Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Miroslavas Gvozdovičius penktadienį paskelbė, kad L. Matiaž išteisinta, nes nepadarė jokio nusikaltimo.

„Džiaugiuosi, kad teisingumas nugalėjo – aš maniau, jog taip ir baigsis ši byla, nes aš esu nekalta“, – po išteisinamojo nuosprendžio sakė 73 metų moteris.

„Svarbiausia, kad teismas priėmė teisingą nuosprendį – teismui buvo paaiškinta ir jam tapo aišku, iš kur tie pinigai, kad jie gauti teisėtai ir ji galėjo įsigyti kaltinime nurodytus žemės sklypus“, – sakė advokatas Andrius Baranskis.

Šioje byloje anksčiau L. Matiaž buvo pateikti kaltinimai, susiję su turtu už daugiau kaip 176 tūkst. Eur – esą ji negalėjo pagrįsti jo įsigijimo, tačiau kai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad baudžiamasis įstatymas negali būti taikomas atgaline data, prokurorai kaltinimus pateikė tik dėl 26 tūkst. Eur vertės turto – dviejų žemės sklypų Trakų rajone įgijimo.

Tyrimas buvo pradėtas po Valstybinės mokesčių inspekcijos patikrinimo, kai L. Matiaž negalėjo pagrįsti turto įgijimo.

Prokurorai išsiaiškino, kad moteris 2003–2011 metais nusipirko aštuonis sklypus vaizdingose Trakų ir Molėtų rajonų vietovėse, taip pat 100 proc. prekyba užsiimančios bendrovės akcijų, jų vertė siekia daugiau nei 170 tūkst. eurų.

Pareigūnai įtaria, kad žemės sklypai, kurie priklauso L. Matiaž, galėjo būti gauti iš S. Rachinšteino lėšų. Tuo metu jis yra nuteistas dėl to, kad kitų asmenų vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį 2000-2004 metais galėjo legalizuoti ir pasisavinti beveik 3 mln. eurų bei daugiau nei 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) šiuo metu atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su S. Rachinšteinu, kuris yra įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.