Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Priverstinai transporto priemonė gali būti nuvežama į ūkio subjekto, kuris teisės aktų nustatyta tvarka turi teisę verstis tokia ūkine komercine veikla, transporto priemonių stovėjimo aikštelę arba uždraudžiama važiuoti, jei transporto priemonės valdytojas, naudodamas transporto priemonę, sukelia grėsmę eismo dalyvių ar kitų asmenų sveikatai ar gyvybei arba trukdo saugiam transporto priemonių ar pėsčiųjų eismui ir pažeidžia KET ar kitų teisės aktų reikalavimus. Atsižvelgiant į tai, kad 15 metų asmuo neturėjo teisės vairuoti transporto priemonės, policijos pareigūnai pagrįstai nugabeno automobilį į saugomą stovėjimo aikštelė.

Priverstinai nuvežama transporto priemonė praprastai yra saugoma pasaugos sutarties tarp policijos komisariato ir saugotojo pagrindu, kuri nustato sutarties šalių teises ir pareigas. Šios pasaugos sutarties ypatybė ta, kad pareiga sumokėti už suteiktas saugojimo paslaugas kyla ne ją sudariusiai šaliai. Pareiga atlyginti saugojimo išlaidas atsiranda transporto priemonės savininkui ir valdytojui specialios viešosios teisės normos pagrindu.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad išlaidas, susijusias su priverstiniu transporto priemonės nuvežimu į transporto priemonės stovėjimo aikštelę ir jos saugojimu transporto priemonės stovėjimo aikštelėje, ūkio subjektui transporto priemonės savininkas ir valdytojas atlygina solidariai. Šios išlaidos atlyginamos iki transporto priemonės paėmimo iš transporto priemonės stovėjimo aikštelės. Tikėtina, kad automobilis buvo paimtas iš saugomos nurodytame 6 mėnesių bėgyje.

Aleksandras Kovalevskis
Solidari atsakomybė reiškia, kad kreditorius turi teisę reikalauti, kad prievolę įvykdytų tiek skolininkai bendrai, tiek ir bet kuris jų skyrium, be to, tiek ją visą, tiek jos dalį. Įvykdžiusiam solidariąją prievolę skolininkui kiti bendraskoliai išmoka piniginę kompensaciją.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstyta, kiekvienu atveju turi būti nustatytas transporto priemonės savininkas ir valdytojas, kuriems kyla įstatymo nustatyta pareiga atlyginti priverstinai nuvežtos transporto priemonės saugojimo išlaidas.

Nagrinėjamoje situacijoje nepilnametis asmuo, vairavęs transporto priemonę, būtų laikomas jos valdytoju. Įstatymas numato, kad transporto priemonės saugojimo išlaidų galima reikalauti iš jos valdytojo, todėl skolos reikalavimas yra pagrįstas. Jei saugojimo išlaidas vis dėlto atlygintų transporto priemonės savininkas, jis dėl šių išlaidų turėtų atgręžtinio reikalavimo teisę į jūsų sūnų, kadangi transporto priemonė buvo nugabenta į stovėjimo aikštelę dėl jo neteisėtų veiksmų.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu aleksandras.kovalevskis@justicion.lt.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.