„Mes net nematėme grindų – šiukšlių buvo tiek prikrauta, kad vaikščiojome palubėmis“, – vaizdo iki šiol negali pamiršti beglobiais gyvūnais besirūpinančios organizacijos vadovė Danutė Navickienė.

Jai pirmadienį teko prisiminti, kaip prieš dvejus metus kartu su kitomis savanorėmis gelbėjo likimo valiai paliktus katinus – iš Vėliučionių kaime esančio daugiabučio buvo išgelbėtas 21 katinas.

Dėl to, kad žiauriai elgėsi su gyvūnais, prokurorai baudžiamojon atsakomybėn patraukė 70 metų Virginiją Gustaitę, kuriai iškeltą baudžiamąją bylą pradėjo nagrinėti Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėja Vaida Sinkevičienė.

„Visa tai, kuo esu kaltinama, yra visiška nesąmonė – sako, kad aš žiauriai elgiausi su gyvūnais, bet juk aš gyvenu ne sau, kaip sakau, o dėl savo vaikų – kačių“, – pareiškė V. Gustaitė.

Neįtikėtina, bet iš pensininkės namų prievartiniu būdu valymo paslaugas teikiančios bendrovės darbuotojai išvežė net 15 tonų šiukšlių, kurios buvo laikomos beveik 54 kvadratinių metrų bute.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Vaida Matuzonienė teisme teigė, kad pirmąjį katiną V. Gustaitė įsigijo dar 2010 m., o per kitus penkerius metus priglaudė dar mažiausiai 20 augintinių. Jie buvo auginami dviejų kambarių bute antisanitarinėmis sąlygomis.

Be to, katės ir katinai nebuvo sterilizuoti, sergantys kačiukai nebuvo atskirti nuo sveikų, jiems stigdavo maisto ir vandens.

„Aš net nemoku apsakyti, kokią mes jautėme smarvę, kai patekome į butą, jeigu būtume neatidarę balkono, kuris taip pat buvo užgriozdintas šiukšlėmis, greičiausiai būtume uždusę“, – neslėpė beglobiais gyvūnais besirūpinančios organizacijos vadovė D. Navickienė.

Ji prisipažino, kad buvo pasiruošusi „blogam vaizdui“, tačiau apie tokį, kokį išvydo, niekada net negalėjo pagalvoti.

„Patekę į butą mes turėjome lipti, nes grindų net nesimatė, o šiukšlių buvo tiek daug, kad net lietėme lubas – vaizdas tikrai buvo baisus, ant mūsų šokinėjo blusos“, – kalbėjo moteris.

Jos teigimu, V. Gustaitės butas buvo virtęs lokaliu sąvartyvu, visame šiame smarvės ir pūvančių šiukšlių tvaike slėpėsi išsekę, nuplikę, šašuoti, vien parazitais apkibę kačiukai. Juos spėta išgelbėti.

Kaltinimus vadina šmeižtu

Apie tai, kad bute yra laikoma daugiau kaip 20 kačiukų, D. Navickienei pranešė pati buto šeimininkė – tuo metu ligoninėje gulėjusi V. Gustaitė paprašė padėti pasirūpinti jos augintiniais. Moteris neslėpė, kad jau savaitę yra medikų priežiūroje.

„Man V. Gustaitė pasakė, kad į namus atvažiavęs jos brolis galės kačiukus perduoti per langą, tačiau nesutikau – norėjau patekti į vidų ir savo akimis pamatyti, kokios sąlygomis gyvena augintiniai“, – sakė D. Navickienė.

„Šiandien drąsiai galiu sakyti, kad tai buvo ilgalaikis gyvūnų kankinimas, jie ilgą laiką buvo įkalinti ir niekur negalėjo išeiti“, – teigė liudytoja.

Ji taip pat prisipažino, kad bute buvo rasta ir gyvūnų griaučių.

Tuo metu V. Gustaitė, kuri prižiūrimus katinus vadino savo vaikais, teisme aiškino, kad nieko panašaus, ką kalbėjo D. Navickienė, esą nebuvo – augintiniai buvo ir pamaitinti, ir turėjo atsigerti, ir kur atlikti gamtinius reikalus. O kalbos apie blusas esą išvis išgalvotos – ji pati asmeniškai rūpinosi kačiukų sveikata ir kai reikėdavo jiems net vaistus suleisdavo.

„Aš pati labiau būdavau nepavalgiusi nei mano kačiukai“, – teigė moteris. Ji tikino, kad gelbėjo niekam nereikalingus katinus. „Ateinu prie šiukšlių konteinerio, o ten – kačiukai, kurie pradeda kaukti į mane letenas ištiesę, turėjau jiems padėti“, – sakė V. Gustaitė.

Anot jos, namuose augę katinai buvo „gražūs ir sveiki“. „Aš jiems virdavau mėsos kauliukus, vištų kakliukus, į sultinius kruopų įdėdavau ir net grietine pagardindavau, daržovių ir net česnako dėl profilaktikos įdėdavau“, – teisme kalbėjo baudžiamojon atsakomybėn patraukta pensininkė.

Ji neslėpė, kad savo kačiukų neleisdavo į kiemą, nes esą kaimynai iš jų tyčiodavosi, o kai kuriuos paėmę uždarydavo į savo rūsius, jog šie gaudytų žiurkes.

„Aš norėjau Vėliučionyse atidaryti gyvūnų globos namus, bet man neleido“, – kalbėjo moteris. Ir pridūrė, kad ir toliau būtų globojusi savo augintinius, tačiau dabar negali grįžti į namus – tuo metu, kai buvo ligoninėje, esą iš namų „buvo išvogti visi daiktai“, o už jų išvežimą dar reikėjo sumokėti.

Nors Vėliučionių kaime esančiame daugiabutyje moteris šiuo metu negyvena ir laikinai įsikūrusi pas draugą Vilniuje, tačiau penkios katės dar gyvena daugiabučio rūsyje. Jų pamaitinti V. Gustaitė atvyksta kartą ar du per savaitę.

Apie tai, kokį košmarą patyrė gyvendami V. Gustaitės kaimynystėje, pareigūnams papasakojo ir Vėliučionių kaimo gyventojai, tačiau baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris sako, kad visi žmonės meluoja, nes esą yra susitarę ir norėjo ją išvaryti iš daugiabučio.

Jeigu teisme bus įrodyta V. Gustaitės kaltė, jai grės viešieji darbai arba bauda, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.