Ar dialogas tarp teisėjo ir žurnalisto, kai preciziškai svarbiu komunikacijoje tampa kiekvienas žodis, įmanomas? Kokie iššūkiai pasitinka žurnalistus, pirmą kartą pravėrus Temidės rūmų duris?

Atsakymų į šiuos klausimus ieškome drauge su Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto profesoriumi Andriumi Vaišniu, žurnalistikos studente Agne Liubertaite ir ilgametę žurnalistikos patirtį teisėsaugos srityje turinčiu DELFI.LT specialiuoju korespondentu Dainiumi Sinkevičiumi.

Jau ne vienerius metus teismai stengiasi visuomenei kuo suprantamiau paaiškinti savo priimamus sprendimus. Kad teismų žinia būtų išgirsta ir tinkamai suprasta, pastaruosius dvejus metus imtasi ugdyti ir jauniausių, būsimų žurnalistų, teisinį raštingumą.

Projekte „Diena su teisėju“ žurnalistikos studentai, drauge su teisės mokslus kremtančiais kolegomis, kviečiami dieną praleisti teisme: susipažinti su teisėjais, teismo veikla, aktualiais įstatymais, padiskutuoti abiems pusėms rūpimais klausimais. Šiemet su teismų darbu jau susipažino 82 projekto dalyviai.

Naujienų portalo DELFI.LT specialusis korespondentas D. Sinkevičius, pasakodamas apie jauno žurnalisto pirmuosius žingsnius Temidės rūmuose, sako, jog jie išties nelengvi: „Dažnai teismuose tenka matyti žurnalistus, kuriuos redaktoriai atsiunčia nušviesti nagrinėjamas bylas – ir, deja, turiu pripažinti, kad dalis žiniasklaidos atstovų net nenutuokia, kas yra teismas, kaip teisėjai nagrinėja bylas ir pagaliau, kaip jame privalu elgtis. Stebėti teismo procesą ir parašyti straipsnį apie jį – ne tas pats, kas nušviesti spaudos konferenciją. Žurnalistai puikiai turėtų išmanyti visą teisinę sistemą, nuolat domėtis keičiamais įstatymais – šių dalykų išmanymas tik palengvins darbą“.

Todėl, pasak D. Sinkevičiaus, galimybė būsimiesiems žurnalistams pamatyti teismo darbą iš arčiau – labai sveikintina iniciatyva.

Projekte dalyvaujantys žurnalistikos studentai taip pat pripažįsta, kad norint siekti karjeros šioje srityje, būtina domėtis teise ir teismų veikla.

„Man, kaip būsimai žurnalistei, yra labai svarbu žinoti, kaip veikia valstybė. Be abejonės, ir teismų sistema. Išsilavinimo spragos gali pakišti koją tuomet, kai teks rašyti ar kalbėti apie teismus, ar svarbias bylas, o aš nežinosiu svarbiausių faktų, įstatymų. Dar blogiau, jei nepatikrinti, netikslūs duomenys pasieks visuomenę. Dėl nesupratimo ir nežinojimo kenčia žurnalisto reputacija, profesionalumas“, – teigia projekte dalyvaujanti Vilniaus universiteto Žurnalistikos II kurso studentė Agnė Liubertaitė.

Dialogo tarp žurnalistų ir teisininkų svarbą pastebi ir Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto profesorius, Komunikacijos fakulteto dekanas Andrius Vaišnys, pasakodamas, jog poreikis išmanyti teisės sritį dar XIX a. buvo vienas iš stimulų atsirasti tiriamajai žurnalistikai.

„Teisėsaugos ir teisėtvarkos pareigūnai neištirdavo tikrų ar menamų nusikaltimų arba ir nežinodavo apie juos. Tokia žurnalistika, paviešinusi blogio faktus, versdavo pradėti baudžiamąjį arba apkaltos procesą, baigiamą teismu“, – sakė jis.

Kita vertus, pasak A. Vaišnio, „kiekvienos naujos kartos žurnalistui perprantant teisėjo ar apskritai teismo darbą gilėja jo profesinės žinios apie šiuolaikinę teisės sistemą ir tą trečiąją valdžią, todėl jam tai gali padėti būti arčiau tiesos ir tobulesnės žurnalistikos, kuri – priminkime Josephą Pulitzerį – traktuotina kaip garbinga profesija, daranti įtaką žmonių protams, moralei, pridurčiau – sprendimams“.

Paklausus, kokie didžiausi iššūkiai kyla žurnalistams, praveriantiems teismų duris, ilgametę žurnalisto patirtį teisėsaugos srityje turintis D. Sinkevičiaus pabrėžia, jog žurnalistai turi išmokti tvarkyti su emocijomis ir išlikti objektyviu: „Teisėsaugos temomis rašantys žurnalistai rašo apie visuomenėje vykstančius blogus dalykus, todėl jiems, kaip ir teisėjams, policijos pareigūnams, prokurorams ir advokatams tenka susidurti su ne pačia maloniausia publika. Todėl toks žurnalistas turi išmokti nuvyti emocijas į šoną ir, svarbiausia, išlikti objektyviam. Tai yra įmanoma – kiekvienos istorijos, kad ir kokia ji bebūtų skaudi, niekada nereikia priimti asmeniškai, nes tai tik trukdys darbui. Ko tikiuosi iš ateinančios kartos? Daugiau drąsos – niekada nebijoti klausti. Išdrįsti paklausti dar kartą, jeigu po išgirsto atsakymo jo taip ir nesupratai.“ 


Tai, kaip teisėjų darbą suprato žurnalistikos ir teisės studentai, bus galima išvysti 
lapkričio 28 d. Vilniuje kino teatre „Multikino“ vyksiančiame finaliniame projekto „Diena su teisėju 2017“ renginyje, kurio metu projekto dalyviai pristatys sukurtus video filmukus „Teisėjas studento akimis“.

Renginio metu vyks geriausių darbų apdovanojimai, kuriuos išrinks specialiai šiam projektui suburta komisija iš šalyje gerai žinomų teisininkų ir žiniasklaidos atstovų. Komisijos nariai: Kauno apygardos teismo teisėjas Marius Bartninkas; Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto profesorius, Komunikacijos fakulteto dekanas Andrius Vaišnys; Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius; Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos pirmininkė Lina Jakučionienė; Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto prodekanė, laidos „Kultūros teismas“ vedėja Snieguolė Matulienė; DELFI.LT specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius; Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė; Radijo stoties „Radiocentras“ laidų vedėjas Timūras Augucevičius; Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros profesorė Audronė Nugaraitė.

Daugiau informacijos apie projektą ir finalinį jo renginį rasite paspaudę šią nuorodą.