Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis

Pagal Lietuvos Respublikos darbo kodeksą naktiniu darbu laikomas darbas, kai asmuo bent tris valandas per darbo dieną (pamainą) dirba nakties laiku t. y. nuo 22 val. iki 6 val. Taip pat naktiniu darbu laikomas ir toks darbas, kai dirbama ne mažiau kaip ketvirtį viso savo darbo laiko per metus nakties laiku.

Asmenų, kuriems taikomi apribojimai dirbti naktį, sąrašas yra pateiktas Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme. Asmenų iki 18 metų darbas naktį yra draudžiamas, nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos gali būti skiriamos budėti, dirbti naktį, poilsio ir švenčių dienomis ir siunčiamos į komandiruotes tik su jų sutikimu.

Jeigu tokios darbuotojos nesutinka dirbti naktį arba pateikia pažymą, kad toks darbas pakenktų jų saugai ir sveikatai, jos perkeliamos dirbti dieną. Jeigu dėl objektyvių priežasčių tokių darbuotojų neįmanoma perkelti į dieninį darbą, joms suteikiamos atostogos iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios arba vaiko priežiūros atostogos, iki vaikui sueis vieni metai.

Neįgalieji gali būti skiriami dirbti viršvalandinius darbus, dirbti naktį ir budėti, jeigu to jiems nedraudžia sveikatos priežiūros įstaigos išvada, tik su jų sutikimu. Taigi darbdavys turi teisę skirti asmenį, auginantį 4 metų vaiką, dirbti nakties laiku (apribojimai darbdaviui netaikomi).
Tačiau reikėtų pažymėti, jog asmenys, auginantys vaiką iki trejų metų, o asmenys, auginantys vaiką iki septynerių metų, jeigu yra tokia galimybė, turi teisę pasirinkti pamainą per dvi darbo dienas nuo jų pranešimo.

Atsižvelgiant į tai, asmeniui, auginančiam 4 metų vaiką, esant galimybei, išlieka teisė pagal darbo grafiką pasirinkti dirbti pamainas, kuriose nebūtų darbo nakties metu arba naktinis darbas būtų trumpesnis.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.