Daugiau kaip mėnesį trukęs projektas „Diena su teisėju 2017“ baigėsi – oficialioje uždarymo ceremonijojeVilniuje buvo apdovanoti geriausių ir kūrybiškiausių video klipų „Teisėjas studento akimis“ autoriai. Jau ketvirtus metus organizuojamo projekto finalas į kino teatrą šiemet pritraukė daugiau nei šimtą renginio dalyvių.

Renginyje apdovanoti projekto dalyviai – Vilniaus universiteto (VU), Vytauto Didžiojo universiteto (VDU), Mykolo Romerio universiteto (MRU) teisės ir žurnalistikos studentai. Pasakodami apie savo įspūdžius jie prisipažino buvę maloniai nustebinti teisėjų paprastumu, nuoširdumu ir atsidavimu savo darbui.

„Teisėjai – ne robotai, o nuoširdūs žmonės. Nors teisėjo profesija įtempta ir reikalauja nepaprasto profesionalumo, jie nuoširdžiai juokauja, turi savo pomėgius ir net į darbą važiuoja paspirtuku! Diena su teisėju man buvo geriausias ir įsimintiniausias įvykis per visus studijų metus“, – savo įspūdžiais dalinosi VU Teisės fakulteto studentė Dinara Labukaitė.

Studentų darbus vertino ir favoritus išrinko šalyje žinomi žurnalistai, komunikacijos ekspertai, teisės srities profesionalai, savo nominuotų darbų autoriams skyrę asmeninius prizus – nuo bendrų pietų, vizitų į radijo stotį ar savo atstovaujamą organizaciją iki bilietų į kultūrinius renginius ar vakarienės iš paukščio skrydžio.

Pristatydamas savo nominaciją, komisijos narys Kauno apygardos teismo teisėjas Marius Bartninkas akcentavo, jog „teisėjo darbas neapsiriboja vien tik bylų nagrinėjimu, nes tai jau yra pasekmė“.

„Net vaikų smėlio dėžėje vyksta tokie dalykai, ką reglamentuoja Civilinio kodekso 4 knyga – nuosavybės teisė į žaislus, – sakė jis. – Kai kviečiame studentus pas save, mūsų tikslas – ne tik paaiškinti, ar parodyti, kaip yra, kokios teisės normos taikomos, bet ir skatinti suprasti, kodėl jos taikomos“.

„Filmukuose atsiskleidė teisėjo asmenybė, jo profesionalumas, požiūris į vertybes, o tuo pačiu ir teisėjo profesijos sudėtingumas, jiems kylantys klausimai ir dilemos“, – pasakojo komisijos narė Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė, kuri apdovanojo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto studentą Žygimantą Mitkų, savo darbe pateikusį interviu su Lietuvos apeliacinio teismo teisėja Nijole Piškinaite, kuriame teisėja pripažįsta, jog bet kokį nuosprendį teisėjui priimti yra labai sudėtinga.

„Aš nutraukiau bendravimą su baudžiamąja teise, nes man buvo labai sudėtinga rašyti rezoliucinę dalį. Žmogui, mažai susidūrusiam, atrodo, kad, va, mažai davė – metus, du… Bet ir metus bausmės skiriant yra labai didelė atsakomybė. Man kainavo labai daug išgyvenimų, kad galėčiau parašyti galutinį nuosprendį ir jį pasirašyti. Teisėjui reikia labai daug apmąstyti, ar tikrai tas žmogus kaltas, ar tikrai jis padarė tą nusikaltimą, ar tikrai tokia bausmė tinkama. Tas, kas nerašė tokio dalyko, sunkiai supras“, – pasakojo teisėja N. Piškinaitė.

Renginyje buvo apdovanotas ir Vilniaus universiteto teisės bei žurnalistikos studenčių Agnės Smagurauskaitės, Izabelos Kuzmickos ir Agnės Liubertaitės filmukas, kuriame užfiksuota diena su Lietuvos apeliacinio teismo pirmininku Algimantu Valantinu.

Pirmininkas filmuke akcentavo, jog dirbant teisėju būtina drąsą ir sugebėjimas išlaikyti ribą tarp emocijų ir profesionalumo.

„Jeigu tu bijai priimti sprendimą, nes bijai, kad tave kritikuos laikraščiuose, tu negali būti teisėju. Visuomenei patiksi, jei būsi teisėju, skiriančiu maksimalias bausmes, bet aš abejoju, ar tai būtų gerai. Teisėjas negali pasakyti, aš manau, kiekvieną savo sprendimą jis turi pagrįsti“, – pabrėžė A. Valantinas.

Šių metų finaliniame renginyje neapsieita be staigmenų ir naujovių – visą finalinį renginį vainikavo grafinio atvaizdavimo šou, kurio metu užfiksuotos projekto dalyvių mintys buvo pateiktos grafiniame piešinyje „Studentas teisėjo akimis“.

Svarbiausiais teisėjo paveikslo akcentais tapo keturios pagrindinės renginyje studentų įvardintos teisėjų savybės: drąsą, kantrybė, garbingumas ir paprastumas.

Finaliniame projekto „Diena su teisėju 2017“ renginyje geriausiais šiemet pripažinti šie studentų darbai:

Už komunikacijos trumpumą, aiškumą ir glaustumą – Vilniaus universiteto studentėms Robertai Avižienytei ir Austėjai Kersnauskaitei. Komisijos narė Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros profesorė Audronė Nugaraitė.

Už įdomiausią teisėjos portreto pateikimą projekte – Vytauto Didžiojo universiteto studentėms Gretai Juškaitei ir Akvilei Daukševičiūtei. Komisijos narys Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto profesorius, Komunikacijos fakulteto dekanas Andrius Vaišnys.

Už geriausią komunikacinį sprendimą – Vilniaus universiteto studentėms Agnei Liubertaitei, Izabelai Kuzmickai ir Agnei Smagurauskaitei. Komisijos narė Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos pirmininkė Lina Jakučionienė.

Už išradingumą ir meniškumą – Vilniaus universiteto studentėms Ievai Lozuraitytei, Dinarai Labukaitei, Alinai Jurkoit, Gabrielei Juzukonytei. Komisijos narys Vilniaus universiteto teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius.

Už pusiausvyros tarp kūrybiškumo ir techninio išpildymo išlaikymą bei Už tiksliausią teisėjos ir teismo darbo atspindį – Vilniaus universiteto studentui Žygimantui Mitkui. Komisijos nariai Radijo stoties RADIOCENTRAS laidų vedėjas Timūras Augucevičius ir Nacionalinės teismų administracijos direktorė R. Molienė.

Už šiuolaikiškumą ir jaunatvišką drąsą – Vytauto Didžiojo universiteto studentams Santai Golovkaitei ir Dominykui Gidrai. Komisijos narys DELFI.LT specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius.

Už originalumą ir pristatymo žaismingumą bei Už tiesos atskleidimą, kad teisėjai karaliai ir sėdi ant aukštos kėdės, yra kvadratiniame „patalpe“ ir jų profesija „belekokia“ – Vilniaus universiteto studentams Gyčiui Ogulevičiui ir Godai Radzevičiūtei. Komisijos nariai Kauno apygardos teismo teisėjas M. Bartninkas bei Mykolo Romerio universiteto teisės fakulteto prodekanė, laidos „Kultūros teismas“ vedėja Snieguolė Matulienė.

Specialią nominaciją Už projekto iniciatyvą jauniesiems projekto dalyviams, Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus moksleiviams įteikė Nacionalinės teismų administracijos direktorė R. Molienė.

Iš viso projekte „Diena su teisėju 2017“ šiemet dalyvavo 78 Vilniaus universiteto, Mykolo Romerio universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto teisės ir žurnalistikos studentų, kurie apsilankė 13-oje šalies teismų.

Geriausius vaizdo įrašus galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.