, tik galiu spėti, kad ji nuo šių medikamentų yra priklausoma.“


Gydytoja dermatovenerologė sakė, kad klinikos vadovas ikiteisminio tyrimo metu reikalavo padengti nuostolius, nes kitaip grasino kreiptis į teismą.

„Bet už ką – suprantama, jeigu būčiau kalta, tai sumokėčiau tuos 200 Eur, čia yra juokas, tačiau aš tų vaistų neėmiau, – dėstė V. Polinkevičienė. – O jis nuolat man sakydavo, kad turi ryšių, dvylika metų pradirbęs kriminalinėje policijoje ir vis tiek su manimi susidorosiąs, net ikiteisminio tyrimo metu tyrėja vis atkeldavo tyrimo pabaigos terminus, duodama laiko susitaikyti, bet aš visada sakiau, kodėl turiu duoti pinigus už tai, ko nepaėmiau. Ir nepagalvojau, kad tai taip toli nueis, jau dabar esu sumokėjusi krūvą pinigų advokatams, kad gintų mano poziciją.“

Medikė teigė, kad klinika, kurioje buvo įsidarbinusi, visiškai nebuvo paruošta darbui, todėl ji į savo darbo kabinetą atsivežė ne tik baldus, bet ir darbui reikalingas medžiagas.

„Iš jo, kaip vadovo, niekas nebuvo paruošta – kodėl nesako, kad kai žmonės norėjo tam tikrų procedūrų, bet man nebuvo patiekiami tam reikalingi produktai, preparatai, o kabinetas stovėjo 90 proc. apkrautas mano asmeniniais daiktais ir tik tam, kad žmogus sutaupytų lėšas, nes nuolat buvo kartojama, kad nėra pinigų, viską reikia daryti minimaliomis sąnaudomis“, – sakė V. Polinkevičienė.

Ji pažymėjo, kad į kliniką buvo atėjusi viena pacientė, kuriai atliekant grožio procedūras buvo suleisti medicininiai preparatai, tačiau jos kortelė yra dingusi iš klinikos. „Buvo ir dar viena direktoriaus kolegė, kuriai su mano produktais atlikta procedūra, jis žadėjo vėliau sumokėti, – sakė gydytoja. – Aš visada buvau savo darbo valandomis darbe, direktorių raginau kurti interneto svetainę, bet jis delsė, o ją įkūrė tik tada, kai buvau atleista iš darbo – rašė, kad dirba dermatologas, masažistas, visa medikų komanda.“

Medikė sakė, kad ne ji, o greičiausiai pats direktorius pasisavino psichotropines medžiagas, kurias perdavė savo draugei.

„Aš net nemačiau, kad jų nėra“, – sakė atsakomybės besikratanti gydytoja.

Jeigu teisme pasitvirtins prokurorų V. Polinkevičienei pateikti kaltinimai, jai grės laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmė.