„Ikiteisminio tyrimo metu per apklausą ji leido suprasti, kodėl šeimoje vyksta konfliktai, o apie tai dabar pasakojant prie pašalinių asmenų jai gali atsirasti gėdos jausmas“, – sakė advokatas Stasys Karvelis, kuriam valstybė įgaliojo T. Kempi ginti baudžiamojoje byloje dėl pateiktų kaltinimų dėl smurto prieš sutuoktinį.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Lilija Tarčevskaja trečiadienį nusprendė T. Kempi iškeltą baudžiamąją bylą nagrinėti neviešuose posėdžiuose, nes kaltinimai jai yra susiję su privačiu gyvenimu – nukentėjusiuoju yra pripažintas kaltinamosios sutuoktinis Igoris Kornejevas.

Tokiai teismo pozicijai pritarė ir byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Julija Jolita Kryževičienė.

„Mane stebina, kodėl žurnalistai domisi šia byla, juk kaltinamoji nėra viešas asmuo, ji – paprasta pensininkė, – sakė prokurorė. – Byloje yra nagrinėjami šeimos santykiai – vyro ir žmonos tarpusavio santykiai, todėl, manau, nebus pažeistas viešasis interesas, jeigu žurnalistai tiesiogiai nedalyvaus teismo procese.“

Neviešo bylos nagrinėjimo pageidavo ir T. Kempi. „Nenorėčiau, kad teismo salėje sėdėtų presos atstovai“, – sakė kaltinamoji, bet savo noro taip ir nesugedėjo pagrįsti.

Į teismą buvo iškviesta psichologė, nes nagrinėjant bylą gali būti sprendžiama kaltinamosios psichinės sveikatos būklė.

Buvusiai sinoptikei pateikti kaltinimai dėl smurto šeimoje – teigiama, kad moteris fiziškai smurtavo prieš sutuoktinį namuose sostinės Naujininkų mikrorajone. Šiuos nusikaltimus, įtariama, T. Kempi padarė jau būdama teista dėl analogiškų nusikalstamų veikų – prieš metus sostinės teismas moteriai skyrė laisvės atėmimo bausmę, bet jos vykdymą atidėjo. Vėliau šis nuosprendis buvo pakeistas – moteris nevykdė teismo skirtų įpareigojimų ir buvo pasiųsta atlikti bausmės. Bet ir šis teismo sprendimas neįsiteisėjo – vėliau aukštesnysis teismas nutarė T. Kempi suteikti dar vieną galimybę – nuteistoji buvo palikta laisvėje, tačiau buvo įpareigota pusę metų gyventi atskirai nuo savo sutuoktinio, be to, jai nurodyta gydytis nuo alkoholizmo.

T. Kempi bylą teismas turėjo nagrinėti prieš savaitę, bet kaltinamoji tada į posėdį neatvyko, todėl teisėja nurodė ją suimti ir pristatyti į teismą. Trečiadienį teismo salėje kaltinamoji sėdėjo be antrankių – teismas vėliau nutarė jos nesuimti, kaltinamoji pažadėjo dalyvauti posėdžiuose. Į teismą ją pristatė policijos pareigūnas, į posėdį atvyko ir nukentėjusiuoju pripažintas moters sutuoktinis I. Kornejevas, bet jie sėdėjo atskirai.

Neviešame posėdyje bylą išnagrinėjęs teismas nuosprendį žada skelbti jau šį penktadienį – prokuratūra kaltinamajai siūlo skirti pusantrų metų laisvės atėmimą, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. Bausmės atidėjimo metu siūloma T. Kempi įpareigoti gyventi atskirai nuo sutuoktinio ir gydytis nuo alkoholizmo.

Byloje yra nurodyta, kad T. Kempi prieš vyrą smurtavo taburete ir stikline, be to, šie konfliktai esą buvo grįsti lytiniu potraukiu.

Praėjusių metų gegužę T. Kempi bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad moteris nesunkiai sutrikdė savo sutuoktinio I. Kornejevo sveikatą, jam sukėlė fizinį skausmą ir net kančias bei grasino jį nužudyti, o šie grasinimai buvo realūs.

Buvusi sinoptikė kaltę pripažino, teisme sakė, kad gyvenimo nuopolis ją ištiko po tragiškos sūnaus mirties.

„Sūnui buvo vos ne 30 metų ir jis pats išėjo iš gyvenimo“, – šeimą sukrėtusią dramą atskleidė buvusi sinoptikė.

T. Kempi nusikaltimus padarė nuo 2016 m. vasario 29 iki 2017 m. kovo 27 d. Nustatyta, kad 2016 m. vasario 29 d. T. Kempi savo sutuoktiniui I. Kornejevui keturis kartus smogė į galvą keptuve, balandžio 1 d., būdama neblaivi (nustatytas 1,98 prom. girtumas), medine pjaustymo lazdele sutuoktiniui trenkė per galvą.

Po to, balandžio 16 d., vėl būdama apsvaigusi nuo alkoholio, moteris sutuoktiniui plaktuku trenkė į dešinės rankos plaškatą, dar po dviejų savaičių tuo metu, kai jos sutuoktinis sėdėjo ant sofos, tuščiu šampano buteliu du kartus smogė į veidą.

Birželio 24 d. moteris vyrui ne mažiau penkis kartus taburete smogė į galvą, bet pataikė tik du kartus. Liepos 14 d., būdama neblaivi (nustatytas 2,16 prom. girtumas) namuose elgėsi agresyviai, vyrą aptaškė vandeniu, o po to išlaužė kambaryje stovėjusio stalo dalį ir kartą smogė į galvą.

Po šio nusikaltimo prokurorai siekė T. Kempi suimti, tačiau prašymo teismas nepatenkino, todėl laisvėje likusi moteris greičiausiai savo elgesį apmąstė ir kurį laiką prieš sutuoktinį nesmurtavo. O 2017 m. kovo 27 d. vyrą grasino nužudyti, sakydama, jog užmuš ir du kartus jam trenkė į galvą elektriniu virduliu.

„Manau, kad persipildė mano kantrybė, visada stengiausi, kad mūsų šeimai netruktų pinigų, aš tiek laiko kentėjau“, – prieš metus sunkiai tramdydama ašaras teisme kalbėjo T. Kempi. Ji sakė, kad sėdi kaltinamųjų suole tik dėlto, jog jos vyras esą pirmas kreipėsi į policiją.

Moteris prisipažino, kad savo elgesio jokiu būdu nepateisina – būdama Lukiškėse permąstė savo gyvenimą ir suprato, jog padarė didžiulę klaidą nesugebėdama valdyti emocijų.

„Igori atleisk, kad taip gyvenime atsitiko dėl mano elgesio“, – teisme sutuoktinio atsiprašė moteris. T. Kempi teisme pasakojo, kad išėjusi į pensiją gaudavo nedidelę išmoką, todėl šeimoje trūko pinigų – ji buvo priversta dirbti valytoja. Apie jai pateiktus kaltinimus ji nelabai ką galėjo papasakoti, skundėsi prasta sveikatos būkle ir tikino, kad prisimena tik paskutinį jai inkriminuotą epizodą, kai sutuoktiniui du kartus smogė elektriniu virduliu.

„Visi konfliktai kildavo dėl to, kad vyras man neleisdavo miegoti, žodinių konfliktų lyg ir nebuvo, – kalbėjo T. Kempi. – Paskutiniu metu praradau sąmonę, prisimenu tik paskutinį epizodą – tą dieną grįžau iš darbo, Igoris man davė 20 eurų, nuėjau į parduotuvę, nes nebuvo produktų, juos nupirkau ir dar paėmiau du 4,8 laipsnių stiprumo alaus.

Norėjau atsipalaiduoti, nes mano darbas yra pakankamai sunkus. Ir jis, kiek žinau, išgėrė, atsigulė dieną, o aš ilgai nemiegojusi irgi priguliau, nes man vėl anksti ryte reikėjo keltis. Bet atsibudau nuo triukšmo, nesupratau, kas vyksta, sakiau, nurimk, aš tave nužudysiu, bet tai – tik humoro forma. Juk taip ir draugams sakau, juokaudama. Ir Igorio agresija persikūnijo į mane. Daugiau neprisimenu – žinau, kad jis išbėgo į koridorių, taip, jam sudaviau tuo, kas pasitaikė po ranka. Ačiū Dievui, kad nieko baisaus neatsitiko. Dar po to išbėgau į koridorių, prašiau, kad kaimynai iškviestų policiją, bet kai ji atvažiavo, aš jau miegojau, buvau pavargusi.“

Tuo metu T. Kempi vyras I. Kornejevas teisme žurnalistams sakė, kad sutuoktinės smurtą kentėjo daugybę metų, kartą jai policija buvo uždraudusi kartu gyventi, tačiau ji vis tiek grįžo namus.

„Naktį kažkur praleido, o po to grįžo – o kur jai dėtis, negi lauke gyvens“, – sakė pensininkas. I. Kornejevas prisipažino, kad pinigų gauna rinkdamas butelius. O juk prieš daugelį metų dirbo jūroje – penkerius metus plaukiojo su laivais. Vienos komandiruotės metu Antarktidoje ir susipažino su T. Kempi. Šiuo metu vos galą su galu suduriantis vyras tikino, kad būtent iš jo atlyginimo buvo nupirktas trijų kambarių butas. „

Tikrai ne iš sinoptikų atlyginimo jį buvo galima nusipirkti“, – teigė I. Kornejevas. Tačiau šį butą sutuoktiniai pardavė 2016 m. vasario 29 d. – tądien, kai buvo įvykdytas pirmasis nusikaltimas. Paklaustas, ar po baisių įvykių vis dar myli savo žmoną, I. Kornejevas sakė: „Aš myliu tik šunis, daugiau nieko – anksčiau dar buvo motina ir sūnus. Visi taip gyvena ir – arba myli, arba – ne.“