Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad žinomą šalies sportininką pripažįsta kaltu dėl kontrabandos – teisėja Evelina Petraitienė pažeidimą padariusiam futbolininkui skyrė 1,8 tūkst. eurų baudą bei konfiskavo Vilniaus teritorinės muitinės Vilniaus oro uosto poste saugomus 50 kg raudonųjų ikrų. Jie turėtų būti sunaikinti.

Pasak teismo, nors pagal įstatymus į Lietuvą iš Rusijos leidžiama įvežti 20 kg raudonųjų ikrų, šis kiekis įstatymus pažeidusiam sportininkui taip pat nebus grąžintas, nes jis nedeklaravo ir šio kiekio.

„T. Mikuckis, turėdamas reikiamą patirtį, žinodamas prekių deklaravimo tvarką bei suprasdamas, kad turi pareigą jas deklaruoti, pateikti muitinės patikrinimui, to nedarė, o sąmoningai pasielgė taip, kad išvengtų muitinės kontrolės – nepasirinko raudonojo kanalo, skirto turintiems deklaruotinų prekių asmenims, bet pasirinko žaliąjį kanalą“, – konstatavo administracinio nusižengimo bylą išnagrinėjusi teisėja.

Pasak teismo, draudžiamą kiekį raudonųjų ikrų į Lietuvą įvežęs sportininkas nebuvo pakankamai apdairus ir rūpestingas, neatliko jokių veiksmų, siekdamas išsiaiškinti, kokiu kanalu jis turi išeiti iš Vilniaus oro uosto, nesidomėjo, ar turi savo gabenamas prekes deklaruoti.

„Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“, – Konstitucijoje įtvirtintą nuostatą pažymėjo teisėja, kurios priimtą nutarimą administracinio nusižengimo byloje T. Mikuckis dar galės skųsti apeliacine tvarka.

Toks teismo nutarimas Rusijoje žaidžiančiam sportininkui – tikras smūgis, nes jis buvo įsitikinęs, kad atgaus raudonuosius ikrus, kurie užšaldyti saugomi muitinėje.

„Vežiau dovanų giminėms ir draugams futbolininkams, bet dabar esu padarytas kontrabandininku“, – dar nagrinėjant bylą teisme sakė specialiai dėl teismo posėdžio iš Rusijos į Lietuvą grįžęs 35 metų futbolininkas.

Lėktuvu iš Maskvos į Vilnių atskridusį T. Mikuckį Vilniaus teritorinės muitinės Oro uosto posto pareigūnai patikrino dar praėjusių metų gruodžio 5 d. vakarą. Kaip teigė vyresnioji inspektorė Alina Lipinskienė, iš trečiųjų valstybių nedeklaruojant muitinėje į Lietuvą įvežti galima ne daugiau kaip 20 kg žuvies produktų, tačiau pas T. Mikuckį buvo rasta 50 kg raudonųjų ikrų.

Anot muitinės inspektorės, net jeigu T. Mikuckis oro uoste būtų nusprendęs deklaruoti įvežamus ikrus ir už juos sumokėti mokesčius, to būtų neįmanoma padaryti – žuvies produktai, kuriuos futbolininkas atgabeno į Lietuvą, nebuvo paženklinti.

„Tuomet T. Mikuckiui būtų grąžinti 20 kg ikrų, o kitas kiekis būtų perduotas sunaikinti veterinarijos tarnybai“, – sakė pareigūnė.

Tuo metu T. Mikuckis sakė, kad net neketino pažeisti įstatymų, nes prieš kalėdines šventes ikrus vežė savo draugams iš futbolo rinktinės bei giminaičiams dovanų.

„Kartą ją buvau atvežęs draugams, patiko ir jie prašė dar atvežti – aš šių ikrų net nepirkau, man juos padovanojo, Rusijoje jie yra labai pigūs“, – sakė sportininkas.

Jis teigė, kad dar praėjusią vasarą oro uoste dirbančių muitininkų klausė, kokį kiekį ikrų galima įvežti į Lietuvą. „Sakė, kad galiu vežti kiek tik noriu, išskyrus juoduosius ikrus“, – teisme aiškino T. Mikuckis.

Futbolininkas sakė, kad ikrus jam padovanojo draugai iš Chabarovsko SKA komandos, kurioje jis žaidė porą sezonų.

„Norėjau padaryti gerą darbą, bet buvau paverstas kontrabandininku, – nuoskaudos neslėpė Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas. – Aš nevežiau kontrabandos, jeigu būčiau žinojęs, kad galima įvežti tik 20 kg, būčiau bagažą užregistravęs ir kartu skridusio draugo vardu arba kitą kartą atsigabenęs. Žinoma, įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, bet aš anksčiau buvau klausęs muitininkų, kiek galima įvežti.“

„Visiškai yra nesvarbu, kam yra vežama – ar sau, ar dovanoms, tačiau tokio kiekio įvežti negalima“, – teigė muitinės atstovė.