Šio įvykio metu automobilis dar nebuvo išregistruotas. Susiskambinus su policija ir paaiškinus situaciją, buvo pasakyta, kad mums mokėti už tai nereikės. Vėliau gavome laišką iš antstolių, kad apmokėtume už automobilio laikymą aikštelėje.

Aikštelės, kurioje laikomas automobilis, darbuotojas mus nuramino, jog čia ne mūsų problema. Praėjo jau beveik 2 metai ir vėl gavome laišką, kad reikia per 5 dienas sumokėti 6 000 EUR arba būsime paduoti į teismą. Automobilį pirkęs žmogus jo niekada neregistravo savo vardu, jis yra išregistruotas. Turime pirkimo-pardavimo sutartį. Kaip mums elgtis šioje situacijoje? Kam šioje situacijoje kyla atsakomybė?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis

Pardavėjas, pardavęs Lietuvoje jau registruotą transporto priemonę, dėl jos duomenų keitimo turi kreiptis į VĮ „Regitra“ per 15 dienų nuo pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo. Naujam transporto priemonės valdytojui į VĮ „Regitra“ dėl įregistruotų transporto priemonės registravimo duomenų keitimo privalu kreiptis per 10 dienų po to, kai į VĮ „Regitra“ kreipėsi buvęs transporto priemonės valdytojas. Laiku neperregistruota transporto priemonė – išregistruojama.

Pagal transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartį pardavėjas parduoda, o pirkėjas perka pardavėjui nuosavybės teise priklausančią transporto priemonę. Laikoma, kad pardavėjo pareiga perduoti transporto priemonę įvykdyta, kai pardavėjas perduoda ją pirkėjui valdyti arba sutinka, kad pirkėjas pradėtų transporto priemonę valdyti.

Transporto priemonė oficialiai (transporto priemonių registro duomenimis) priklauso pardavėjui kol ji pardavėjo vardu yra registruota VĮ „Regitra“, todėl pardavėjas kaip oficialus transporto priemonės savininkas gali gauti įvairius pranešimus, jei valdant minėtą transporto priemonė buvo padaryti kažkokie kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Aleksandras Kovalevskis
Nagrinėjamu atveju transporto priemonės savininkas pagal sudarytą transporto priemonės pirkimo-pardavimo sutartį perdavęs transporto priemonę pirkėjui, tačiau iš karto nedeklaravęs pasikeitusių savininko duomenų, turi teisę įrodinėti, kad kelių eismo taisyklių pažeidimo momentu jis jau nebuvo transporto priemonės savininku ir valdytoju. Tinkamai įrodžius šias aplinkybes pardavėjui nekiltų pareiga atlyginti nei transporto priemonės priverstinio nuvežimo, nei jos saugojimo išlaidas.

Pardavėjas, įrodinėdamas automobilio nuosavybės teisių perdavimo faktą bei tai, kad jis po automobilio perdavimo pirkėjui fakto automobiliu nedisponavo, kilus ginčui su pirkėju, galėtų prašyti teismo išreikalauti duomenis apie po automobilio pardavimo momento įvykusius faktus: užfiksuotus pažeidimus vairuojant šį automobilį, buvusias sudarytas transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sutartis bei techninės apžiūros duomenis.

Norint išvengti su teismais susijusių rūpesčių, tiek pardavėjui, tiek pirkėjui patartina ateityje nedelsiant kreiptis dėl transporto priemonės perregistravimo naujojo savininko vardu. Atitinkamai rekomenduotina transporto priemonę pirkėjui perduoti tik po to, kai ji yra perregistruota pirkėjo vardu.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos prašome kreiptis el. paštu aleksandras.kovalevskis@justicion.lt

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.