Klaipėdos apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje trys dabar jau buvę Klaipėdos apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi viršydami įgaliojimus, kai vienam į areštinę uždarytam asmeniui nežymiai sutrikdė sveikatą.

Baudžiamoji byla perduota Klaipėdos apylinkės teismui, kaltinamiesiems gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Ši istorija, nutikusi uostamiesčio policijos areštinėje, iš pradžių policijai nepasirodė reikšminga – dar praėjusių metų sausį Imuniteto skyriaus tyrėja, išnagrinėjusi turimus duomenis dėl galimo policijos pareigūnų piktnaudžiavimo, priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes piktnaudžiavimo atvejo nenustatė.

Bet viskas pasikeitė, kai apie tai rugpjūtį paskelbė DELFI – susipažinęs su paskelbtais faktais Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis nusprendė panaikinti tyrėjos priimtą nutarimą atsisakyti ikiteisminį tyrimą. Tokie atvejai – ypatingai reti.

„Nors policijos nutarime ir nurodoma, kad nukentėjusysis didelės žalos nepatyrė, su šia išvada sutikti negalima, mat atliktų veiksmų pobūdis turi kankinimo požymių, jie truko ilgą laiką ir buvo sutrikdyta asmens sveikata, todėl ikiteisminio tyrimo metu būtina atlikti kruopštų faktinių aplinkybių tyrimą ir tik tada pateikti argumentuotą įvykio teisinį vertinimą“, – priimdamas nutarimą pradėti ikiteisminį tyrimą nurodė A. Stanislovaitis.

Areštinėje prieš sulaikytą vyrą smurtavę pareigūnai buvo atleisti iš pareigų dėl pareigūno vardo pažeminimo, o jų vadui buvo skirtas papeikimas. Tiesa, vienas pareigūnų buvo pasiekęs, kad policijos viršininko priimtas įsakymas būtų panaikintas, bet vėliau jį, kilus skandalui, galutinės instancijos teismas nutarė, jog policininkas vis dėlto negali toliau dirbti teisėsaugos struktūrose.

Atsisveikinti su Klaipėdos apskrities VPK Budėtojų dalyje dirbusiais pareigūnais policijai teko po įvykio laikinojo sulaikymo kameroje – į ją dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pristatytas vienas klaipėdietis. Jis buvo neblaivus ir agresyvus, nesiliovė triukšmavęs ir uždarytas į laikinojo sulaikymo patalpą – rėkavo, rankomis daužė ir kojomis spardė kameros duris.

Tą naktį budėję policininkai vyrą bandė raminti, tačiau šis į pastabas nereagavo ir, atrodo, lyg tyčia dar labiau pradėdavo demonstruoti savo „sugebėjimus“.

Todėl pareigūnai nutarė pasinaudoti Policijos įstatyme numatytomis teisėmis – specialiosiomis priemonėmis sutramdyti pažeidėją.

Tačiau būdas, kurį pasirinko pareigūnai, buvo gana neįprastas ir pribloškiantis.

Nustatyta, kad tuo metu, kai sulaikytasis sėdėjo ant suoliuko ir nesipriešino pareigūnams, vienas jų antrankiais surakino šio rankas už nugaros ir ant antrankių užrišo virvę. Tada vienas pareigūnas, laikydamas atidarytas kameros duris, ėmė sulaikytojo rankas virve tempti į viršų, kol galop virvę permetė per duris ir šias uždarė, o virvės galą patempęs į apačią užfiksavo už kameros durų rankenos.

„Taip antrankiais už nugaros surakintomis ir į viršų pakeltomis rankomis sulaikytasis išbuvo 57 minutes“, – teigiama policijos tarnybinio patikrinimo išvadoje.

Neįprastas kankinimo būdas buvo užfiksuotas vaizdo kamera – policijos komisariato patalpos yra filmuojamos. Ir vaizdo įrašas tapo bene pagrindiniu įrodymu šioje nekasdienėje istorijoje, apie kurią policijos vadovybė sužinojo net ne iš egzekuciją patyrusio sulaikytojo.

Apie tai, kad policijoje patyrė smurtą, klaipėdietis net neketino niekam skųstis, tačiau, kai buvo išleistas iš komisariato, iš karto vyko ne į namus, o į universitetinę ligoninę – paprašė sutvarstyti žaizdas.

„Apžiūros metu jis medikams nurodė, kad buvo sumuštas policijos komisariato budėtojų dalyje“, – anksčiau DELFI sakė Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Alfonsas Motuzas.

Jo teigimu, būtent medikų pranešimas, kurį jie privalėjo pateikti pagal vidaus reikalų ministro pasirašytą įsakymą, tapo paskata ištirti, ar tikrai, ką nurodė komisariate praleidęs vyras, yra tiesa.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi ir teismui baudžiamąją bylą perdavusi prokuratūra teigia, kad „įvertinus ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visumą, nustatyta, kad buvę pareigūnai patalpinę nukentėjusįjį į laikino sulaikymo patalpą, pastarajam triukšmaujant ir agresyviai elgiantis, ėmėsi neteisėtų veiksmų.“

„Taip pareigūnai, bylos duomenimis, šiurkščiai pažeidė pagrindinius valstybės tarnybos principus, iškraipė tarnybinės veiklos esmę bei padarė nukentėjusiajam tyčinį kūno sužalojimą“, – nurodė prokurorai.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patraukti pareigūnai nesijaučia nusikaltę ir teigia, kad dėl viešosios tvarkos pažeidimo sulaikytam vyrui reikėjo taikyti specialiąsias priemones.

„Laikinojo sulaikymo patalpoje buvęs neblaivus sulaikytas asmuo garsiai rėkė, periodiškai rankomis daužė ir kojomis spardė kameros duris – kadangi toks jo elgesys trukdė dirbti bei kėlė pavojų jo paties saugumui ir policijos turtui, pažeidėją tiek aš, tiek mano kolega įspėjo, kad nusiramintų ir netrukdytų dirbti, tačiau jis į įspėjimus nereagavo ir teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdė“, – teigė vienas baudžiamojon atsakomybėn patrauktų dabar jau buvusių pareigūnų.

Joo teigimu, kadangi sulaikytasis nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, buvo priimtas spendimas prieš jį panaudoti specialiąsias priemones – antrankius bei virvę.

„Sulaikytajam antrankiais buvo surakintos rankos už nugaros, prie antrankių pririšta virvė, ji permesta per kameros duris, durys uždarytos, o virvės galas pririštas prie durų rankenos – tokiais veiksmais buvo siekiama kuriam laikui suvaržyti pažeidėjo judesius, kad jis negalėtų toliau tęsti agresyvių, pavojingų ir neteisėtų veiksmų, tačiau jokio fizinio skausmo tokie veiksmai sulaikytajam negalėjo sukelti, todėl tuo metu neturėjau pagrindo manyti, jog prieš sulaikytąjį yra naudojama neadekvati prievarta“, – teigė iš tarnybos atleistas policininkas.

Jis taip pat teisinosi, kad nenumatė ir negalėjo numatyti, kiek laiko specialiosios priemonės bus taikomos prieš kameroje laikomą vyrą ir aplinkybės, jog vėliau virvė bus įtempta stipriau, nes už tolesnius veiksmus buvo atsakingas sprendimą uždėti antrankius ir virvę priėmęs jo kolega bei visą situaciją matęs pamainos vyresnysis.

Daugiau apie šią šiurpą keliančią istoriją skaitykite DELFI susijusiuose straipsniuose.