Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Antstolių garbės teismo narys, antstolis Artūras Auglys

Kaip greitai ir kokiais atvejais grąžinamos išskaičiuotos pašalpų lėšos?

Sprendžiant iš klausimo, skolos išieškojimas buvo nukreiptas į lėšas, iš kurių išieškoti negalima. Jeigu tikrai taip, tai lėšos skolingam asmeniui grąžinamos ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po to, kai antstoliui pateikiami lėšų kilmę įrodantys dokumentai.

Iš kokių pajamų skolos neišieškomos?

Pagal Civilinio proceso kodekso 739 straipsnį skolos neišieškomos iš aštuonių rūšių lėšų. Tai kompensacinės išmokos už darbuotojui priklausančių įrankių nusidėvėjimą ar darbą nukrypstant nuo normalių darbo sąlygų; sumos, mokamos darbuotojui, vykstančiam į tarnybinę komandiruotę, perkeliamam, priimamam į darbą ir pasiųstam dirbti į kitas vietoves; motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos; išmokos vaikams, mokamos pagal Išmokų vaikams įstatymą; laidojimo pašalpos; išmokos, mokamos pagal Šalpos pensijų įstatymą ir Tikslinių kompensacijų įstatymą ir kitos tikslinės socialinės išmokos, pašalpos ir kompensacijos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų nepasiturinčių gyventojų socialinei paramai; našlaičių pensijos ir rentos; išeitinės išmokos.

Tiesa, yra ir išimčių. Jeigu asmuo geranoriškai nemoka teismo priteisto išlaikymo (alimentų) arba kompensacijos už nusikaltimu padarytą žalą, jo skolos gali būti priverstinai išieškomos iš laikinojo nedarbingumo atvejais mokamų socialinio draudimo išmokų ar nedarbo socialinio draudimo išmokų.

Skolai dengti taip pat neturėtų būti panaudojama visa darbo užmokesčio suma ar pensija. Pagal įstatymą skolos iš tokių pajamų išieškomos kas mėnesį darant nustatyto dydžio išskaitas, kad skolingam žmogui liktų pinigų būtiniausioms reikmėms.

Ką daryti, siekiant susigrąžinti išskaičiuotas lėšas?

Reikėtų ne vėliau kaip per 14 dienų nuo antstolio nurodymo priverstinai nurašyti pinigines lėšas išsiuntimo skolininkui dienos pateikti antstoliui banko sąskaitos išrašą arba kitą lėšų kilmę patvirtinantį dokumentą.

Artūrs Auglys
Jeigu gaunate vaiko išlaikymui mokamus alimentus ir jeigu teismo sprendime yra nurodyta banko sąskaita išlaikymui pervesti, pakanka pateikti tokį teismo sprendimą. Kitu atveju reikėtų papildomai pateikti banko sąskaitos išrašą. Jeigu dirbate ir gaunate darbo užmokestį – pateikiama darbdavio išduota pažyma apie mokamą atlygį ir jo dydį. Nesuskubus pateikti antstoliui informacijos apie lėšų kilmę per 14 dienų, susigrąžinti lėšų gali ir nepavykti – jos gali būti jau pervestos kreditoriams.

Ko reikia, kad skolos netrukdytų naudotis tikslinėmis, socialinėmis išmokomis ir darbo užmokesčiu?

Turėdamas reikiamą informaciją apie skirtos pašalpos dydį arba skolininko darbo užmokestį, antstolis nustato laisvai disponuojamą sumą. Iš šios skolininko lėšų dalies išieškojimas nevykdomas.

Ar panaikinti sąskaitai taikytą areštą, antstolis sprendžia kiekvienu atveju individualiai, vertindamas visas reikšmingas aplinkybes. Jeigu yra duomenų, kad į tą pačią skolingo asmens sąskaitą pervedamos arba gali būti pervedamos ir kitos lėšos (iš kai kurių skolos išieškomos bendra tvarka), sąskaitos areštas įprastai paliekamas. Tokiais atvejais skolininkui suteikiama galimybė pasiimti laisvai disponuojamą sumą banko įstaigoje. Įvairūs bankai taiko skirtingą lėšų išdavimo tvarką.

Praktiškas patarimas visiems, turintiems priverstinai išieškomų skolų: informuokite antstolius apie gaunamų lėšų kilmę iš anksto. Tada pašalpos ar kitos tik Jums priklausančios lėšos tikrai nebus panaudotos skoloms dengti ir nereikės laukti, kol antstolis jas grąžins.

Dalį informacijos apie skolininkams mokamas socialines pašalpas antstoliai gauna prisijungdami prie Socialinių pašalpų informacinės sistemos. Tačiau šioje sistemoje kaupiami duomenys tik apie pašalpas. O skolos neturi būti ieškomos ir iš kitokių išmokų, apie kurias privalu pranešti patiems skolininkams. Kuo aktyviau bendradarbiausite su antstoliu, tuo sklandžiau vyks skolos išieškojimo procesas.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.