Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį paskelbė, kad 52 metų Ž. Žvagulį išteisina dėl melagingų parodymų davimo Vilniaus apygardos teisme, kai buvo nagrinėjama „darbiečių“ baudžiamoj byla.

Teisėja Inga Štuopienė nutarė, kad anksčiau neteistas Ž. Žvagulis davė melagingus parodymus, tačiau jo nebuvo galima nuteisti, nes jis turėjo teisę meluoti.

„Baudžiamojo proceso kodeksas draudžia versti asmenį duoti parodymus prieš save ir savo šeimos narius, artimuosius, giminaičius, – sakė I. Štuopienė. – Šiuo atveju teismas konstatavo, kad Ž. Žvagulis, apklausiamas Vilniaus apygardos teisme, iš esmės turėjo parodyti tas faktines aplinkybes, kurios reikštų parodymų davimą prieš save, t. y.apie jo galimai padarytą nusikalstamą veiką.“

Anot teisėjos, faktinės aplinkybės pasitvirtino. „Žilvinas nurodė tikrovės neatitinkančias aplinkybes, iš esmės jis melavo, bet tai turėjo teisę daryti, nes nė vienas žmogus neturi būti verčiamas duoti parodymus prieš save“, – sakė I. Štuopienė.

Pasak jos, kadangi Ž. Žvagulis koncertavo ir gavo atlygį, „galima kalbėti apie tai, kad šiuose veiksmuose yra požymių nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėta profesine veikla, mokesčių nesumokėjimu ir pan., bet ar tai buvo, ar ne, reikia konstatuoti nuosprendžiu, bet tokių požymių yra“.

„Kalbėdamas, nurodydamas faktines aplinkybes, atsakydamas į klausimus Vilniaus apygardos teisme, jis buvo verčiamas kalbėti apie galimai savo padarytus nusikalstamus veiksmus“, – pažymėjo nuosprendį priėmusi teisėja.

Anot jos, „aišku labai norisi kažką surasti, kad būtų kaltas ir jį mums nulinčiuoti dar, bet mes turime suprasti, kad ne visada gaunasi taip, kaip norėtųsi ar reikėtų – kartais gaunasi pagal aplinkybes, o tos aplinkybės kartais būna objektyvios.“

Šis nuosprendis dar neįsiteisėjo, jį dar bus galima skųsti apeliacine tvarka. Byloje valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas, kuris melu kaltintam atlikėjui siūlė skirti 200 MGL (7 532 Eur) baudą, sakė, kad nuosprendis bus apskųstas.

„Analogiško pobūdžio bylose, taip pat ir Ž.Žvagulio vadybininkės byloje, buvo nagrinėjamas visiškai tas pats klausimas – ar jos parodymų davimas nėra davimas prieš save pačią, ir visi teismai, įskaitant Aukščiausiąjį Teismą pripažino, kad tai nėra parodymų davimas prieš save patį“, – sakė S. Verseckas.

Jis taip pat pažymėjo, kad apklausiant Ž. Žvagulį teisme jam negalėjo kilti jokia baudžiamoji atsakomybė, nes jau buvo suėjusios apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senatys, be to, dar tyrimo pradžioje buvo vertinami ir Ž. Žvagulio veiksmai, bet jie nebuvo pripažinti nusikalstamai.

Bauda, kurią prokuroras siūlė skirti Ž. Žvaguliui, yra gerokai didesnė už V. Uspaskichui ir kitiems „darbiečiams“ skirtas bausmes. Pavyzdžiui, dėl bandymo išvengti mokesčių sumokėjimo į valstybės biudžetą nuteistam DP įkūrėjui teismas buvo skyręs 190 MGL (6,8 tūkst. Eur) baudą.

„Galbūt tai yra paradoksas, kad bausmė yra didesnė, bet, kaip žinia, bausmė yra skiriama pagal veikos padarymo metu galiojančius įstatymus“, – yra sakęs S. Verseckas.

Šioje byloje Ž. Žvagulis buvo teisiamas dėl to, kad dar 2012 m. rugsėjį Vilniaus apygardos teisme, liudydamas DP baudžiamojoje byloje, prisiekęs sakyti tik tiesą ir nieko nenutylėti, būdamas prisiekęs ir įspėtas dėl baudžiamosios atsakomybės, melavo, kad koncertuodamas DP priešrinkiminiuose renginiuose negaudavo jokio atlygio, o buvo sumokama tik už transporto išlaidas – maždaug 400-500 litų (apie 150 Eur).

Tačiau, kaip išsiaiškino prokurorai, atlikus tyrimą paaiškėjo, kad iš DP juodosios buhalterijos už kiekvieną Ž. Žvaguliui buvo mokama po 5 tūkst. Lt (apie 1500 Eur).

„Ž. Žvagulio duoti parodymai yra melagingi, nes juos paneigia kiti bylos duomenys“, – prokuroro teigimu, tyrimo metu buvo rastas tuometės DP centrinės būstinės vadovo pavaduotojos Vitalijos Vonžutaitės laiškas, rašytas finansininkei Nijolei Steponavičiūtei, kuriame buvo nurodoma, kad reikia sumokėti 15 tūkst. Ž. Žvaguliui už koncertus.

Neoficialioje DP kasos knygoje buvo rasta ir daugiau užrašų, kuriuose nurodoma, kiek pinigų mokama už koncertus.

Pasak prokuroro, iš DP buhalterės gautus pinigus į būstinę atveždavo dabar jau buvusio ūkio ministro Kęstučio Daukšio patarėjas Evaldas Matulis, kuris juos perduodavo V. Vonžutaitei. O ši juos išmokėdavo Ž. Žvagulio vadybininkei Vitalijai Jonaitienei (buvusiai Butkevičiūtei).

„Ž. Žvaguliui buvo žinoma, kad V. Jonaitienei buvo mokama ne po 500 Lt, o 10 kartų didesnė suma“, – pabrėžė prokuroras.

Per kratą pareigūnai taip pat paėmė užrašus, kuriuose buvo nurodyta „10 tūkst. už DP“ – atlikėjas teisinosi, kad tai ne atlygis už pasirodymus DP renginiuose, o tik derybos.

Tuo metu Ž. Žvagulis nepripažino jam pateiktų kaltinimų ir sakė, kad visus reikalus, susijusius su koncertais, tvarkė jo vadybininkė V. Jonaitienė.

„Aš buvau V. Uspaskichui pasakęs, kad koncertuosiu su nuolaida – reikės sumokėti tik už transporto išlaidas, kodėl 400-500 Lt, nežinau, tiesiog šią sumą iš oro pasakiau“, – sakė Ž. Žvagulis.

Jo teigimu, Lietuvoje yra atlikėjų, kuriems „transporto išlaidos yra honoraras“. „Sutikau dėl to, kad jis (V. Uspaskichas) gimęs tą pačią dieną kaip ir aš – liepos 24 d. – taip ant durniaus ir sutikau“, – sakė Ž. Žvagulis.

Teisme atlikėjas tikino, kad negali prisiminti visų koncertų, nes jų būna labai daug.

„Mano reikalas buvo koncertuoti, o viską tvarkydavo vadybininkė“, – sakė Ž. Žvagulis, pažymėjęs, kad už visus koncertus buvo atsiskaitoma ne jam, o vadybininkei.

Ž. Žvagulis sakė, kad koncertuose dainuodavo ne tik vienas, bet ir su savo žmona Irena Starošaite. „Aš kainuoju pigiau nei I. Starošaitė“, – teisme teigė atlikėjas.

Tuo metu atlikėjo advokatas Marius Zabita įsitikinęs, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauktas dainininkas ne melavo, o teigė, jog tiesiog neatsimena senų įvykių.

„Neatsimenu – tai nėra neigimas ir nežinojimas, – pabrėžė jis. – Manau, kad kaltinimas yra pritemptas, nematau parodymuose jokios melagystės, nes visur kalbama, kad neprisimenu.“

Dėl melagingų parodymų davimo nagrinėjant „darbiečių“ finansinių machinacijų bylą artimiausiu metu prieš teismą stos ir buvę Seimo nariai Saulius Bucevičius ir Valdas Skarbalius bei atlikėjas Juozas Liesis ir kiti asmenys.