Metiniam atlyginimui prilygstantį kyšį Konkurencijos tarybos Draudžiamų susitarimų tyrimo skyriaus vyriausiajam specialistui Daumantui Grikiniui pasiūlė, o paskui dalį pinigų perdavė bendrovės „Agrobiokonsultacijos“ vadovas Dmitrijus Jaruševičius. Jis ne kartą fotografų yra užfiksuotas šalia garsios televizijos laidų vedėjos.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs D. Jaruševičiui iškeltą baudžiamąją bylą dėl valstybės tarnautojo papirkimo, paskelbė verslininkui nepalankų nuosprendį – teisėjas Arūnas Kisielius nutarė, kad pasitvirtino prokurorų D. Jaruševičiui pateikti kaltinimai dėl papirkimo, todėl kaltinamasis pripažintas kaltu.

Už tai, kad Konkurencijos tarybos darbuotojui davė 350 Eur bei pažadėjo dar duoti daugiau kaip 14 tūkst. Eur kyšį, D. Jaruševičiui buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo ir 200 MGL dydžio (7 532 Eur) bauda.

Tiesa, kol kas už grotų nuteistasis nesės – anksčiau neteistam ir gerai charakterizuojamam verslininkui teismas nutarė bausmės vykdymą atidėti dvejiems metams. Šiuo laikotarpiu D. Jaruševičius negalės išvykti ilgesniam nei 7 dienų laikotarpiui iš gyvenamosios vietos ribų be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos leidimo.

Be to, teismas nutarė iš nuteistojo konfiskuoti 350 Eur, kuriuos jis buvo davęs kaip kyšį, ir du mobiliojo ryšio telefonus, kuriuos jis naudojo nusikaltimų darymui.

Teismo paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis turi teisę jį apskųsti apeliacine tvarka. Ar šia teise D. Jaruševičius pasinaudos, neaišku – į teismą išklausyti nuosprendžio atvykęs verslininkas taip ir neišdrįso pasirodyti posėdžių salėje, iš teisingumo rūmų išėjo vos tik pamatęs jo laukiančius žurnalistus.

Ikiteisminis tyrimas dėl papirkimo buvo pradėtas, kai į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) kreipėsi Konkurencijos tarybos darbuotojas – jis nurodė, kad sulaukė pasiūlymo priimti kyšį.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Konkurencijos taryba tuo metu vykdė tyrimą dėl bendrovių „Žagarės inžinerija“ ir „Rovaltra“ galimo kartelinio susitarimo – dar 2014 m. šios bendrovės dalyvavo bendrovės „Fontas LT“ organizuotame viešajame pirkime technikai pirkti, derino komercinius pasiūlymus.

Apie galimą draudžiamą susitarimą Konkurencijos tarybai dar 2015 m. kovo 26 d. pranešė Nacionalinė mokėjimo agentūra – buvo nurodyta, kad bendrovė „Fontas LT“ 2014 m., pretenduodama gauti paramą iš Europos žemės ūkio fondo, organizavo viešąjį pirkimą biomasės smulkintuvui su manipuliatoriumi pirkti, kuriame dalyvavusios bendrovės galimai susitarė, kas laimės.

Konkurencijos tarybos tyrimo metu buvo nustatyta, kad viešajame pirkime dalyvavusios bendrovės pateikė tarpusavyje suderintus komercinius pasiūlymus ir iš anksto nustatė pirkimo laimėtoją.

Vėliau už sudarytą kartelį viešajame pirkime technikai pirkti Konkurencijos taryba bendrovei „Rovaltra“ skyrė 70 400 Eur, o „Žagarės inžinerija“ – 33 400 Eur baudas.

Vykstant šiam tyrimui į Konkurencijos tarybos Draudžiamų susitarimų tyrimo skyriaus vyriausiąjį specialistą D. Grikinį kreipėsi D. Jaruševičius. Jis pasiūlė 50 tūkst. litų (14 481 Eur) kyšį už tai, kad tyrimo rezultatas būtų palankus draudžiamu susitarimu viešuosiuose pirkimuose įtartoms įmonėms.

Slaptą tyrimą pradėję STT pareigūnai užfiksavo, kaip D. Jaruševičius siūlo ne tik kyšį, bet ir net perduoda pinigus – 350 Eur D. Grikiniui buvo perduoti už dokumentų, kuriais remiantis Konkurencijos taryboje buvo pradėtas tyrimas, kopijas.

Teisme D. Jaruševičius pripažino jam pateiktus kaltinimus, tačiau bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kad verslininkas nebuvo nuoširdus pasakodamas apie padarytų nusikaltimų aplinkybes, todėl jo prisipažinimas nebuvo pripažintas lengvinančia aplinkybe.